Hoppa till innehåll

Vikande bostadsmarknad bekräftas av SCB-statistik

september 27, 2011

Sedan i våras har det kommit flera rapporter om en minskad försäljning av villor, bostadsrätter och fritidshus. Det märks nu även i finansmarknadsstatiken, men trots detta passerar hushållens skuldbubbla nu 2 600 miljardersnivån.

Under augusti ökade hushållens skuldsättning med 6, 8 miljarder kronor och uppgår nu till 2 605 miljarder, av dessa utgör 2 085 miljarder lån med bostäder som säkerhet. Resterande lån är antingen till konsumtion samt på senare tid även blancolån som tagits för att kringgå de nya reglerna om s.k. bolånetak.

Att låneruschen nu fortsätter, men i ett lägre tempo, indikerar att såväl efterfrågan som marknadspriserna börjat vika nedåt. Det betyder att de som köpt bostad för något år sedan snart kan notera att det s.k. marknadsvärdet på den egna bostaden tenderar att bli lägre än de lån som tagits med bostaden som säkerhet.

När de större internationella placerarna inser att de svenska bostadsobligationernas underliggande säkerheter utgörs av bostäder som dalar i marknadsvärde, så är risken stor för en säljrush liknande hösten 2008. Då klarade sig våra banker och bostadslåneinstitut med hjälp av stöd från Riksbanken. I dag är det internationella innehavet av bostadsobligationer betydligt större, varför en liknande säljrusch kommer att skapa panik i bank- och finansvärlden.

När riksdagen ska behandla regeringens budget senare i höst kan det komma att ske i skuggan av en briserande bostadslånebubbla. Noterbart i sammanhanget är att det på senare tid enbart är socialdemokraterna som nämnt riskerna med hushållens skuldsättning. Alliansregeringens alla partier har hittills hållit en låg profil, de lär ha 1 000 miljarder skäl till detta, för så mycket har hushållens skuldsättning ökat med sedan de tillträdde för fem år sedan.

Läs gärna de tänkvärda bloggarna till höger på denna sida
 SCB Finansmarknadsstatik:

http://www.scb.se/statistik/_publikationer/FM5001_2011M08_BR_FM5001BR1109.pdf

Medielänkar:
http://www.svd.se/naringsliv/scb-lanetillvaxten-dampas_6504174.svd

http://www.dn.se/ekonomi/scb-lanetillvaxten-dampas

Annonser
3 kommentarer leave one →
 1. oktober 6, 2011 2:24 e m

  Hej Lars,
  Brukar ju vara inne och titta på din blogg, men konstaterar tyvärr att du inte varit så aktiv på sistone. Hoppas att vi får se lite mer av dina fina skriverier och att du inte tappat sugen. Din blogg behövs!

  • oktober 6, 2011 4:08 e m

   Hej Lars P S
   Jag började på ett nytt jobb 1/10 och det tar sin tid att komma in i det. Men jag återkommer relativt snart som bloggare. Mvh/Lasse B

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: