Skip to content

Bostadsbyggnadssufflén sjunker ihop i Stockholm

augusti 18, 2011

Färre påbörjade och färdigställda lägenheter i det borgerligt styrda Stockholm är resultatet där tepåsehögern överlåtit ansvaret för samhällsbyggande och bostadsförsörjning till marknadskrafterna. Istället är de upptagna av att sälja ut kommunalt ägda bostäder och bolag.

I det borgerligt styrda Stockholm är det marknadskrafterna som styr bostadsbyggandet. Just nu bedrivs därför ett bostadsbyggande av ”ad hoc-karaktär” som i korthet innebär att olika byggföretag uppför bostäder där de råkar ha ett markinnehav, detta utan att någon mer övergripande analys görs av den omgivande närmiljöns karaktär och de redan boendes samt de bostadssökandes behov.

Av SCB:s statistik över påbörjade och färdigställda flerbostadshus under det första halvåret 2011 framgår det att denna brist på kommunalt styrd samhällsplanering och bostadsförsörjningsprogram börjar ge negativa resultat.

Vid en jämförelse mellan de första halvårsperioderna för år 2010 och 2011 framgår att antalet påbörjade bostäder i flerbostadshus i Stockholms kommun minskat med 1 056 lägenheter, från 2 821 år 2010 till 1 765 i år. Lika illa är utvecklingen när det gäller färdigställda, dvs. inflyttningsklara bostäder i flerbostadshus, som minskat med 1 123 lägenheter, från 1 945 till 822. Och även om siffrorna räknas upp med en antagen statistisk eftersläppning enligt SCB:s modell så är det färre lägenheter som påbörjats och färdigställts i Stockholm under det första halvåret i år jämfört med föregående år.

Tepåshögern i Stockholm har istället för att ägna sig åt samhällsplanering och bostadsförsörjning valt att bedriva klassisk neoliberal privatisering av tidigare gemensamt ägda tillgångar. Enbart under den senaste mandatperioden 2006 – 2010 var det 22 076 tidigare allmännyttiga lägenheter som såldes och omvandlades till bostadsrätter av den m-ledda majoriteten i Stockholm.

Nu när bostadslånebubblan börjat pysa så har alliansstyret i Stockholms Stadshus delvis bytt taktik och istället börja sälja ut allmännyttans lägenheter till privata bolag. En pågående affär som beskrevs i medierna i går är en föreslagen försäljning av Svenska Bostäders 207 lägenheter i Kärrtorp och 845 stycken i Bredäng. De berörda hyresgästerna har samlat in omkring 3 000 namnunderskrifter som protesterar mot förslaget som de uppfattar som föga demokratiskt. Lika avvisande är hyresgästföreningen och socialdemokraterna i Stockholm.

Inför valet lovade moderaterna att bygga 15 000 nya lägenheter, fortsätter byggtakten som under det första halvåret 2011, så lär tepåshösehögerns bostadsbyggnadssufflé att sjunka ihop. Eller kanske är målet numera att sälja 15 000 allmännyttiga lägenheter?

Läs gärna de tänkvärda bloggarna till höger på denna sida →→→→→→→

Några länkar:
http://www.scb.se/Statistik/BO/BO0101/2011K02/BO0101_2011K02_SM_BO14SM1103.pdf
 http://moderaterna.net/politik/bostader/
 http://www.hemhyra.se/Sidor/S-vill-forlanga-interna-byteskon-i-salda-hus.aspx

http://www.svd.se/naringsliv/fler-nya-lagenheter_6397283.svd

http://www.dn.se/ekonomi/fler-nya-lagenheter

http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=4651838

Annonser
No comments yet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: