Skip to content

Asocialt när ”marknaden” sköter bostadspolitiken

maj 31, 2012

Med Georg Danells bostadsutredning 1991-92 försvann de sista resterna av en social och demokratiskt kontrollerad bostadspolitik i de ökända ”Danellgroparna”, sedan dess har den s.k. marknaden fått härja fritt. Det nybyggda huset i Ystad som rasade ihop symboliserar på många sätt dagens asociala bostads- och byggpolitik i Sverige.

Den senaste veckan har det kommit en rad nyheter som på olika sätt beskriver effekterna av den ”asociala” bostadspolitik som för 20 år sedan, 1992, avvecklade resterna av den sociala bostadspolitiken. Ett litet axplock:

”Hushållens lån ökade i april med 123 miljarder kronor jämfört med motsvarande månad föregående år, vilket till allra största del gäller bostadslån. Men själva belåningstakten minskar. Under samma period förra året var tillväxttakten av hushållens belåning nästan dubbelt så hög.”(SR 120529)

En nyhet som speglar hur bostadsfinansieringen blivit en fråga som den enskilde individen får lösa på egen hand. Under de senaste sex åren från april 2006 till april 2012 har hushållens lån ökat med ofattbara 1 054 miljarder kronor. Merparten har gått till bostadslån vilket gynnat banker och finansinstitut, fastighetsmäklare samt ombildningskonsulter. Totalt hade de svenska hushållen 2 681 miljarder kronor i lån den 30 april 2012. Att detta är en risk för såväl de berörda familjerna som landets ekonomi är det flera som ser tydligt.

”Generellt är våra bostäder värderade för högt, anser Statens Bostadskreditnämnd. Det innebär att har man höga lån och bostadspriserna sjunker, kan man riskera att få sälja med förlust men inte kunna betala tillbaka lånen till banken. Unga personer som är nya på bostadsmarknaden är extra drabbade, eftersom det kan vara riskfyllt att köpa, samtidigt som det är svårt att få en hyresrätt.” (SR 120523)

”Hushållens höga skuldsättning innebär förhöjd risk för den makroekonomiska stabiliteten genom att göra hushållens balansräkningar känsligare för negativa chocker, som prisfall på hus, en utdragen period av låg tillväxt eller en realräntechock”, skriver kommissionen.” (SvD 120530 EU-kommissionens rapport)

Personligen har jag länge sett risken för en bostadsbubbla, men hittills har det pyst långsamt ur den uppblåsta spekulationsballongen. Regeringen vill inte se riskerna utan fortsätter att komma med nya utspel som ska öka hushållens skuldsättning.

”Hyresrätter ska framöver kunna göras om till ägarlägenheter, enligt ett utredningsdirektiv som regeringen beslutar om i morgon. Hittills har ägarlägenheter bara kunnat bildas vid nybyggen och intresset för det har varit mycket lågt. Men justitieminister Beatrice Ask tror ändå på ägarlägenheter i gamla hyreshus.” (SR 120524)

Hittills har allianspartierna med moderaterna i spetsen arbetat hårt för att avveckla allmännyttan genom omvandling till bostadsrätt. På Sveriges största bostadsmarknad, Stockholm, har det givit tydliga resultat.

”Det finns nu fler bostadsrätter än hyresrätter i Stockholms län. Detta enligt ny statistik från Statistiska centralbyrån, SCB. Förra året var 51 procent av lägenheterna i länet bostadsrätter. Enligt SCB har 112.000 lägenheter omvandlats från hyresrätter till bostadsrätter dom senaste elva åren.” (SR 120531)

Naturligtvis har en del av dessa omvandlade hyresfastigheter tidigare varit privatägda samt belägna på andra orter än i huvudstaden, men trenden är tydlig. Dock börjar det komma grus i den s.k. marknadens maskineri. Dels verkar intresset för att omvandla allmännyttans lägenheter dämpats en smula och då väljer alliansen med moderaterna i spetsen att istället sälja de kommunala bolagens bostäder till privata aktörer av varierande kvalitet.

Det har dessutom blivit svårare för byggbolagen att hålla uppe efterfrågan på nyproducerade bostäder. Totalt antar byggindustrin att byggandet i år faller med 6 procent, samtidigt som enbart bostadsbyggandet krymper med 11 procent. Detta samtidigt som det är bostadsbrist, men det är klar att allt färre har råd att betala de höga nypriserna med lånade pengar.

Regeringen sitter passiv och låter marknaden sköta bostadspolitiken och det finns lösningar för de som har råd – köp en ”bobubbleförsäkring”.

”Långa ledtider har gjort det trögt att sälja nyproduktion när marknadsoron är stor. Men, nu finns en utväg för nervösa – och betalningsvilliga – bostadsspekulanter. En ny försäkring gör att bostadsköpare vid ett prisfall på 15 procent kan få tillbaka mer än halva det förlorade beloppet” (DI 120523)

Sammanfattningsvis blir resultatet på bostadsmarknaden densamma som den utveckling som kan ses allt tydligare på de olika s.k. välfärdsmarknaderna – skola, vård och omsorg. Låginkomsttagare får klara sig bäst de vill samtidigt som de med medelinkomster får allt svårare att balansera sina inkomster och lån och de mest högavlönade kan skydda sig med privata försäkringslösningar.

Allihop enligt de nyliberala ekonomiska teoretiska modellerna. Nattväktarstaten krymper allt närmare..

Aktuella rapporter:
http://www.bkn.se/upload/Marknadsrapport/Marknadsrapport_maj12.pdf
http://www.fi.se/upload/43_Utredningar/20_Rapporter/2012/bru_kv1_2012.pdf
http://www.scb.se/statistik/_publikationer/FM5001_2012M04_BR_FM5001BR1205.pdf
Medielänkar:
http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=5128556
http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=1646&artikel=5118429
http://www.svd.se/naringsliv/nyheter/sverige/eu-kraver-svenska-atgarder-mot-hushallens-skulder_7241617.svd
http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=5120593
http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=103&artikel=5131046
http://www.fastighetstidningen.se/kraftig-minskning-i-bostadsbygget/
http://di.se/Artiklar/2012/5/22/268001/Ny-kommer-prisfallsforsakringen/

 

Annonser
No comments yet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: