Skip to content

Allt flera förläningar

juli 18, 2012

För 450 år sedan fick Per Brahe d.ä. Visingsborg i förläning. Idag är det gemensamma tillgångar och andras pengar som skänks bort av Sveriges nutida furstar inom politik och näringsliv.

De senaste åren har rapporterna om vår tids skattefrälse, de s.k. riskkapitalbolagen och de vinster de tillskansar sig via skattemedel varit frekventa. Egentligen är epitetet riskkapitalbolag missvisande, för de enda som utsätts för risker är de äldre, funktionshindrade, barn och skolungdomar samt andra grupper som återfinns inom den offentligt finansierade välfärdsektorn där dessa bolag gör lättförtjänta vinster på bekostnad av brukare, elever och personal.

Den gamla kunga- och furstetraditionen med förläningar har återkommit. Förr var det odemokratiska makthavare som gav bort egendomar till lokala förtryckare. Numera är det mestadels demokratiskt valda politiker som undandrar tidigare gemensamma tillgångar från demokratiskt ägande och insyn genom att i princip skänka bort dem under s.k. marknadspris eller via fleråriga upphandlingar och andra former av bindande avtal med förmånliga villkor för leverantören.

Bonusar och ofattbart höga löner inom privata bolag och offentligt ägda företag såsom exempelvis Vattenfall är också en modern variant av den förläningspolitik som bedrivs. I detta fall är det exempelvis små enskilda aktiesparare, el- och bankkunder, pensionssparare med flera som får sitta på åskådarläktaren och titta på när styrelser och bolagsledningar skänker bort andras pengar till varandra. Med tanke på de stundtals astronomiska beloppen kan en vanlig dödlig förundrat ställa sig frågan om bonuslyftarna och dess ”välgörare” tror på evigt liv. Ty ingen levande människa hinner under sin livstid konsumera de stora penningmängderna som dessa personer tillskansat sig och varandra.

Dagens form av förläningar är i stort sett samtida med dominansen för de neo- eller nyliberala ekonomiska teorierna inom politik och näringsliv, det vill säga de senaste tre decennierna. Under denna period har det i Sverige förekommit såväl borgerliga som socialdemokratiska regeringar som via avregleringar av finansmarknaden, s.k. konkurrensutsättningar, införande av skolpeng och friskolor, utförsäljning av statliga företag etcetera skapat en plattform för den fortsatta utvecklingen.

Det som skiljer de senaste fem-sex åren från de tidigare åren är att tempot i överföringen av gemensamma tillgångar till privata intressen sker alltmer konsekvent samt i ett allt snabbare tempo på såväl central som regional och lokal nivå. Det är med andra ord ingen slump att exempelvis Bilprovningen säljs ut till ett bolag trots att dess ägarbolag är skrivet i ett skatteparadis och samtidigt får låna pengar av säljaren staten (oss) för att kunna genomföra köpet.

Tvärtom är det ett tydligt exempel på att numera försöker de styrande inte ens längre försöker dölja tveksamheter och företeelser som gränsar till oegentligheter. Men det gjorde inte våra forna kungar heller när de förr i världen gav bort herrgårdar, jordbruk och hela län med dess innevånare till de adelsmän de ville gynna och köpa sig lojalitet av.

Undrar vad som ges i gengåva för de nutida förläningarna – bidrag till partiets kampanjkassa och framtida högarvoderade styrelseuppdrag eller?

Ett växande antal f.d. ministrar och statssekreterare av olika partifärg återfinns redan i de privata bolagens styrelserum, som VD:ar inom branschorganisationer och företag eller som välavlönade lobbyister m.m. och fler lär nog komma att belönas.

Några tidigare bloggar om välfärdens avveckling:
https://larsback.wordpress.com/2011/11/11/byt-vardcentral-och-lat-skattepengarna-stanna-i-varden/

https://larsback.wordpress.com/2011/09/26/valfardens-dodgravare/

https://larsback.wordpress.com/2011/06/17/%e2%80%9dvalfardsavvecklingsradets%e2%80%9d-rapport-%e2%80%93-mer-vinster-for-privata-bolag/

https://larsback.wordpress.com/2011/04/03/vampyrerna-i-naringslivet/

https://larsback.wordpress.com/2011/03/09/valfard-till-salu/

Medielänkar:

http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=5196671

http://www.svd.se/naringsliv/branscher/vard-och-bioteknik/omsorgsboendet-som-pumpas-pa-vinst_7352334.svd

http://www.svd.se/naringsliv/nyheter/sverige/konstnadskapning-for-capio_7353284.svd

http://www.aftonbladet.se/ledare/article15131829.ab

http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/riskkapitalbolagen-satsar-pa-hog-kvalitet_7351212.svd

http://www.svd.se/naringsliv/branscher/vard-och-bioteknik/sa-tar-riskkapitalet-over-handikappomsorgen_7343536.svd

http://www.dn.se/debatt/sa-skapar-vi-en-valfard-fri-fran-kommersiella-intressen

http://www.ka.se/index.cfm?c=102280

Annonser
No comments yet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: