Hoppa till innehåll

Bostadsmarknaden och priserna sjunker

september 14, 2011

Av den senaste mäklarstatistiken framgår tydligt att priset på bostäder fortsätter nedåt. Under augusti som brukar kännetecknas av en intensivare efterfrågan så har den nedåtgående trenden fortsatt. Bostadsbubblan fortsätter att pysa sakta.

Den senaste tiden har det förekommit en rad rapporter i medierna om olika slags mätningar och attitydundersökningar som gjorts av banker och undersökningsinstitut när det gäller bostadsprisernas utveckling. Sammanfattningsvis har samtliga dessa pekat på att majoriteten av de tillfrågade tror att bostadspriserna kommer att fortsätta nedåt.

Mäklarstatistiks senaste redovisning över utvecklingen under augusti 2011 bekräftar att allmänhetens antaganden speglar den faktiska situationen, priserna fortsätter nedåt. Se tabellerna nedan för bostadsrätter respektive villor.

Även det bostadsprisindex (HOX index) som Valueguard utvecklat tillsammans med KTH påvisar sjunkande och stillastående bostadspriser. Noterbart är att indexvärdet för augusti är årslägsta. Enligt grundarna bakom företaget Valeuguard är syftet med indexet att skapa ett underlag som på sikt kan användas för att utveckla försäkringar mot prisfall, villaoptioner etc. Fast mot bakgrund av prisutvecklingen är det kanske snarare så att HOX index kan få internationella investerare att tveka när det gäller köp av de bostadsobligationer som banker och finansinstitut ger ut med sina bostadslån som grund.

Kanske var det för att dämpa sådana effekter som alliansregeringens finansmarknadsminister Peter Norman samma dag som mäklarstatistiken presenterades sa ”de svenska bankerna har inga problem att skaffa finansiering på kreditmarknaderna”. Detta enligt Bloomberg News. För om utländska investerare börjar sälja av sina innehav av svenska bostadsobligationer kommer det bli mera skakigt än hösten 2008, eftersom de idag har betydligt större innehav än för tre år sedan.

Mot bakgrund av bostadsprisutvecklingen ska det bli intressant att se när finansministern, riksbanken, finansinspektionen m.fl. börjar tala om bostadslånebubblan. Hittills är det bara Bostadskreditnämnden som pekat på att svenska bostäder är övervärderade.

Kanske blir det andra tongångar i den officiella debatten när mäklare går i konkurs och överbelånade bostadsköpare tvingas lämna sina bostäder med stora förluster.

Personligen har jag belyst faran med bostadsprisutvecklingen sedan jag började blogga, ett av mina första inlägg från januari 2011 pekar på problemen, En svensk ekonomisk tiger eller en imploderande lånebubbla?

Läs gärna de tänkvärda bloggarna till höger på denna sida
Statistik och indexlänkar:
http://www.maklarstatistik.se/aktuellt/2011-09-14.aspx
 http://www.valueguard.se/
 Medielänkar:
http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=4695737
 http://www.dn.se/ekonomi/nedattrend-for-bopriserna
 http://www.svd.se/naringsliv/nedattrend-for-bopriserna_6467566.svd
 http://di.se/Default.aspx?pid=244998__ArticlePageProvider&epslanguage=sv&referrer=http%3A%2F%2Fwww.nyhetsportalen.se%2Fv6666344.html

Annonser
No comments yet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: