Skip to content

Välfärdshissen fortsätter nedåt

maj 21, 2012

En ny rapport visar att välfärdshissen åker nedåt allt snabbare. Sverige har nått europiska nivåer från fel håll. Fortsätter det så här saknas det snart golv i hissen när en genomsnittlig medborgare blir sjuk eller arbetslös.

Först kom SCB med en rapport som visade att socialförsäkringarnas kostnader uttryckt som andel av BNP minskat från 37,3 procent 1993 till 30,5 procent 2010. Idag kom Socialförsäkringsutredningen med sin delrapport som visar att de svenska socialförsäkringarna numera ligger på eller under en europeisk nivå.

Problemet är att Sverige nått den positionen genom att olika regeringar tryckt på nedåtknappen i välfärdshissen. Särskilt de senaste åren har färden utför gått allt snabbare. Resultatet har blivit att allt färre får allt lägre ersättningar under en kortare tid. Istället hänvisas arbetslösa, sjuka och arbetsskadade medmänniskor till att söka försörjningsstöd hos kommunen, leva på anhöriga samt be om ekonomiskt stöd hos kyrkor och olika ideella organisationer.

”Förändringarna är en följd av regeringens politik, konstaterar arbetsmarknadsminister Hillevi Engström.
– Regeringen har prioriterat arbetslinjen och gjort det mer lönsamt att arbeta genom jobbskatteavdrag och förändrat a-kassan till en omställningsförsäkring. Vi har sett att den förda politiken har gett resultat, att det blivit mer lönsamt att arbeta och att skillnaderna blivit större jämfört med att inte arbeta, säger hon till TT.”

Men även om den moderatledda alliansregeringen är nöjd med utvecklingen och under de senaste åren aktivt urholkat välfärden på olika sätt i en allt snabbare takt så börjar historien inte där.

Det har i Sverige oavsett färg på regeringen funnits en närmast fanatisk tilltro till marknadsliberala politiska lösningar som i sann nyliberal anda distanserat sig från generell välfärdspolitik till fördel för allt flera och mera individualiserade lösningar. Av diagrammet nedan är det inte svårt att se att den nedåtgående trenden med ersättningsnivåerna sammanfaller med en alltmer nyliberal syn på de gemensamma finanserna i Sverige.

Efter K-O Feldts avregleringar på 1980- talet och Bildtregeringens krisuppgörelser har den nyliberala omfördelningspolitiken från de många till de få fortsatt på alla områden.

Fortsätter utvecklingen så här lär det snart inte finnas något golv kvar i välfärdshissen när vanliga låg- och medelinkomsttagare drabbas av arbetslöshet eller sjukdom och behöver ta en hisstur. Men de rika klarar sig genom olika privata försäkringar som de redan idag får som anställningsförmåner, vid sidan av höga löner, bonusar m.m.

Rapporter:
http://www.psfu.se/uploads/files/10_sveriges_socialforsakringar_i_jamforande_perspektiv.pdf
http://www.scb.se/Statistik/NR/NR0110/2010A01D/NR0110_2010A01D_SM_NR15SM1201.pdf
Media:
http://www.aftonbladet.se/senastenytt/ttnyheter/inrikes/article14857557.ab
http://www.svd.se/nyheter/inrikes/sverige-faller-i-trygghetsligan_7215601.svd
http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=5115588
http://www.scb.se/Pages/PressRelease____333655.aspx

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: