Skip to content

Den sjukskrivna jämställdheten

oktober 18, 2012

Nästan 300 arbetsdagar mer än män lägger kvinnor ned på hushållsarbete och tid med barnen under småbarnsåren. Det är troligen den största orsaken till att småbarnsmammor är mer sjukskrivna än papporna.

Försäkringskassan ska utreda varför kvinnor med småbarn i åldern 0 – 6 år är mer sjukskrivna än männen. De borde börja med att kontakta SCB, Statistiska Centralbyrån som vid tre tillfällen under 20 år gjort intressanta och lärorikta tidsanvändningsstudier. Med start år 1990-91 samt därefter 2000-01 och nu senast 2010-11 har SCB undersökt hur kvinnor och män i olika åldrar och livssituationer använder sin tid.

Ett helt år utan semester

Av den senaste rapporten ”Nu för tiden” från juni 2012 framgår att kvinnorna i småbarnsfamiljerna i genomsnitt använder 65 minuter mer per dygn av sin tid än männen till hushållsbete, omsorg om egna barn, matinköp och resor i anslutning till detta. Per genomsnittsdag använder kvinnor 5 timmar och 42 minuter till detta och männen 4 timmar och 37 minuter.

Omräknat på helår motsvarar denna skillnad 395 timmar per år eller under hela småbarnsperioden nära 300 arbetsdagar (heltid 8 timmar). Det betyder att en småbarnsmamma i snitt arbetar nästan ett helt år med oavlönat hushållsarbete m.m. utan semester fram till dess barnet att fyllt 6 år. Därför är det inte särskilt förvånande att dubbelarbetande kvinnor som dessutom är mer exponerade för förkylda och febriga barn är mer sjukskrivna.

Kvinnor har splittrad egentid

Nu invänder kanske någon att småbarnspappor utför mer avlönat yrkesarbete än mammorna, och det är sant. Men utifrån egen (tre barn) och andras erfarenhet så är det mera fysiskt och psykiskt krävande att dubbelarbeta och ha ett uppsplittrat liv som mer närvarande småbarnsförälder än att vara en mer frånvarande förälder på en arbetsplats med mer sammanhållna rutiner (och på distans från barn med allehanda förkylningar m.m.).

När det gäller resten av ett genomsnittsdygn så är inte skillnaderna så stora när det gäller personlig tid, studier och fritid. Däremot vet vi från tidigare tidsanvändningsstudier att kvinnor i högre utsträckning än män har en mer uppsplittrad personlig tid och fritid än män. Det är m a o vanligare att kvinnor än män avbryter och/eller tillbringar sin personliga tid och fritid i nära anslutning till hushållsarbete och omsorg om de egna barnen.

Kort sagt är det vanligare att män har en mer sammanhållen ”egentid” än kvinnor som ”tar sig tid” att läsa en bok (fritid) etcetera när barnen sover middag och liknande. Dessutom tror jag att det är vanligare att kvinnor håller dörren öppen till badrummet (personlig tid) än männen när de borstar tänderna o.s.v.

Livspusslet kan aldrig läggas individuellt

Det är mycket oroande att socialförsäkringsminister Ulf Kristersson (m) som initierat försäkringskassans kommande undersökning i en radiointervju har sagt – Men att kvinnor, mitt i livet, är dubbelt så mycket sjukskrivna som män gör att vi misstänker vi att det ändå finns andra bekymmer som syns här i statistiken. Att det är livspusslet, inte minst för småbarnsfamiljer, som blir väldigt besvärligt, och att detta i praktiken syns i sjukskrivningarna.”

Det finns en risk för att frågan om livspusslet av alliansregeringen än en gång individualiseras och reduceras till en fråga om ytterligare nya RUT-avdrag. Tvärtom är dagens s.k. livspusselproblematik ett resultat av de senaste årtiondenas försämringar av välfärden och arbetsrätten. Läs gärna min blogg om denna fråga ” Livspusslet kan aldrig läggas individuellt” https://larsback.wordpress.com/2011/02/17/livspusslet-kan-aldrig-laggas-individuellt/

Sammanfattningsvis är det inte bara kvinnor med småbarn som är sjukskrivna, utan även jämställdheten är alltjämt sjukskriven (frånvarande) i vårt land.  En delad individuell föräldraförsäkring är nog en del av medicinen som kan göra kvinnorna lite friskare.

Media:

http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=5314132

http://www.dn.se/nyheter/sverige/mammornas-sjukfranvaro-under-lupp

http://www.dn.se/nyheter/sverige/deltidsarbetande-kvinnor-forvantas-hinna-sa-mycket

http://www.aftonbladet.se/wendela/article15627380.ab

http://www.aftonbladet.se/wendela/kronikorer/malinwollin/article15629104.ab

Annonser
4 kommentarer leave one →
 1. oktober 26, 2012 8:21 f m

  Absolut handlar sjukskrivningarna om att vi inte är jämställda hur mycket vi än vill tro det. Som kvinna så handlar det mycket om att man ofrivilligt får rollen som organisatör hemma – vilket kräver otroligt mycket tid och kraft – hjärnan går på högvarv för att tänka ett steg före. Planera, strukturera och deligera och hoppas att nån annan i familjen gärna ens make hjälper till något. Tänk så lite som behövs för att männen ska få hela kungariket och sin frus kärlek. Om mannen och kvinnan gör två varsinna listor på ALLT som ska göras i en familj och hem allt från att packa gympapåsen till att planera inköp eller städning till att utföra den så får man två ganska lika listor dvs mannen VET vad som behöver göras men låter den han älskar göra och planera det mesta. Det är inte jämställt i Sverige! Och nu ska man alltså sätta in en utredning om varför så många kvinnor efter småbarnsåren fram till 39 är så mycket sjukskrivna. Som om felet fanns hos kvinnan! Svaret är enkelt – det måste bli mer jämställt i hemmen. Männen måste vakna upp och börja ta sitt ansvar – det räcker inte med att byta däck och deklarera och laga mat nån helg! Tyvärr vaknar männen upp för sent – efter att skiljsmässan är ett faktum och inser att de kanske skulle ha tagit lite mer initiativ till att städa etc och även visat mer uppskattning för vad deras fruar faktiskt gjorde.

 2. oktober 26, 2012 9:06 f m

  Det blir också en stark konflikt eftersom vi uppfostras att tro att Sverige är jämställt det är den bilden vi har med oss men märker efter några år efter att vi ha bildat familj att så är inte är fallet! Vi kvinnor som vill leva jämställt och försöker förändra uppfattas som tjatiga för männen tror också att vi är jämställda – det är vad de också hört! De förstår inte tjatet eller varför kvinnor blir utbrända – varför är ni sjuka?

 3. oktober 26, 2012 10:50 f m

  Hej Anita
  Du skriver helt riktigt att ”vi uppfostras att tro att Sverige är jämställt det är den bilden vi har med oss men märker efter några år efter att vi ha bildat familj att så är inte är fallet!” I samband med den stora Kvinnomaktutredningen som genomfördes 1995 – 1998 så publicerades en rad bra och intressanta forskningsrapporter. Bl a en som visade att många unga par var ganska jämställda innan första barnet kom. Sedan efter detta så blir det ofta en ojämställd fördelning av ansvaret för barn, hushåll o.s.v samtidigt som många kvinnor arbetar avlönad deltid samtidigt med det oavlönade hemarbetet. Denna fördelning består sedan till stor del när barnen vuxit upp och flyttat. I slutändan får kvinnor sämre löneutveckling och pension.
  Visserligen är de nordiska länderna mer jämställda än de flesta andra länderna, men i Sverige har utvecklingen stått still och i vissa fall gått baklänges de senaste åren. Risken är nu stor att regeringen använder utredningen som en ursäkt för att ytterligare göra frågan om jämställdhet till en individuell fråga utan att se de grundläggande strukturella problemen såsom den rådande könsmaktordningen.
  Exempel på bakslag är exempelvis att den tidigare jämställdhetslagen delvis urvattnats samtidigt som den nuvarande DO, diskrimineringsombudsmannen inte har samma fokus och resurser som tidigare JämO hade. Det försvagar naturligtvis kvinnorna ställning på arbetsmarknaden.
  När det gäller ansvaret för barn, så tillhör jag de som anser att föräldraförsäkringen skulle vara individuell, dvs att den i likhet andra socialförsäkringar skulle vara kopplad till person. I detta fall skulle de betyda en uppdelad föräldraförsäkring med lika många dagar till vardera föräldern. Sedan skulle den även behöva förlängas.

 4. oktober 27, 2012 7:32 f m

  Hej Lars
  Ja, absolut behöver föräldraförsäkringen förlängas om den ska delas lika för det får inte bli på bekostnad av amningstiden som jämställdheten ska in. Märkligt att inte mer har hänt om det redan 1998 i Kvinnomaktsutredningen kom fram till detta att jämställdheten rubbas efter familjebildningen – däri ligger även en stor del av förklaringen till de höga sjukskrivningarna.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: