Skip to content

Mer privatiserad infrastruktur nästa steg för alliansen

augusti 10, 2012

Enligt Anders Borg (m) är det nu läge för större statliga investeringar i bl. a. infrastruktur. Därmed tas nog snart nästa steg i privatiseringspolitiken, men denna gång via s.k. OPS- eller OPP-politik.

Media rapporterar att regeringen om några veckor i samband med sitt årliga Harpsundsmöte kommer att presentera sina investeringar. Upplägget blir nog det samma som Borgs konservativa finansministerkollega George Osborne använder i UK och innebär i praktiken en stegvis ökad privatisering av infrastruktur. En hel del av de framtida investeringarna kommer säkerligen att paketeras som olika varianter av OPS, Offentlig-privat samverkan eller OPP, Offentligt Privat Partnerskap. Ibland används även begreppet PPP, Public Private Partnership.

I Storbritannien kallas systemet för ”Private Finance Initiative” och utgör en i slutändan stor kostnadspost i de brittiska offentliga budgeterna på central och regional nivå. Nästan halva den brittiska statsbudgeten går till att betala för olika PFI-projekt. I praktiken skapas ett budgetgolv som innebär att utrymmet upp till budgettaket krymper.  Detta betyder att kommande regeringars handlingsutrymme mellan de nyliberale ekonomiska golven och taken begränsas kraftigt.

Denna finansieringsmodell eller varianter av den har redan använts och används alltjämt för olika former av investeringar i Sverige. Ett ökänt exempel är Arlandabanan och just nu pågår bl.a. byggandet av nya Karolinska Sjukhuset i Stockholm. Ett projekt som den m-ledda lokala landstingsmajoriteten drev igenom för några år sedan.

Även nya idrottsanläggningar uppförs på samma sätt, exempelvis byggs en ny simhall i Tyresö som kommer att kosta total nästan en halv miljard för kommuninnevånarna. Hallen ägs och drivs av olika privata bolag och förutom entréavgifter så kommer kommunens alla skattebetalare att få betala ett årligt bidrag i utbyte mot att kommunen kan få köpa anläggningen för 12,5 miljoner efter 30 år när det är dags för en större upprustning av den samma.

Allt mer av vår tidigare gemensamt ägda och generella välfärd privatiseras och snart kommer även stora delar av vår infrastruktur att kontrolleras av kortsiktiga kommersiella intressen. Med hjälp av tvångskonkurrenslagar som LOV och mångåriga avtal cementeras Sverige fast i en nyliberal ekonomisk modell som enbart skapar privata vinster och samtidigt återkommande kriser, fördyringar samt försämringar för folkflertalet.

Sedan 1980-talets avregleringar har Sverige haft såväl socialdemokratiska som borgerliga regeringar. Men trots skiften på statsministerposten har Sveriges förvandling från en blandekonomisk stat till ett nyliberalt skyltfönster fortsatt. Det som hänt sedan alliansens valvinst 2006 är att förändringen går snabbare och bedrivs mera konsekvent på alla nivåer. Vår tids dogmatiska nyliberaler börjar paradoxallt nog att alltmer påminna om Sovjets gamla stalinister i sin syn på demokrati och individernas frihet.

Det moderata finanslandstingrådets Torbjörn Rosdahl utspel om privat tunnelbana under politikerveckan i Almedalen i somras är bara ett steg på vägen i denna politik. Det som då sågs som en lokal moderat testballong blir med största sannolikhet ett mera uttalat inslag i den moderatledda alliansens investerings- och regeringspolitik inför valet 2014.

På kommunal nivå finns det en stor risk för att behovet av ny- och reinvestering i vatten- och avloppsnätet kommer att lösas via OPS- eller OPP-politik. På motsvarande sätt kommer troligen upprustningen av flerbostadshusen från det s.k. miljonprogrammet bli en lönsam marknad för privata investerare och i slutändan få betalas dyrt av allmännyttans hyresgäster.

Hur de olika oppositionspartierna kommer att agera och reagera på det ökade inslaget av olika former av mångåriga bindande avtal när det gäller infrastrukturinvesteringar är till stor del en öppen fråga. Säkert är att Vänsterpartiet säger Nej, att Miljöpartiet kan acceptera satsningar som ses som miljövänliga och inom Socialdemokratin kommer splittringen och vilsenheten vara lika stor som den är när det gäller vinster inom välfärdssektorn.

P.S PP-Bilden ovan har jag lånat ur Anders Borgs bildvisning för journalister 120809. D.S

Några tidigare bloggar om infrastruktur och privatisering:

https://larsback.wordpress.com/2012/06/04/ett-tagran-i-realtid/

https://larsback.wordpress.com/2011/06/22/arlandabanan-ett-neoliberalt-paradexempel/

https://larsback.wordpress.com/2011/06/13/avreglering-till-vilket-pris-som-helst/

https://larsback.wordpress.com/2011/02/25/en-glomd-infrastruktur/

Ett lobbyistexempel:

http://www.chamber.se/?id=1421&newsid=43806

Medielänkar:

http://www.svd.se/naringsliv/nyheter/sverige/borg-sverige-mer-motstandskraftigt_7408900.svd

http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=3993&artikel=5226250

http://www.svd.se/naringsliv/nyheter/sverige/darfor-sparar-anders-borg_7404450.svd

http://www.sydsvenskan.se/opinion/aktuella-fragor/infrastruktur-starker-skanes-konkurrenskraft

http://www.guardian.co.uk/politics/2012/jul/17/george-osborne-loans-developers-building

http://uk.reuters.com/article/2012/07/18/uk-britain-infrastructure-idUKLNE86H00220120718

http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=5196564

http://www.svd.se/naringsliv/nyheter/sverige/forskare-regeringen-tanker-fel-om-infrastrukturen_7344710.svd

http://www.svd.se/naringsliv/nyheter/sverige/historiskt-lag-niva-pa-infrastrukturinvesteringar_7343016.svd

http://www.svd.se/naringsliv/nyheter/sverige/vagar-och-spar-slass-om-statens-miljarder_7342140.svd

http://www.guardian.co.uk/uk/2012/jul/16/9bn-railway-investment-unveiled-cameron

http://www.guardian.co.uk/news/datablog/2012/jul/05/pfi-contracts-list?fb=native

http://www.affarsvarlden.se/hem/nyheter/article3504018.ece

http://www.ka.se/index.cfm?c=88484

http://www.fokus.se/2008/02/nagon-maste-betala-for-infrastrukturen/

Annonser
No comments yet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: