Skip to content

Lata journalister gör trams av jämställdhetsforskning

juni 28, 2012

Resultaten av ett femårigt europeiskt forskningsprojekt som granskar jämställdhetsutvecklingen ur olika perspektiv har i media förvandlats till ytliga och tramsiga artiklar.

Totalt är det nitton olika forskare som kortfattat beskriver resultaten från olika forskningsområden i en nyutkommen bok ” Gendered Lives – Gender Inequalties in Production and Reproduction”. Bland annat beskrivs resultaten från en internationell tidsanvändningsstudie som visar hur vi lever våra dagliga liv, de timmar vi yrkesarbetar respektive hemarbetar osv. (Den som är intresserad av de svenska resultaten kan hitta dem på SCB:s hemsida.)

Andra områden som behandlas är osakliga löneskillnader mellan kvinnor och män, hur samhället förstärker den traditionella manliga familjeförsörjarrollen, vilka som drabbas mest av osäkra anställningsvillkor, att få arbetsgivare gör något för att underlätta för män och kvinnor att kunna förena yrkesliv och familjeliv, m.m.

Men inget av detta redovisas i Dagens Nyheters artikel, eller dess förlaga i brittiska The Telegraph. Varken den svenska journalisten Kalle eller hans brittiske kollega John har orkat läsa mer än en kort sammanfattning från ett forskningsområde av de totalt åtta olika områden som redovisas i boken.

Som före detta journalist är det enkelt att se att först har John på The Telegraph plockat ut några lösryckta bitar ur ett avsnitt från boken och gjort sig lustig över detta utan att egentligen sätta sig in i vad forskarna egentligen skrivit. Sedan har hans svenske kollega Kalle gjort en klassisk rewrite-översättning av ursprungsartikeln.

I dagens mediesamhälle med underbemannade redaktioner förekommer det ofta att olika frågor redovisas slarvigt och ytligt. Problemet i detta fall är att slarvet och tramsandet bidrar till att sprida fördomar om såväl behovet av jämställdhet som seriös socioekonomisk forskning.

Resultatet blir kommentarer på DN, Facebook och bloggar där mestadels män kommer till tals. Eller män föresten? – många kommentarer verkar snarare skrivna av pubertala ynglingar med tanke på tonfall och innehåll.

Den som orkar läsa mer än några lösryckta rader i en tidning och skriva tvärsäkra kommentarer kan beställa boken från förlaget på länken nedan:
http://www.e-elgar.co.uk/bookentry_main.lasso?id=14182
University of Cambridge:
http://www.cam.ac.uk/research/news/charting-genders-incomplete-revolution/
Originalartikeln:
http://www.telegraph.co.uk/family/9356714/Secret-of-a-mans-happiness-do-the-dishes-for-a-quiet-life.html
Den svenska kopian:
http://www.dn.se/nyheter/vetenskap/diskande-man-tycks-vara-lyckligare

 

Annonser
No comments yet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: