Hoppa till innehåll

Sant och falskt om jobbskatteavdraget

augusti 16, 2011

Det som var moderat sanning den 5 juli är idag sex veckor senare inte sant. Svensk ekonomi har inte råd med skattesänkningar.

Under politikerveckan på Gotland beskyllde moderaterna den socialdemokratiske partiledare Håkan Juholt för att vara oansvarig när han tydligt markerade sitt partis nej till ett femte jobbskatteavdrag. I dag sex veckor senare backar moderaterna från sina skattesänkarförslag och vill framstå som ansvarstagande. Det är läge för en liten kort tillbakablick;

”– Den som påstår att vi äventyrar landets ekonomi om vi säger nej till enormt stora skattesänkningar har en lång pedagogisk uppförsbacke. Sanningen är ju att vi har mer resurser kvar därför att vi säger nej till dessa ständigt pågående skattesänkningar. Vi har högre ambitioner med Sverige än att bara sänka skatter.” (Håkan Juholt SR Dagens Eko 110707)

”-Uppgiften framöver är bland annat att säkra överskott och betryggande säkerhetsmarginaler i offentliga finanser. Oron i omvärlden ska mötas från en stark position. Vi ska försvara och stärka sysselsättningsuppgången liksom värna välfärden. Ökad sysselsättning och mer pengar i plånboken för låg- och medelinkomsttagare, genom framför allt jobbskatteavdraget, skulle minska den osäkerhet bland svenska hushåll som annars riskerar att dämpa utvecklingen. Villkoren för de grupper som bland annat drabbats av finanskrisen ska fortsatt förbättras och förutsättningarna för grupper som ofta har svårt att etablera sig på arbetsmarknaden ska stärkas, säger finansminister Anders Borg.” (Pressträff Almedalen 110705)

Idag är budskapet ett annat från moderaterna;

”Givet den oro som nu finns, vill vi därför skjuta på framtiden, både inkomstskattesänkningar och jobbskatteavdrag fem, höjning av brytpunkt och de föreslagna pensionärsskattelättnader som finns inskrivna i valmanifestet. Vi har ambitionen att detta ska genomföras under senare delar av mandatperioden men jag utesluter inte att det kan komma att handla om den sista budgeten, det vill säga för budgetåret 2014, sa Fredrik Reinfeldt.” (SR Dagens Eko 110816)

Glöm inte vilka som sagt att Svensk ekonomi inte har råd med skattesänkningar, innan moderaterna försöker göra falskt till sant och vice versa.
Läs gärna de tänkvärda bloggarna till höger på denna sida→

Håkan Juholt (s) i SR Dagens Eko 110707:
http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=4591386

Anders Borg (m) Regeringens pressmeddelande 110705:
http://www.regeringen.se/sb/d/14987/a/172248
 Dagens medielänkar:
http://www.svd.se/naringsliv/m-backar-om-jobbskatteavdrag_6392427.svd
 http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=4648409

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: