Skip to content

Trådbussar i Stockholm

september 1, 2011

Trafikforskare förespråkar buss istället för spårväg i Stockholm. Kanske är det dags att satsa på trådbussar istället. Runt om i världen har denna snart 130-åriga transportlösning gjort comeback. Numera finns det dubbelledade trådbussar i trafik i Europa.

På DN debatt rekommenderar idag trafikforskare fler bussar som en lösning påfrågan om hur kollektivtrafiken ska utvecklas i Stockholm. Som medelålders man minns jag trådbussarna som rullade i Stockholms innerstad och närförorter till 1964.

Den spårvägsutbyggnad som alliansstyret i Stockholms läns landsting förespråkar tar omkring 20 år att förverkliga. Att montera kontaktledningar, en del stolpar samt att uppföra matarstationer till ett ledningsnät för miljövänliga trådbussar går betydligt fortare än att lägga spårvägsräls. Dessutom kräver inte trådbussar stora drivmedelslager och en föga miljövänlig transporthantering av drivmedel vilket är fallet för dagens miljödiesel-, rapsolje- och biogasdrivna bussar.

Det nuvarande stombusslinjenätet i Stockholms innerstad passar bra för att konvertera till trådbusstrafik. Även en del av stomnätet, tvärförbindelserna, i Stockholms förorter och kranskommuner skulle också kunna trafikeras med trådbussar.

Idag rullar såväl ledade som dubbelledade trådbussar i flera städer. Dessutom finns det trådbussar som kan gå delsträckor utan kontaktledningar med hjälp av batterier, exempelvis i Rom. SL:s moderatdominerade styrelse borde utreda frågan ordentligt istället för att pressa och stressa igenom ett spårvägsprojekt till Lidingö vars slutnota i bästa fall slutar på 5,5 miljarder. Socialdemokraterna i Stockholms Läns Landsting borde tillsammans med Vänsterpartiet och Miljöpartiet kunna lyfta denna lösning.

Läs gärna de tänkvärda bloggarna till höger på denna sida:
Några medielänkar:
http://www.dn.se/debatt/fler-bussar-i-stockholm-battre-an-nytt-sparvagsnat

http://www.svd.se/nyheter/inrikes/fler-bussar-battre-an-dyra-spar_6433462.svd
 Wikipedia om trådbussar i världen:
http://en.wikipedia.org/wiki/Trolleybus

Annonser
One Comment leave one →
  1. Mikael permalink
    mars 17, 2014 6:15 e m

    Bra initiativ! Jag efterlyser även regionala trådbussar, gärna med en tågliknande design, trippelledade på egna banor och samma linjeföring som spårfordon

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: