Skip to content

Arbetstidsförkortning – men också basinkomst

januari 9, 2014

Skärmklipp

 

En villkorslös basinkomst för alla skulle vara både mänskligare och billigare än dagens arbetslinje och olika ersättningssystem. Nästa uppdrag för V:s grupp för arbetstidsförkortning bör bli att ta fram ett förslag för medborgarlön, skriver Lars Bäck och Nike Markelius. (Publicerad Flamman Opinion 140109)

Den 10 januari inleds V-kongressen, då ska 255 ombud behandla en rad uttalanden och 253 motioner, ett par handlar om förkortad arbetstid. Bra, många vill ha sex timmars arbetsdag ealler varför inte fyra dagars vecka, samma antal arbetstimmar, men med tre dagar för återhämtning, vilket bör passa den ständigt uppkopplade nutidsmänniskan bättre.

Förslaget blir alltmer aktuellt, arbetslösheten överstiger lediga jobb minst tio gånger samtidigt som alltfler lönearbeten försvinner med datorisering och effektivisering. Men det betyder också att vi kan frigöra tid till annat för människor och att andra livsval kan bli möjliga.

I ljuset av detta och det faktum att stora mängder människor plågas och får sitt liv förstört, med stressjukdomar och psykiskt lidande till följd av olika arbetsmarknadspolitiska åtgärder och kontrollsystem, – så finns det all anledning att på allvar också titta på fler lösningar när det gäller försörjning och hantering av ”sysselsättningsproblematiken”.

Införandet av villkorslös basinkomst eller medborgarlön är vårt svar. Många höjer nu sina röster och anser att det är dags att undersöka ett sådant system, som bygger på tillit istället för misstro. Allt fler som hör talas om detta ansluter sig till den gräsrotsrörelse som växer fort i Sverige, Europa och övriga delar av världen.

Allt pekar på att verkligt fria människor, som ges möjlighet att finna sina egna vägar, med kraft bidrar till samhällsmaskineriet. Livslust och kreativitet frigörs, som i sin tur leder till arbetslust och handling. I stället för att till varje pris skapa jobb som inte behövs, är det rimligare att människor ges möjlighet att skapa sina egna liv. Vi anser inte att det finns soffliggare. Vi vet att alla människor vill göra något vackert och betydelsefullt med sina liv – om de får chansen. Om de får förtroendet. Vi anser att det endast är genom tillit till varandra som vi kan bygga ett jämlikt, rättvist och solidariskt samhälle.

Införande av en villkorslös basinkomst för alla över 18 år och en halv basinkomst för alla under 18 år i stället för den inhumana misslyckade ”arbetslinjen”, skulle innebära att vi kan fasa ut; pensionssystemen, arbetsförmedlingen med alla deras misslyckade åtgärdsprogram, försäkringskassans alla bidrag, studielån och studiestöd, a-kassa, försörjningsstöd, barnbidrag, med mera.

Avvecklingen av alla dessa villkorade system skulle finansiera en basinkomst för alla. Det skulle bli billigare att finansiera basinkomst än dagens alla system. Den så kallade statskassan skulle vinna på det.

Men framför allt skulle vi människor vinna stort på det. Klyftorna skulle minska radikalt. Stressen och kampen för överlevnad skulle också minska. För alla utan lönearbete skulle det innebära en stor lättnad, en ekonomisk trygghet och frihet från förnedrande åtgärder. Individerna skulle få en värdigare förhandlingsposition i förhållande till arbetsgivare.

För de som har jobb skulle det innebära en möjlighet att välja att arbeta mindre och få mer tid till annat. För studerande skulle det innebära valfrihet för alla, även barn från låginkomst­familjer skulle kunna välja så kallade högstatusyrken.

Basinkomst skulle ge en arbetsfördelning utan tvång, en rättvisare fördelning av våra gemensamma resurser, alla skulle få möjlighet att dra ner på tempot i perioder om vi vill, det skulle minska konflikter människor emellan, men även kriminalitet och slitaget på vår enda jord.

Detta är en win-win lösning på många av dagens orättvisor och det ligger helt i linje med vad ett feministiskt parti står för. I Finland har systerpartiet Vänsterförbundet klart tagit ställning för införande av grundinkomst, som är den term de använder.  Det är dags att vårt partis arbetsgrupp för arbetstidsförkortning får ett utökat uppdrag och börjar formulera ett förslag till basinkomst.

Nike Markelius, Lars Bäck

Flamman Opinion 140109: http://www.flamman.se/garna-arbetstidsforkortning-men-ocksa-medborgarlon

Nägra länkar till Vänsterförbundet i Finland

Den rödgröna framtiden 2013: https://www.dropbox.com/s/e44wnyhxmy7cli4/Den%20r%C3%B6dgr%C3%B6na%20framtiden.pdf

Vänsterförbundets diskussionsdokument om grundinkomst 2011:

http://svenska.vasemmisto.fi/aktuellt/staellningstaganden/54-vaensterfoerbundets-diskussionsdokument-om-grundinkomst.html

 

Annonser
No comments yet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: