Skip to content

Jämviktshyra ger permanent hemlöshet och ockerhyror

november 13, 2013

SSMF083205L_visningAtt bo trångt hos släktingar eller föräldrar, betala skyhöga andrahandshyror eller permanent hemlöshet. Det är framtiden om marknadsanpassade ”jämviktshyror” införs. Idag presenterades Boverkets s.k. marknadsrapport ” Bostadsbristen och hyressättningssystemet”. Fastighetsägarna och högeralliansen jublar, det kan även mäklare och banker göra.

Den sociala bostadspolitiken är sedan länge bara ett minne i Sverige. Nu kommer boverkets bidrag till att lösa bostadsbristen – en märklig rapport med titeln ”Bostadsbristen och hyressättningssystemet. I den pläderas för införandet av marknadshyror i Sverige. Det skulle enligt rapporten leda till att 90 procent av bostadsbristen skulle försvinna. Beviset är ett stapeldiagram som visar hur antalet hyreslägenheter minskat i Stockholm, Göteborg och Malmö. Men ingenstans i rapporten redovisas exempelvis hur högeralliansen i Stockholm med politiska beslut sålt ut många tiotusentals bostäder som tidigare ägts av allmännyttan till bostadsrätter. Att detta kraftigt minskat antalet hyreslägenheter låtsas rapportens författare inte om.

Detta är inte den enda märkligheten, i hela rapporten hävdas att en s.k. jämviktshyra enbart kan uppnås genom att marknadshyror införs. Sedan följer massor av sidor med teoretiska resonemang och räkneformler som ska leda utsagan i bevis. Det är lätt att se parallellera till nyliberala teorier om jämviktsarbetslöshet (nairu) som bygger på att lönerna och arbetslösheten kan hållas nere om tillräckligt många är arbetslösa och fattiga.

På motsvarande sätt kommer ”jämviktshyran” leda till att fastighetsägare, andrahandsuthyrare, fastighetsmäklare och banker kan upprätthålla höga priser och fortsätta att tjäna grova pengar på vårt behov av boende genom pressa ut bostadsbehövande från den s.k. bostadsmarknaden eller att ta dyra lån om de kan.

Förutsättningen är ”bara” att hitta den byggnadstakt som behövs för att tillräckligt många unga och äldre blir tvungna att bo trångt hos släktingar och föräldrar, betala skyhöga andrahandshyror eller vara hänvisade till en mer eller mindre permanent hemlöshet. Kort sagt kan ”jämviktshyran” uppnås när det blir ”rätt antal” trångbodda, fattiga och hemlösa i vårt land.

De som har lite bättre ekonomi kommer tvingas ta höga lån och skuldsätta sig genom att köpa bostadsrätter eller småhus för att kunna planera sin ekonomi och undgå ständigt stigande marknadshyror, d.v.s. precis som nu. Den hotande bostadsbubblan kommer att växa ett tag till, men det är en annan historia som också beror på högeralliansens obefintliga bostadspolitik.

Den fanatiska nyliberala modellen som presenteras i rapporten för tankarna till Nordkorea eller Sverigedemokraterna och liknade extremister. Det vill säga, skapa en teoretisk modell och hävda den sedan med märkliga teorier om hur allt kan lösas mirakulöst. Sedan spelar det ingen roll om det handlar om hungersnöden ska lösas i diktaturen Nordkorea eller hur välfärden ”räddas” genom att stänga gränserna för invandrare och flyktingar.

 I detta fall verkar målet vara att dölja högeralliansens kompletta haveri när det gäller bostadsförsörjningen i Sverige, och detta till priset av införandet av marknadshyror som kommer tvinga ut unga, barnfamiljer och pensionärer på gatan. Ändamålet verka helga medlen och samtidigt kommer som vanligt rika bli rikare och fattiga bli fattigare.

Till sist – bilden är från en överfull bostadsinredd gymnastiksal från 1925/26 som visar hur det kunde se ut i vårt land när vi senast hade marknadsanpassade ”jämviktshyror.  

 

Boverkets rapport: Bostadsbristen och hyressättningssystemet

http://www.boverket.se/Global/Webbokhandel/Dokument/2013/Marknadsrapport-nov-2313.pdf

Diverse press:

http://www.dn.se/ekonomi/hyresreglering-ligger-bakom-bostadsbristen/

http://www.svd.se/naringsliv/nyheter/sverige/hyresgastforeningen-boverket-har-politiserats_8720682.svd

http://www.svd.se/naringsliv/nyheter/sverige/hyresreglering-orsakar-bostadsbrist_8720314.svd

Annonser
3 kommentarer leave one →
 1. november 13, 2013 10:59 e m

  Oj! Här har vi en myndighet som vågar ta ut svängarna. Rapporten känns väldigt mycket mer som ett beställningsverk utfört av någon tankesmedja än en balanserad myndighetsrapport.

  • november 13, 2013 11:36 e m

   Javisst, Timbro kommer nog sprida rapporten och hävda att det är en ”vetenskaplig” rapport.

 2. november 15, 2013 10:55 f m

  Va? Ska inte verkligheten anpassas till ekonomisk teori? För att marknadshyror ska frigöra lägenheter åt de som kan betala måste dock bostadsbidragen begränsas eller avskaffas. Och de regler om skälig levnadsnivå som socialen rättar sig efter måste ändras så att barnfamiljer kan få bo i ettor.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: