Skip to content

Facebook mania

maj 18, 2012

Fram till 1997 var Netscape Navigator den dominerande webbläsaren. Sedan kom Microsoft med sin Internet Explorer och några år senare försvann Netscape. Idag när Facebook-aktierna börjar säljas för 38 USD per styck så är det lätt att glömma att många IT-bolag som varit dominanter gått samma öde till mötes som Netscape.

Hösten 1992 köpte jag mitt första modem och kopplade upp mig mot internet via Telias gamla teleledningar som hängde som tjocka ståltrådar mellan trädstolparna. Med hjälp av en Apple Macintosh Classic och först webbläsaren Mosaic, senare Netscape kunde jag börja söka information på nätet.

Netscape börsintroducerades 1995 och blev startskottet för en IT-bubbla som i Sverige landande i IT-kraschen år 2000. Idag är det inga som längre talar om ”den nya ekonomin”.

Idag börjar facebook-aktien att handlas på Nasdaq för 38 USD per styck. Säkert kommer aktien att stiga och Mark Zuckerberg blir mera rik enligt Businessweek, men om Facebook är ett IT-företag som kommer att finnas kvar om 20 år kan idag ingen bedöma. Förväntningarna på aktien bygger på föreställningen om att annonsintäkterna ska öka kraftigt, men mot detta talar de undersökningar som indikerar att fb-användare i mycket liten omfattning klickar på annonsörernas s.k. banners.

Kanske blir introduktionen av facebook på börsen i slutändan ännu en bubbla i den långa rad av finansbubblor som började med Tulip Mania 1634 – Facebook mania?

http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=5112333
http://www.svd.se/naringsliv/digitalt/kurslyft-vantas-nar-facebook-noteras_7209754.svd
http://www.dn.se/ekonomi/manga-tvivlar-pa-facebook

http://www.svd.se/naringsliv/branscher/teknik-och-telekom/har-ar-facebook-miljardarerna_7210453.svd

http://www.businessweek.com/articles/2012-05-17/facebooks-ipo-who-gets-rich

 

 

Annonser
One Comment leave one →
  1. christian permalink
    maj 24, 2012 7:39 f m

    Själv minns jag när sökmotorn som alla använde hette Altavista och när alla ungar fanns på Lunarstorm. vissa lär sig aldrig.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: