Skip to content

Tepåsehögern en svensk Tea Party-rörelse

augusti 17, 2011

I USA kräver den ökända Tea Party-rörelsen en snabb övergång till en neoliberal nattväktarstat. I Sverige har tepåsehögern regeringsmakten sedan fem år. De har ett mer moderat tempo i sitt målmedvetna arbete med att förvandla Sverige från skattefinansierad solidarisk välfärdsstat till ett neoliberalt och egoistiskt präglat klassamhälle.

Den amerikanska Tea Party-rörelsen samlar i USA en på ytan ganska spretig samling av diverse grupperingar på den politiska högerkanten. Den innehåller allt ifrån abortmotståndare, marknadsliberaler och vapenlobbyister till konspirationsteoretiker som mer eller mindre alltid har sympatiserat med republikanerna. Men deras agenda förenar dem.

I korthet är Tea Party-rörelsens mål; 1) att kraftigt skära ned såväl de federala utgifterna som anslagen till olika verksamheter i delstaterna. 2) stora skattesänkningar. 3) avveckling och avskedande av personal i såväl federala som delstatliga verksamheter. 4) att all offentlig verksamhet bör privatiseras och skötas av vinstdrivande företag.5) ett nej till offentlig skola, vård och omsorg samt kraftig minskat stöd till museer och kultur.6) att aktivt motarbeta facklig organisering och verksamhet.

Även om den amerikanska Tea Party-rörelsen växte fram för snart tre år sedan, så är deras krav inte nya utan har funnits i många decennier inom den amerikanska högern. Många av de värderingar och krav som finns inom den rörelsen kan också återfinnas inom den svenska tepåsehögern som haft regeringsmakten i snart fem år.

Den svenska tepåsehögern består av en allians med moderaterna i spetsen, ett högerparti som alltid haft ett motstånd mot skatter, generell välfärd och facklig verksamhet. Vidare finns det ett liberalt parti som nästan helt övergivit sin socialliberala tradition samt ett litet kristet parti som rymmer grupperingar med traditionella högerkristna ståndpunkter främst när det gäller abort- och familjepolitik. Den fjärde delen är ett tidigare folkrörelsebaserat landsbygdsparti som alltmer förvandlats till ett neoliberalt högerparti. Precis som den amerikanska högern så stöds tepåsehögern av diverse näringslivsfinansierade tankesmedjor och lobbygrupper, såsom Timbro och Svenskt Näringsliv, som producerar rapporter och debattartiklar.

Det som skiljer den svenska tepåsehögern från den amerikanska Tea Party-rörelsen är främst att den svenska varianten använder ett mer moderat och klassiskt svenskt” lagom” sätt att föra fram sitt budskap. De undviker öppen konfrontation och har lagt den tidigare yviga yxhuggsretoriken på hyllan och använder istället precisionskirurgi och skär i stället mestadels av ”nerver och blodomlopp” i samhällets välfärdssystem tyst och försiktigt i det fördolda.

Men att tepåsehögern bedriver ett målmedvetet systemskifte om än i ett makligare tempo än sina amerikanska själsfränder är otvetydigt. Under de åren kan exempelvis följande förändringar noteras;
• Anställningstryggheten – har urholkats med hjälp av korttidsanställningar, outsourcing m.m.
• Arbetsmiljön – arbetslivsinstitutet har slagits sönder och resurserna i övrigt är otillräckliga för ett aktivt arbetsmiljöarbete.
• Arbetslösheten – rekordhög nivå för att uppfylla s.k. jämviktsarbetslöshet, FAS 3-rea på arbetskraft osv.
• A-kassorna – försämrade regler vilket skapat ett medlemsras för de fackliga organisationerna.
• Bostäder och samhällsplanering – samhällsutveckling och nyproduktion överlåts på marknadskrafterna samtidigt som allmännyttan omvandlas till bostadsrätter eller realiseras ut till privata fastighetsbolag.
• Infrastrukturen – otillräckliga anslag och styrning, det räcker med att nämna el, järnväg och snart blir det fler läckande VA-system.
• Kultur – privatisering av bibliotek och uppmaningar till institutioner och kulturarbetare inom alla konstarter att skaffa sig sponsorer.
• Lönebildning – finansministern och högerlobbyister kräver lägre ingångslöner och låga lönekrav i avtalsförhandlingarna.
• Pensionssystemet urlakas, enbart de med egna pensionsförsäkringar kan se framtiden an med lite tillförsikt.
• Skola, vård och omsorg – överföring av skattepengar till riskkapitalbolag.
• Skattesystemet – fyra jobbskatteavdrag har inneburit flera steg mot en statlig plattskatt, trots att de som tjänar minst får bära de mest kännbara ekonomiska effekterna av andra platta skatter såsom kommun- och landstingsskatt samt moms.

Fler exempel kan listas, men betänk för en stund effekterna av exemplen ovan och jämför dem med den amerikanska Tea Party-rörelsens målsättningar.

Den svenska tepåsehögern har valt att koka en kopp tea i taget av den neoliberala dekokten istället för en hel kanna av amerikansk modell. Den svenska tepåsehögern har därför nästan obemärkt lyckats ta flera steg på vägen till att förvandla Sverige från skattefinansierad solidarisk välfärdsstat till ett neoliberalt och egoistiskt präglat klassamhälle.

Systemskiftet kommer att fortsätta även om de just nu backat från ett snabbt genomförande av det femte jobbskatteavdraget. I dagens media presenteras två exempel på mindre förändringar i neoliberal riktning, utförsäljning av Svensk Bilprovning samt hyreslägenheter i Stockholm.

Läs gärna bloggarna till höger på denna sida och då särskilt Röda Berget från Peter Johansson, en s-bloggare som formulerat det tydliga epitetet tepåsehögern→→→→→

Några medielänkar:
http://www.dn.se/sthlm/hon-kan-snuvas-pa-17-ar-i-bostadskon
 http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=103&artikel=4650941
 http://www.svd.se/nyheter/inrikes/staten-pa-vag-salja-bilprovningen_6394855.svd

Några Tea Party länkar:
http://www.teapartypatriots.org/
 http://www.teaparty.org/
 http://teapartypatriots.ning.com/

Annonser
2 kommentarer leave one →
 1. augusti 17, 2011 10:30 e m

  Svenskarna är märkligt passiva och avvaktande till det som sker, men förr eller senare leder dekokten till ett upplopp och det är vad som riskerar att ske när man t ex marknadsutsätter Slussen och bygger något som i praktiken inte fungerar för trafikanterna. Men så långt har det alltså gått och när man väl fått upp ögonen för Alliansens inkompetens så är det bara att köra över dom.

 2. Jens permalink
  november 7, 2011 6:38 f m

  Ganska bra beskrivet.
  För egen del vill jag se mer av den skepticism som amerikaner har mot överstatlighet. Ingen vet bättre än mej själv hur mitt liv levs bäst.
  Jag är måttligt road av att betala 90% skatt när jag ser hur oansvarigt pengarna behandlas.
  Tänk vad mycket mindre du behövde jobba om inte Björn von Sydow utövat MINISTERSTYRE och gjort högst tveksamma inköp av helikoptrar!
  Fundera över vad du kunde använt din del av de gigantiska medel som pumpats in i hallandsåsen..

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: