Skip to content

En passande dopgåva till alla barn och föräldrar

maj 22, 2012

Idag när underdånigheten firar nya triumfer i tv, radio och tidningar kan det kanske passa med ett boktips. Det finns en läsvärd bok för den som inte orkar delta i det devota firandet av en liten människa som borde få ett fritt liv istället.

”Den första av Trons Artiklar i den monarkistiska ideologin är ju den övertygelsen, att den är bäst skickad att vara ett lands statsöverhuvud som föds till detta höga ämbete. Statschefen ska utses genom avel och icke genom val, som Llyod George ironiskt formulerade satsen”

”Det monarkiska statsskicket är sålunda ett uttryck för en uråldrig vidskepelse, som ännu hålles vid liv hos några västerländska kulturfolk, bland dem det svenska folket.”

”Rikets högsta ämbete bör icke besättas genom börd eller arv, alltså av slumpen, utan genom ett av folket verkställt val bland personer som genom ådagalagda egenskaper visat sig vara skickade för detsamma. Även för de lägsta ämbeten krävs det vissa bestämda meriter, och varje ämbete tillsättes, när lagen följes, genom en tävlan på jämlik fot emellan de sökande. För en konsekvent bekännare av den mänskliga jämlikhetens idé är det en stötande tanke, att det allra högsta ämbetet skall ärvas. I ett demokratiskt samhälle strävar man att åt medborgarna genomföra så lika startmöjligheter i livet som möjligt. Men själva vårt svenska statsskick, den ärftliga monarkin, upphäver jämlikhetsprincipen”.

”Men det skulle inte överraska, om det svenska kungadömet bleve ett av de sista i världen, som transporteras till sin naturliga hemvist och slutstation: Muséet. Den monarkistiska vidskepelsen har kraftiga rötter i svenska hjärtans djup.”

Ur: Vihelm Moberg – Därför är jag republikan, Folket i Bilds Förlag 1955.
Låna den på biblioteket eller köp den i en nyare upplaga i bokhandeln eller via:

http://www.bokus.com/bok/9789189044333/darfor-ar-jag-republikan/
Devota media:
http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=5115762
http://www.svd.se/nyheter/inrikes/dopgavor-i-stora-lass_7219107.svd
http://www.dn.se/nyheter/sverige/gavorna-till-estelle

 

Annonser
No comments yet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: