Skip to content

232 594 kronor i minuten i nya lån

augusti 25, 2011

Fortfarande pumpas bostadsbubblan upp genom nya lån. Men nu börjar lånetakten att avta, det blev ”bara” 10,3 miljarder i nya skulder för de svenska hushållen i juli. Trots detta är hela skuldberget en dold samhällsekonomisk mina.

I juli 2011 ökade de svenska hushållens skuldsättning till 2 598 miljarder kronor, merparten 2 078 miljarder utgörs av lån med en oftast övervärderad bostad som säkerhet. Föregående år var ökningen av nya lån 14,5 mdr för motsvarande period. Men juliökningen i år uppgår till 10,3 mdr eller 232 594 kronor i nya skulder per minut under månaden. Det framgår av SCB och Riksbankens nya rapport om finansmarknaden för juli 2011, (se sid 67 – länk nedan).

Av månadsökningen härrör cirka 8 mdr till bostadslån, resten är troligen till största delen s.k. blancolån som tagits för att klara de nya rekommendationerna som bolånetaket innebär när det gäller en egen kontantinsats. Saknas det egna besparingar, så kan ett ganska dyrt blancolån användas för att komma runt de nya riktlinjerna.

Att låneökningen minskat med nästan 5 mdr i jämförelse med samma period föregående år är inte förvånande. Olika former av rapporter, statistik och artiklar om och från fastighetsmarknaden har påvisat ett minskat intresse för förvärv av småhus, bostadsrätter och fritidshus under de senaste månaderna.

Men trots detta så är bostadslånebubblan som banker, finansinstitut, fastighetsmäklare och ombildningskonsulter (från hyresrätt till bostadsrätt) skapat alltjämt en glömd eller dold samhällsekonomisk mina. Den hotar att brisera av tre orsaker, för det första när efterfrågan avtar och pyramidspelet med ständigt stigande priser inte kan hållas igång. Den andra orsaken är helt enkelt att överbelånade hushåll inte klara av att betala sina skuldräntor. För det tredje så kan de svenska bankerna och finansinstituten få svårigheter att placera sina bank- och bostadsobligationer på samma sätt som hösten 2008.

Hösten 2008 var det utländska aktörers snabba försäljning av cirka 120 miljarder i bostadsobligationer som höll på att sänka det svenska banksystemet. Idag uppges den utländska upplåningen uppgå till cirka 1 500 miljarder kronor. Slutar utländska aktörer att ”tro på värdet” i svenska bank- och bostadsobligationer, så kan skalvet från 2008 utvecklas till en ekonomisk jordbävning för vårt land. Mot den bakgrunden är det fullt förståligt att såväl konjunkturinstitutet som en vice riksbankschef idag talat om dystrare tider.

Sammanfattningsvis börjar det bli dags för att diskutera återregleringar av bank- och finanssektorn på allvar. Samt en bättre lagstiftning som skyddar konsumenterna och de boende när det gäller fastighetsmäkleri och ombildning av hyresrätter till bostadsrätter. Det har jag skrivit förr, och det står jag fast vid.

P.S. för den som tycker att beloppen är ofattbara kan det vara bra att veta att den svenska bruttonationalprodukten, BNP, som är det samlade värdet av alla varor och tjänster under ett år i Sverige uppgår till cirka 3 400 miljarder. Det betyder att hushållens lån uppgår till omkring 75 % av BNP, det är mycket. Men å andra sidan så har bankerna totalt lånat ut cirka 3 ggr vår BNP, så bostadslånen är bara en del avden neoliberala lånecirkusen. D.S

Läs gärna de tänkvärda bloggarna till höger på denna sida→→→→→→→→

SCB och Riksbankens Finansmarknadsstatistik för juli 2011:
http://www.scb.se/statistik/_publikationer/FM5001_2011M07_BR_FM5001BR1108.pdf

 
 Olika medielänkar:
http://www.svd.se/naringsliv/riksbanken-dramatisk-utveckling_6414814.svd
 http://www.svd.se/naringsliv/ekonomer-varnar-for-lagkonjunktur_6414256.svd
 http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=4662503
 http://www.dn.se/ekonomi/riksbanken-dramatisk-utveckling
 http://www.dn.se/ekonomi/ki-samre-stamning-bland-hushallen

Annonser
No comments yet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: