Skip to content

Skolungdomar ger vinst också på lovet

juni 27, 2012

Även sommartid vill företag tjäna snabba pengar på skolungdomar. Bättre betyg utlovas till de ungdomar som har föräldrar som har råd att betala för extra sommarundervisning eller läxhjälp.

Att även mediokra företagare kan göra stora vinster på skola, vård och omsorg vet det flesta. Däremot är det oklart vad flera av de politiska partierna vill göra åt alla de aktörer som gör snabba stora klipp i välfärden och tar våra skattepengar genom sämre kvalitet för elever, sjuka och åldringar samt lägre löner och otrygga anställningsvillkor för personalen. Vänsterpartiet och LO är de enda som hittills sagt nej till vinster i välfärden.

När det gäller våra skolungdomar är det inte enbart på lektionstid under terminerna som riskkapitalbolag och andra aktörer kan göra vinster på utbildning. Numera finns det en växande marknad av aktörer som säljer sommarskolor och läxhjälp.

Försäljningsargumenten är ungefär de samma som skönhets- och modeindustrin brukar använda. En sommarkurs i matte eller fysik ska ge eleven försprång och kanske bättre betyg (lycka och framgång). Denna sektor spelar också på rädslan för tillkortakommande hos eleven och en smula dåligt samvete (hos föräldrarna).

Erbjudandet nedan är bara ett exempel på direktadresserad reklam som skickas till målsmän för eleverna XX och YY runt om i landet. När undertecknad för 40 år sedan var i samma ålder som målgruppen för reklamexemplet nedan så fanns det några få företag som försökte profitera på dåtidens skolungdomar med klassfoton och skoltröjor. Senare, för ungefär 15 år sedan när mina barn var i samma ålder så hade ”marknaden” utökats med diverse företag som erbjöd ”vinster” till skolresekassan genom försäljning av strumpor, korvar och tvättmedel m.m.

Numera efter kommunalisering och friskolereformen samt flera byten av betygssystem och mål för skolan, så kan jag konstatera att den sammanhållna, kostnadsfria och ganska likvärdiga skola som jag själv var elev i har försvunnit. Snart har hela utbildningssektorn förvandlats till en krämarmarknad där snart enbart de resursstarka i praktiken kan köpa betyg till sina barn.

Blir du lönsam lille vän? – var titeln på den tavla som Peter Tillberg målade 1971-72. På den frågan kan vi idag svara JA, men frågan är för vilka bolag och vilket socialt samt demokratiskt pris vi alla kommer att få betala för detta på sikt. En nattväktarstat befolkad av Aniara-människor verkar komma allt närmare.

P.S. Företaget nedan (556697-8317) omsatte år 2010 nära 4,1 Mkr samt hade en vinst på 0,9 Mkr, en bra avkastning med 6 anställda. I Sverige fanns cirka 20 000 företag år 2011 som var verksamma inom utbildningssektorn.D.S

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=5153925

http://www.svd.se/nyheter/inrikes/friskolor-hojde-inte-lararstatus_7305317.svd

http://www.dn.se/nyheter/sverige/friskolor-hojde-inte-lararstatus

http://www.svd.se/nyheter/inrikes/sommarskola-kan-bli-obligatorisk_7273103.svd

Annonser
No comments yet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: