Skip to content

Avtalsrörelse, lägstalöner, bonusar och palats

september 5, 2011

I dagens Sverige finns det röster i samhällsdebatten som anser att de låga ingångslönerna ska sänkas. Samtidigt delas det ut bonusar och avgångsvederlag som motsvarar 50 till 150 års normalinkomster. Det speglar en människosyn som kan gå överstyr.

I söndagens SvD Kultur fanns det en läsvärd artikel med rubriken ”Tyrannernas lyxpalats” av Tobias Brandel. Artikeln illustreras med bilder från störtade envåldshärskares palats i Libyen, Irak, Kongo, Tunisien, Filippinerna samt Rumänien. (se länk nedan).

Många av bilderna har förekommit i media tidigare, men när de placeras och kommenteras samlat så skapar de nya reflektioner. Palatsen har tillkommit under olika former av maktfullkomliga, grymma och bisarra despoter, men det som förenat alla tyrannerna är att de drabbats av hybris och sett sig själva som mer värda och förmer i förhållande till andra människor.

Denna hybris fast i en lindrigare form finns även i vår del av världen och kommer till uttryck på andra sätt än i vanvettiga palatsbyggen. I vårt land är istället arenorna för hybrisartade uttalanden och beslut allt oftare näringsliv, arbetsmarknad och delar av politiken.

När exempelvis ledande företrädare för arbetsgivarorganisationen Almega, en moderat finansminister och en kommande centerledare på olika sätt uttalar sig för lägre s.k. ingångslöner har de börjat beträda en färd mot en tankevärld där människor åsätts olika värde och rättigheter.

Ett annat exempel på krackelerande etik och förnuft är att företagsledare har inkomster som motsvarar mer än 40 industriarbetarlöner. Men även de bonusar och avgångsvederlag som utdelats under senare år och som uppgår till mellan 50 och 150 normala årslöner är ett annat tecken på att delar av näringslivet har en självsyn som ger obehagliga associationer.

Nu stundar en ny avtalsrörelse och LO har presenterat sina krav om 3,5 procent i löneökning eller minst 860 kronor i månaden. Redan i de första kommentarerna från Svenskt Näringslivs vice VD Christer Ågren torgförs en märklig människosyn;

– Det är sorgligt att se att LO ännu en gång kommer med låglönepotter. Det är ett samhällsproblem, eftersom det innebär att vi får färre enklare jobb. Högre ingångslöner innebär också att de som är svaga på arbetsmarknaden har svårt att konkurrera om de jobb som trots allt finns och att det blir minskade drivkrafter att utbilda sig och att ta på sig mer kvalificerade uppgifter, säger Christer Ågren. (SN hemsida 110905)

Översatt från dagens neosvenska är det enligt SN ett samhällsproblem om lågavlönade, lågutbildade eller nyanställda ungdomar får en lön som det går att leva på. Bakom uttalandet är det lätt att se att arbetsgivarna önskar sig ett system med daglönare som med låg lön och utan anställningstrygghet står beredda att ta ett påhugg på vilka villkor som helst i ett samhälle som är på väg mot ett långsamt sönderfall. Uttalandet ekar av samma känslomässiga tomhet som det gör i de stora salarna i de gamla despoternas palats.

Den närmaste tiden lär fler liknande uttalanden komma allt oftare i media, så läs, lyssna och värdera vilken människosyn det är som egentligen uttrycks. Fundera även vilket värde avsändaren ger sig själv i förhållande till andra människor som inte har samma maktposition och inkomster.

Läs gärna de tänkvärda bloggarna till höger på denna sida
LO:s avtalskrav och SN:s första kommentarer:
http://www.lo.se/home/lo/home.nsf/unidview/053088CC261C7F52C1257902003963F6
 http://www.svensktnaringsliv.se/fragor/avtalsrorelsen2011_2012/vara-motparter-ar-i-otakt-med-tiden_139046.html
 Medielänkar:
http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/utan-loneokningar-blir-krisen-varre_6441760.svd
 http://www.svd.se/naringsliv/lonekrav-bedoms-vara-hallbara_6441724.svd
 http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=4679307
 http://www.svd.se/kultur/tyrannernas-lyxpalats_6439646.svd

http://www.dn.se/ekonomi/lo-krav-pa-lonelyft-over-26-procent

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: