Skip to content

Nyliberalism göder högerextremism

maj 8, 2012

Det högerextrema och nazistanstrukna partiet Gyllene Grynings framgångar i det grekiska valet är ännu ett exempel på hur de nyliberala ekonomiska dogmerna skapat en politisk gynnsam jordmån för xenofobiska partier i Europa.

Att det högerextrema partiet Gyllene Gryning (Golden Dawns – Χρυσή Αυγή), lyckades samla 440 000 röster i det grekiska valet är tyvärr inte förvånande. I hela Europa har olika varianter av högerextrema främlingsfientliga partier vuxit fram under de senaste decennierna. Franska Front National, belgiska Vlams Blok, ungerska Jobbik och tyska NPD är några exempel. I vår närhet finns Sannfinländarna, Fremskrittspartiet, Dansk Folkeparti samt i vårt eget land Sverigedemokraterna och Nationaldemokraterna.

Dessa partiers framväxt är resultatet av den nedrustade generella välfärden, budgetnedskärningar, försvagade fackföreningar samt utförsäljningar av tidigare gemensamma offentliga tillgångar. Steg för steg har en bakvänd ”Robin Hood-politik” bedrivits och skapat en förmögenhetsöverföring från de många till de få, en politik som till stor del baserats på de nyliberala ekonomiska teorierna som dominerat sedan det tidiga 80-talet.

Det har funnits högerextrema partier tidigare, men under efterkrigstiden och fram till nyliberalismen genombrott i slutet av 1970-talet så präglades politiken i de dåvarande Västeuropeiska demokratierna av ett mer Keynesianskt synsätt som innebar att länderna i olika omfattning tog ett gemensamt ansvar för medborgarnas välfärd. Genom en ekonomisk politik som motverkade konjunktursvängningar, politiska mål om full sysselsättning och en mer jämn maktbalans mellan parterna på arbetsmarknaden så var det svårt för högerextremisterna att samla några större skaror.

Inte sällan utgjordes dåtidens extremhöger av små marginella grupperingar som mestadels bestod av tidigare aktiva nazister och sågs då felaktig av de flesta som en smula stolliga nostalgiker. I Sverige var bl.a. Nysvenska rörelsen och Nordiska Rikspartiet exempel på denna typ av sektliknande sammanslutningar. Liknande grupperingar fanns i de flesta europeiska länder och många av dem uttryckte sin beundran för dåtidens diktaturer i Spanien och Portugal samt den grekiska militärjuntan. Få trodde då att extremhögern hade en framtid.

Extremhögerns pånyttfödelse

Men med Milton Friedmans och Friedrich von Hayeks nyliberala ekonomiska teorier som bas så inleddes i USA och Storbritannien de rikas revolt mot välfärdsstaten och marknadsregleringar. Dåvarande presidenten Ronald Reagan och premiärministern Margaret Thatcher var bland de första som påbörjade en omfattande krympning av sociala förmåner och andra statsbudgetnedskärningar, skattesänkningar, inskränkningar av fackliga rättigheter, privatiseringar och utförsäljningar samt avregleringar av bank- och finansmarknader. En utveckling som sedan fortgått i land efter land.

Detta har i sin tur skapat grunden för den mer eller mindre permanenta finanskris som Europa befunnit sig i de senaste åren och som är en effekt av att allt mer kapital satsats på olika märkliga pyramidspelsliknande finansprodukter istället för realekonomiska investeringar. Följden har blivit en krympande ekonomisk tillväxt, en stigande arbetslöshet samt en kraftigt ökande ekonomisk och social ojämlikhet.

Sovjetunionens implosion och de forna kommunistdiktaturernas fall har stärkt nyliberalernas övertygelse om att de valt den enda rätta vägen. Att allt fler samhällsgrupper fått lägre realinkomster och svårt att klara sin dagliga tillvaro i nyliberalismens kölvatten bortser de flesta ekonomiska och politiska makthavare ifrån.

De medborgare som drabbats av försämrade livsvillkor har börjat misstro de politiska partierna i Europa och då även de socialdemokratiska partier som i likhet med den s.k. svenska ”kanslihushögern” i olika omfattning anammat de nyliberala teorierna. Följden har blivit att allt fler antingen passiviserats och slutat rösta eller har börjat söka alternativa politiska lösningar.

En av de första högerextremisterna som såg möjligheterna till att utnyttja missnöjet och misstron var Jean Marie Le Pen i Frankrike. Redan i valet 1983 fick Front National mer än 10 procent i valet efter en kampanj som fokuserade på att peka ut invandrare och flyktingar som syndabockar och skyldiga till allt som blivit sämre. På senare tid är Sverigedemokraternas entré i den svenska riksdagen ett exempel på samma utveckling. Sammantaget ser vi just nu tecken på en pånyttfödelse för extremhögern.

Vägval finns

Fortsätter nationella politiska församlingar, EU-kommissionen, ECB, IMF och andra aktörer att envist hålla fast vid nyliberala lösningar så blir det som att försöka släcka den ekonomiska krisbrasan med mer fotogen. Det leder bara till att allt flera drabbas av större ekonomisk misär. De enda ”vinnarna” blir de högerextrema partierna i Europa. Förlorare blir i slutändan alla som vill ha demokrati och mänskliga rättigheter för alla oavsett ursprung, tro, kön osv.

Spåren från de ekonomiska kriserna på 1920- och 30-talen förskräcker, så även om historien inte går i repris så ökar risken för att vi får möta en ny version av dåtidens totalitära samhällsklimat. Detta om de nyliberala ”lösningarna” upprepas om och om igen.

Men det finns en väg ut ur krisen som motverkar tilltagande ekonomisk och social misär samt extremism. Allt flera ekonomer och politiker har den senaste tiden åter högt börjat uttala orden investeringar och expansion. Kanske kan högerextremismens framgångar i Europa också leda till att flera politiker och ekonomer börjar ta fram Keynes och Stockholmskolans skrifter. Inte för att försöka kopiera dem, utan för att utveckla och uppdatera dem samt omsätta dem i praktisk politik.

Än så länge kan vi välja en annan väg än dagens återvändsgränd, men det brådskar. För trots det grekiska partiet Gyllene Grynings förföriska namn så är det snarast diktaturens skymning som kommer om högerextremismen fortsätter växa.

http://www.svd.se/naringsliv/nyheter/varlden/tunga-ekonomer-domer-ut-harda-atstramningar_7180111.svd
http://www.svd.se/nyheter/utrikes/politiskt-kaos-efter-ett-tydligt-nej_7180385.svd
http://www.dn.se/ledare/huvudledare/europas-val-och-kval
http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=5097718
http://www.dn.se/nyheter/varlden/plagsam-regeringsbildning-i-grekland

http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=5098502

Annonser
One Comment leave one →
  1. Mike Enocksson permalink
    mars 6, 2014 4:57 e m

    Det är ett intressant orsakssamband, kommer faktiskt skriva min magisteruppsats kring det.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: