Skip to content

Ett Nordkoreanskt kort från Moderaterna

oktober 5, 2012

Ett moderat vykort låg i min brevlåda. När jag läst det började jag tänka på Nordkorea. Det som förenar moderater och nordkoreas ledare är att ”kulisser” används för att dölja sanningen om byggnation och samhällsutveckling.

När jag kom hem idag till vår lägenhet i Farsta utanför Stockholm så låg det ett färgglatt vykort från Moderaterna innanför dörren. På ena sidan fanns det nybyggda hus avbildade och på den andra sidan en hälsning från borgarrådet Sten Nordin (m) som ”förklarade” att; ”De här bostäderna är en del i vårt arbete med att göra Stockholm ännu bättre”.

Det som Moderaterna ”glömmer” att nämna i sammanhanget är att det aktuella bostadsområdet planerades under den tid som Vänsterpartiet, Socialdemokraterna och Miljöpartiet hade majoriteten i Stockholms Kommun.

De som tror att de nya moderaternas fallenhet för historierevisonism försvann med förre partisekreterarens avgång, (ni kommer väl ihåg Sofie Arkelsten som hävdade att moderaterna var för allmän rösträtt, 8 timmars arbetsdag o.s.v.), får nog revidera sin uppfattning.

Några andra ”detaljer” som ”glöms bort” i sammanhanget är att det idag saknas exempelvis barnomsorg i området därför att moderaterna inte prioriterat en utbyggnad. Visserligen panikbyggs det just nu några förskoleavdelningar i f.d. butiker och kontorslokaler i Farstaområdet. I dessa lokaler kommer det nu klämmas in en hel del barn som dessutom får en ”stimulerande utemiljö” som är som små hundrastgårdar.

En annan fråga som Sten Nordin (m) ”glömmer” att nämna är att i dagens Stockholm finns det inte längre någon demokratisk samhällsplanering kvar.  Istället är det kapitalstarka lobbyister såsom Stockholms Handelskammare, byggbolag, en del fastighetsägare samt riskkapitalister i välfärdssektorn som bestämmer var, vad och hur det ska byggas . Borta är möjligheten till inflytande via politiska forum, hyresgäst- och villaföreningar samt andra lokala boendeorganisationer och föreningsliv.

Utbyggnaden och utvecklingen av Stockholm har förvandlats till rena ”vilda västern” där kortsiktiga ad hoc-lösningar får råda. Det enda som byggs numera är det som ”marknaden” bedömer som lönsamt, vilket inte barnomsorg, föreningslokaler, bibliotek och andra kultur- och fritidslokaler m.m. anses vara.  Resultatet kommer att bli en utarmad  ”Aniaraliknande” stads- och förortsmiljö där det enda som erbjuds är en stund tröstkonsumtion i närmaste köpcentra och en ödslig ensam kväll framför TV och datorn.

Bakom kulisserna i den moderata bostads- och samhällsutbyggnadspolitiken finns en verklighet som känns lika tom som det lyxhotell, Ryugyong Hotel, som Nordkoreas ledare låtit bygga. Ett stort monumentalbygge som är en kuliss som är lika tom och innehållslös som den moderata politiken för bostadsbyggande och samhällsutveckling. Det kan förefalla märkligt att oavsett om det är marknaden som får råda enligt de neoliberala dogmerna eller om det är de nordkoeranska förljugenheten som styr, så blir resultatet det samma – en kall värld där den starke styr.

http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/bostadsministern-lagger-krutet-pa-fel-stalle_7556996.svd

http://www.svd.se/nyheter/stockholm/pr-byra-taljer-guld-pa-ombildning_7526072.svd

Annonser
No comments yet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: