Skip to content

Börsen nästa för LKAB

september 1, 2011

Marcus Wallenberg III blir ordförande för statliga LKAB. Det indikerar att alliansregeringen på sikt har planer på att sälja ut hela eller delar av gruvbolaget, trots att de hittills förnekat detta.

Att alliansregeringen väljer att utse Marcus Wallenberg III till styrelseordförande för statliga LKAB indikerar att de vill förändra ägandet på sikt. Hittills har den borgerliga regeringen förnekat att de vill sälja hela eller delar av gruvbolaget.

Nu med valet av Marcus Wallenberg är det uppenbart att regeringen medvetet satsar på en styrelseordförande som ska kunna bidra till att skapa ett ökat intresse på den s.k. marknaden för LKAB-aktier vid en kommande utförsäljning av hela eller delar av bolaget. Det kommer även göra det enklare att sälja aktier till småsparare som fortfarande nostalgiskt tror att namnet Wallenberg är en garant för långsiktighet.

Noterbart i sammanhanget är att för bara några dagar sedan utsågs Per Lindqvist till ny finanschef i LKAB. Han har en bakgrund från företag inom värdepappershandeln och har varit ledamot i Fondhandlarföreningen samt i Nasdaq OMX Advisory Board.

LKAB var privat när det bildades, men förstatligades delvis 1907. Sedan 1957 har LKAB varit helstatligt, då löstes dåvarande delägaren Grängesbergsbolagets aktier in. Det var med dessa LKAB-pengar som Gränges startade LAMCO och bedrev gruvdrift i Liberia.

Läs gärna de tänkvärda bloggarna till höger på denna sida.
Medielänkar:
http://www.svd.se/naringsliv/wallenberg-ny-ordforande-i-lkab_6432900.svd
 http://www.dn.se/ekonomi/wallenberg-ny-ordforande-i-lkab1
 http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=4673560

 

Annonser
One Comment leave one →
  1. september 1, 2011 10:58 f m

    Jag tror du har rätt,frågan är vad det finns för utrymme för en försäljning med regeringspartierna i minoritet i riksdagen men kanske kan en uppgörelse med miljöpartiet i utbyte mot ett par vindsnurror räcka långt.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: