Skip to content

JAS 39 Gripen på löpande räkning

augusti 28, 2012

Schweiz får köpa JAS 39 Gripen till fast pris. I Sverige får medborgarna via skatten betala samma plan på löpande räkning.

Om Sverige behöver ett nytt utvecklat JAS 39 eller inte kan jag inte bedöma i detalj. Men jag är skeptisk till ett dyrt projekt som syftar till att skapa en ny generation av JAS 39 Gripen. Den som läser listan på de förändringar som ska göras får en känsla av att det i praktiken är ett nästan helt nytt plan som ska utvecklas.

Sedan undrar jag om planet kan lyfta om alla olika utländska (mestadels amerikanska) patent och delar inte får användas. Så särskilt svenskt känns inte planet även om det står SAAB på alla marknadsföringsbroschyrer och Wallenbergssfären numera åter kontrollerar företaget.

För mig som har kunskap och erfarenhet från byggverksamhet känns det mest som om någon skulle få för sig att ge ett byggbolag i uppdrag att bygga en gigantisk skyskrapa eller ett helt nytt bostadsområde på löpande räkning. För enligt ett inslag i SR Dagens Eko finns det inte något fastställt pris för de JAS-plan som ska levereras till Sverige. Det gör det däremot enligt media när det gäller de Schweiziska planen.

Hittills är det bara Miljöpartiet, Vänsterpartiet och Socialdemokratiska kvinnoförbundet som uttryckt sin tveksamhet inför alliansens vilja till miljardrullning med medborgarnas skattepengar. Däremot verkar den nya s-ledningen okritiskt svalt Alliansens idéer om inköp av 40 -60 nya JAS-plan. Vid en jämförelse känns beloppen i de senaste månadernas avslöjanden om vidlyftiga fester inom statliga myndigheter och stiftelser som ganska futtiga, även om också dessa är felaktiga.

http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=5248655

http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=5247755

http://www.svd.se/naringsliv/schweiz-koper-22-gripen-plan_7453996.svd

http://www.dn.se/ekonomi/sa-mycket-betalar-schweiz-for-gripen

http://www.expressen.se/ledare/anna-dahlberg/ett-bottenlost-sloseri-med-skattepengar/

http://www.saabgroup.com/Global/Documents%20and%20Images/About%20Saab/Investor%20relations/Financial%20reports/SAAB_AR_ENG_final_120313.pdf

Annonser
No comments yet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: