Skip to content

Välfärdens dödgrävare

september 26, 2011

En vinstjagande försäkringssäljare och två arbetsgivarföreträdare som längtar efter en värld utan fackföreningar dominerade idag debattsidorna i Stockholms morgontidningar. Får de bestämma så tvingas de som har råd att på sikt köpa sig privata lösningar när det gäller äldreomsorg, sjukdom och arbetslöshet. Övriga delar av befolkningen får klara sig bäst de vill.

På DN Debatt får idag SEB:s s.k. ”välfärdsekonom” Jens Magnusson ännu en gång dra en lans för sin banks produkter. Denna gång handlar det ytterst om att vi ska skaffa oss privata försäkringar för att skaffa oss en trygg ålderdom. (SEB har råd att annonsera).
I debattartikeln står bl. a. ”För offentliga sektorn finns två vägar att gå: stora skattehöjningar eller att tydliggöra och förbereda ett större privat ansvar för delar av äldreomsorgen, även på finansieringssidan.” (DN Debatt 110926)

Översatt från ”neosvenska” betyder det att den offentligt finansierade äldreomsorgen ska erbjuda ”lågstandardtjänster”, den som vill ha och behöver mera service och vård ska betala det själv via privata försäkringar. (Att moderaterna i Stockholm redan är på väg åt det hållet genom sitt s.k. trygghetsboende, nämns inte i debattartikeln.)

Ungefär samma budskap sålde denna SEB-tjänsteman även in den 30 maj i år via DN Debatt genom att torgföra att lösningen på medborgarnas oro för ålderdom, sjukdom och arbetslöshet var privata försäkringar.

Samma idéer torgförs till stor del även idag på SvD Brännpunkt av Ulf Lindberg, näringspolitisk chef och Marie Silfverstolpe, näringspolitisk expert hos Almega. Förutom att propagera för en sammanslagen sjuk- och arbetslöshetsförsäkring, så är det enkelt att inse att de helst vill ha ett framtida Sverige utan fackliga organisationer.

I den debattartikeln står bl.a. följande: ”Med en omställningsförsäkring med valfrihet för den enskilde att välja utförare finns en möjlighet att fortsätta att utveckla en tjänstemarknad som kan inrikta sig på att hjälpa människor med kompetensutveckling, rehabilitering och arbetsförmedling. Nya företag som kombinerar olika metoder och synsätt skulle kunna växa fram.” (SvD Brännpunkt 110926)

En översättning från ”neosvenska” visar att Almega vill att A-kassorna ska avvecklas i sin nuvarande form, dvs. överföras från de fackliga organisationerna till privata aktörer. Samtidigt ska Försäkringskassan försvinna när den av Almega efterlängtade ”omställningsförsäkringen” blir verklighet.

Noterbart i sammanhanget är att den nya centerledaren Annie Lööf på partiets stämma talade på liknande sätt om grundtrygghet som Almega:s företrädare gör i sin debattartikel.

Sammanfattningsvis finns det många som vill hålla i spaden och vara dödgrävare när de generella välfärdssystemen ska begravas.

Tidigare blogg: https://larsback.wordpress.com/2011/05/31/propaganda-paketerad-som-%e2%80%9dnyheter%e2%80%9d/
 Läs gärna de olika bloggarna till höger på denna sida.
Medielänkar:
http://www.dn.se/debatt/privat-kapital-behovs-for-att-klara-aldreomsorgen
 http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/sla-ihop-a-kassa-och-sjukforsakring_6500392.svd
 Illustration: George Tappin, the Grave Digger av Edward Butler, 1891

Annonser
2 kommentarer leave one →
  1. Kent Karlsson permalink
    september 26, 2011 10:00 e m

    Undrar lite grand NÄR i h..vete skall de ”vanliga arbetarna” vakna och inse vad de gjorde när de röstade dit AB Reinfeldt & Borg, inte en gång utan TVÅ gånger!

    Hur kan man tro att Moderata samlingspartiet på något mirakulöst sätt genom ett namnbyte till ”de nya Moderaterna” skulle transformerats om till ett arbetarparti!?

Trackbacks

  1. Allt flera förläningar « Lars Bäck

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: