Skip to content

Greklands invandrare, kvinnor och ungdomar får betala

maj 3, 2012

Den grekiska välfärden är numera mer stympad än skulpturen Venus av Milo. I spåren efter den s.k. trojkan, EU, ECB och IMF är det tydligt att främst Greklands invandrare, kvinnor och ungdomar får betala krisen med hårda umbäranden. På söndag är det val till det grekiska parlamentet.

Den nuvarande ekonomiska krisen och tidigare kriser under de senaste tre decennierna har varit kriser som de nyliberala ekonomiska teorierna återskapat om och om igen. Vare sig det varit så kallade goda år eller krisår så har den ”medicin” som ofta föreskrivits varit:
• utförsäjning av gemensamt ägda tillgångar och företag,
• hårda besparingsprogram in välfärdssektorn,
• krympande anslag till sjuk- och arbetslöshetsförsäkring,
• lägre löner och mer obetald övertid på hela arbetsmarknaden,
• försämrad arbetsrätt och flera korttidsanställningar,
• direkt eller indirekt överföring av kapital från samhället till bank- och finanssektorn samt riskkapitalbolag.

Naturligtvis har detta påverkat utvecklingen negativt när det gäller främst kvinnors livsvillkor och jämställdheten i vår värld. Ett tydligt exempel är Grekland. Den 25:e april presenterade den grekiska frivilligorganisationen Research Centre of Women´s Affairs, RCWA, vid ett seminarium i Bryssel konsekvenserna av de nedskärningar som den grekiska regeringen utfört på order av den s.k. trojkan, EU, ECB och IMF.

Nedan några korta utdrag ur RCWA:s presentation den 25 april:

”Arbetslösheten växer ständigt, en av två unga och en av fyra kvinnor är arbetslösa. Arbetslösheten i åldern 15-24 är 50,8 procent, i nästa åldersgrupp 25-34 år är 28, 7 procent arbetslösa. . Kvinnors arbetslöshet har nått 25, 7 procent”.
”För de ”lyckliga” kvinnor som är anställda har anställningsvillkoren förändrats från heltid till olika former av deltid och korttidsanställningar på några få dagar per vecka.”

”Feminiseringen av fattigdomen tvingar kvinnorna tillbaka till hemmen för att ta hand om barn och äldre anhöriga. Den patriarkala familjen återkommer då kvinnor tvingas sköta det som förr var en del av den sociala välfärden.”


 ”I Aten har prostitutionen ökat med 1 500 procent samtidigt som sexuellt överförbara sjukdomar ökar enormt. Hundratals unga flickor från Östeuropa och länder i Afrika köps och säljs som varor för att ”göda” den grekiska porrindustrin.”
”Invandrade kvinnor, flickor, män och pojkar i tvångsarbete skapar stora vinster samtidigt som alla dessa människor saknar mänskliga rättigheter och alla former av något rättsligt skydd.”
Katerina Sidiropoulou, RCWA – Brussels 25th of April 2012.

Inför parlamentsvalet på söndag den 6 maj verkar det som om olika vänsterpartier är på frammarsch, vilket kan skapa en andhämtningspaus för det grekiska folket och kanske bromsa den s.k. trojkans nyliberala svältkur.

Men samtidigt växer de högerextrema grupperingarna i styrka i Grekland, vilket inte är förvånande med tanke att de nyliberala åtstramningarna öppnar dörrarna för främlingshat och andra ”enkla” och ”reaktionära” förklaringsmodeller.

Själv funderar jag vad som kan hända i Sverige om bostadslånebubblan briserar eller bankerna får problem i nästa krisvåg. För även om det är relativt lugnt just nu i Sverige, så kommer de nyliberala krisvågorna allt tätare. Det räcker med att de tre stora ratingbolagen sänker de svenska bankernas kreditbetyg, för då kan ”racet” börja även här. Och då kommer som vanligt de nyliberala institutionerna försöka lösa problemen med att hälla mera ”fotogen” på brasan.

http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=1637&artikel=5091852

http://www.svd.se/naringsliv/nyheter/varlden/obonhorlig-vardag-nar-sorlet-tystnat_7126203.svd

http://www.fria.nu/artikel/91972

 

Annonser
No comments yet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: