Skip to content

Strukturreformer = förmögenhetsöverföring

maj 19, 2012

I lördagens ekonomieko 19 maj diskuterade Cecilia Hermansson, chefekonom på Swedbank och Stefan de Vylder, nationalekonom hur europeiska ekonomier ska ta sig ur krisen. Hermansson:s lösning var det vanliga nyliberala receptet, dvs. mer till rika och mindre till de fattiga.

Under samtalet så upprepade Cecilia Hermansson gång efter gång behovet av s.k. strukturreformer som en lösning på de olika ländernas ekonomiska problem. Översätts ordet ”strukturreform” från den neoliberala ekonomiska ordboken till vanlig svenska så betyder det i realiteten förmögenhetsöverföring från de många till de få, från de fattiga till de rika.

För ”strukturreformer” innebär som vanligt kraftiga nedskärningar av välfärden, avveckling av anställningstryggheten och annan lagstiftning på arbetsmarknaden samt utförsäljning av gemensamt uppbyggda tillgångar såsom statliga företag med rabatt till de rika. Lyssna och byt gärna ut ordet” strukturreform” till ordet förmögenhetsöverföring.

Även i vårt land bedrivs denna form av s.k. ”strukturreformer” av alliansregeringen, med det nya ”arbetarpartiet” moderaterna i spetsen.
Klicka på länken lyssna:

http://sverigesradio.se/sida/ljud/3934935?play=3934935&playtype=Poddradiofil
http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=3626&artikel=5108913

 

Annonser
One Comment leave one →
 1. Lars permalink
  maj 19, 2012 5:26 e m

  Är helt enig med dig, med reservationen att den här typen av ”strukturreformer” har bedrivits av såväl S-regeringar som borgerliga regeringar sedan 1980-talet.

  Det tål att lyftas fram om och om igen så att ingen förleds att tro att den ekonomiska politiken förändras radikalt vid ett eventuellt maktskifte 2014.

  Skulle den statliga inkomstskatten för de rikaste i landet återställas till låt säga 1989 års nivå skulle det ge åtskilliga miljarder till statskassan, som skulle kunna användas till satsningar på vård, skola, omsorg och infrastruktur.

  Såg för övrigt ett framträdande på TED av den amerikanske multimiljonären och riskkapitalisten Nick Hanauer där han pratade om vikten av att beskatta de rikaste hårdare:

  Undrar om vi vågar hoppas på liknande utspel även i Sverige?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: