Skip to content

Samma ga(m)la soppa

augusti 16, 2011

skulle ha varit en lämplig rubrik på debattartikeln i DN från Anders Borg, Peter Norman och Anna Kinberg Batra. De upprepar bara vad som tidigare sagts om bank- och finansmarknaden.

Samma dag som riksdagens finansutskott samlas på socialdemokratiskt initiativ går tre moderater ut med en gemensam debattartikel i Dagens Nyheter. Tyvärr innehåller artikeln inga nya idéer till hur regeringen tänker minimera skadeverkningarna av en fortsatt finanskris. Budskapet från finansminister Anders Borg, finansmarknadsminister Peter Norman samt Anna Kinberg Batra, ordförande i finansutskottet, är ungefär det samma som framfördes vid finansutskottets utfrågning den 1 mars i år.

Delar av budskapet framfördes dessutom redan i oktober 2010 på DN Debatt, men då var artikeln undertecknad av riksbankschefen Stefan Ingves samt Martin Andersson från Finansinspektionen. Så dagens debattartikel känns mer som ett exempel på återvinning. Men det är inte bara svenska inslag i den gamla vanliga soppan, för i dagens moderata version står exempelvis;

”Regeringen arbetar nu med att ta fram förslag på kapitaltäckningsregler för bankerna som ger större motståndskraft mot finansiell turbulens och som ska införas gradvis under de närmaste åren. För ett litet land med stor finanssektor måste det finnas goda säkerhetsmarginaler. Den senaste tidens börsoro visar hur snabbt banker med för hög skuldsättning kan få problem.” (DN Debatt 110816)

Den aviserade skärpningen av kapitaltäckningsreglerna ligger helt i linje med det förslag till en lagstiftning som bygger på de s.k. Basell III-rekommendationerna och som EU-kommissionens Michel Barnier presenterade i Bryssel den 20 juli. I praktiken innebär det bara banker och finansinstitut behöver några tusenlappar till jämfört med idag, innan de lånar ut miljoner som de i realiteten inte har. Det innebär exempelvis att bostadsbubblan kan växa ett tag till. Dessutom kommer de nya reglerna inte börja gälla fullt ut förrän 2018, och innan dess lär det hända en hel del i världsekonomin.

Den neoliberala låt-gå-politikens pris ska tyvärr åter få betalas av vanliga löntagare och småföretagare om alliansregeringen får som de vill.

Läs gärna de tänkvärda bloggarna till höger på denna sida →
Blogg om EU-kommissionens förslag till bank- och finansmarknadsregler: https://larsback.wordpress.com/2011/07/21/ingen-kris-i-var-tid/
 Blogg om finansutskottet den 1 mars 2001:
https://larsback.wordpress.com/2011/03/01/okad-bnp-och-en-vaxande-skuldfalla-for-hushallen/
 Borg, Norman och Kinberg Batra, DN Debatt 110816:
http://www.dn.se/debatt/vi-maste-starka-skyddet-mot-skuldkrisen-ytterligare
 Stefan Ingves, RB & Martin Andersson FI , DN Debatt 101006:
http://www.dn.se/debatt/lagre-vinster-i-bankerna-kan-bekosta-stramare-regler
 Olika artiklar om dagens möte i finansutskottet:
http://www.svd.se/naringsliv/dollarlanen-oroar-riksbanken_6390783.svd
 http://www.svd.se/naringsliv/finansinspektionen-kan-fa-mer-pengar_6392081.svd

http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=4647980

Annonser
No comments yet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: