Hoppa till innehåll

Kommunal bostadssegregation och skuldsättning

september 13, 2011

När bostadsbubblan är på väg att brista så erbjuder moderaterna i Stockholm hyresgästerna en chans att skuldsätta sig. Samtidigt tar alliansen ställning för en förstärkt bostadssegregation och utestängning av ungdomar och andra bostadssökande från bostadsmarknaden.

Nyss hemkommen bläddrar jag i lokaltidningen och inser att alliansen i Stockholm med moderaterna i spetsen vill fortsätta att ombilda allmännyttigt ägda hyresrätter till bostadsrätter. Att denna politik enbart skapar förlorare bryr de sig inte om. Detta eftersom de är ideologiskt förblindade av sitt neoliberala hat mot allt som ägs gemensamt och kan betyda att de medborgare som inte är förmögna har en chans att få ett bra boende.

Vare sig de hyresgäster som skuldsätter sig genom att låna till ett köp av en omvandlad lägenhet nu när bostadsbubblan är på väg att brista eller de som utestängs av ekonomiska skäl från ännu flera bostäder lär bli några vinnare på den neoliberala bristen på en social bostadspolitik.

I Stockholm är det omkring 35 000 allmännyttiga hyreslägenheter som omvandlats till bostadsrätter under de senaste tio åren. Enbart under den senaste mandatperioden 2006 – 2010 har mer än 22 000 tidigare allmännyttiga lägenheter omvandlats på detta sätt av den m-ledda majoriteten i Stockholm. De enda som tjänat pengar på detta är ombildningskonsulterna, banker och hypoteksinstitut.

Mot bakgrund av sjunkande efterfrågan på bostadsrätter och villor det senaste halvåret, så ska det bli intressant att hur framgångsrik ombildningsivern blir för alliansen när bostadsbubblan brister. Här nedan finns den moderata annonskampanj som medborgarna betalar via sin kommunalskatt.

Annonser
No comments yet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: