Hoppa till innehåll

Stockholms skolborgarråd kör över sina lokala alliansvänner och lägger ned gymnasieskola

oktober 25, 2012

I Stockholm beslöt den borgerliga majoriteten i utbildningsnämnden att lägga ned en gymnasieskola, trots att även de lokala allianspolitikerna ville ha en ordentlig utredning. Beslutsunderlaget som alliansen antog var ett 5-sidigt PM där den aktuella gymnasieskolan i Stockholmsförorten Farsta nämns på några få rader. I alliansens Sverige behövs inga beslutsunderlag när det nyliberala systemskiftet genomförs.

(Här nedan återges Vänsterpartiets pressmeddelande och längs ned på sidan finns en länk till beslutsunderlaget)

Idag (25 oktober 2012) beslöt den borgerliga majoriteten i Stockholm att lägga ned Farsta Gymnasium. Därmed försvinner den sista kommunala gymnasieskolan efter linje 18 på gröna linjen trots att en enig Farsta Stadsdelsnämnd begärt en noggrannare utredning.  

– Bara för några dagar sedan fick vi i Farsta Stadsdelsnämnd reda på att Utbildningsnämndens majoritet ville lägga ned Farsta Gymnasium. Efter en gruppledarträff så begärde samtliga partier att frågan skulle utredas mera noggrant i samverkan med stadsdelsnämnden. Tyvärr kan vi nu konstatera att alliansen med Lotta Edholm (fp) i spetsen kört över även sina lokala alliansvänner och beslutat att lägga ned Farsta Gymnasium, säger Laura Roselli (V) gruppledare i Farsta SDN.

– Mot bakgrund av att alliansen vill höja lönerna mer för lärare i skolor i stadsdelar med ekonomiskt starkare föräldrar, så blir jag tyvärr inte förvånad att samma majoritet vill lägga ned skolor i stadsdelar som domineras av låg- och medelinkomsttagare, säger Laura Roselli (V)

Farsta Gymnasium har sedan ett antal år en idrottsprofil vilket stämmer med Söderortsvisionen och stadens ambitioner att forma Farsta till en framtida idrottsstadsdel. I direkt anslutning till skolan finns den nyrenoverade Farsta Sim- och sporthall samt Farsta IP med fotbollsplan, ishockeyhall samt ytor för friidrott. Trots detta så har den borgerliga stadshusmajoriteten utan djupare analyser valt att lägga ned gymnasiet.

Det finns sammanfattningsvis stora möjligheter att utveckla ett attraktivt idrottsgymnasium i Farsta. Förutom idrottsanläggningar med breda möjligheter till inom– och utomhusidrott inom såväl individuell som lagsport, finns sjön Magelungen med möjligheter till rodd- och kanotsport.

– I det knapphändiga beslutsunderlaget på några få rader pekas på att skolan går med underskott. Men med snåla budgetrammar och höga interna så kallade marknadshyror så går det att få alla skolor att uppvisa förlustsiffror, säger Lars Bäck (V) ersättare i Farsta SDN.

– Det skulle inte förvåna mig om den borgerliga stadshusmajoriteten i ett senare skede skulle hyra ut lokalerna till lågpris till något riskkapitalbolag som vill driva ett privat idrottsgymnasium, säger Lars Bäck (V).

Beslutsunderlaget i Stockholms Utbildningsnämnd den 25 oktober 2012: http://www.insyn.stockholm.se/insynTransFrame.aspx?id=50&nodeid=520705

 

 

No comments yet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: