Hoppa till innehåll

Vill du låna tvåhundra miljoner av mig?

augusti 12, 2011

Om jag var en bank skulle jag kunna låna ut tvåhundra miljoner genom att pantsätta bostadsrätten. Visserligen är bostaden bara ”värd” omkring en miljon, men så går det till när banker och finansinstitut lånar ut och lånar in pengar.

Tidigare har banker och bostadsinstitut med enbart 2 800 kronor i eget kapital kunnat låna ut en miljon kronor till exempelvis bostadsköp. Det framgick av riksbankschefen Stefan Ingves tal den 19 september 2009. Men jag har nöjt mig med att enbart övervärdera ”mina tillgångar” tvåhundra gånger jämfört med bankernas övervärdering med trehundrafemtio gånger.

I går backade alliansregeringen från sina skattesänkaridéer och uppgav att de troligen inte kommer att tömma statskassan på de miljarder som ett jobbskatteavdrag kräver. Men det betyder inte att de kommer att satsa på produktiva och välfärdsutvecklande insatser. Tvärtom kommer skattepengarna att reserveras för att stötta en alltmer bisarr bank- och finansvärld som alltmer närmar sig en återvändsgränd eller en ”dead end street” när de ska säkra sitt behov av kapital.

Enligt en artikel i SvD 110812 av den läsvärde skribenten Andreas Cervenka som delvis återges på E24, så har de svenska bankerna och finansinstituten lånat ut 11 284 miljarder kronor. Av dessa ska cirka 3 278 miljarder ha lånats ut till mer eller mindre stabila aktörer inom EU. Vid sidan av dessa miljarder finns det omkring 2 600 miljarder som lånats ut till svenska hushåll. Merparten, strax över 2 000 miljarder har gått till förvärv av bostäder, resten till olika former av konsumtion.

”Däremot är svenska banker sårbara eftersom de är mer beroende än de flesta banker i Europa av att låna pengar på den internationella kapitalmarknaden. Cirka 60 procent av svenska bankers upplåning eller totalt 1500 miljarder kronor sker i utländsk valuta med utländska aktörer som köpare.” (E24/SvD, Stor exponering mot oroshärdar, 110812)

Det som sker just nu är att tilltron till olika europeiska ekonomier sjunker samtidigt som bostadslånen inte längre motsvarar det värde som banker och mäklare åsatt de bostäder som utgör säkerhet. Detta då priserna börjat gå ner på bostäder.

”Men börsrasen i veckan och oron för att konjunkturuppgången drabbas av ett abrupt avbrott har ökat osäkerheten på bostadsmarknaden, menar experterna som redan tidigare i sommar har varnat för ett prisfall.
–Rimligen leder den senaste tidens oro till att folk blir försiktiga. Oron dämpar fastighetsmarknaden men hur stor den effekten blir beror mycket på vad som händer de närmaste veckorna, säger Bengt Hansson, analytiker på Statens bostadskreditnämnd.” (SvD, Nervigt inför visningshelgerna, 110812)

Även Riksbanken har nu börjat att oroa sig för hur de svenska bankerna och finansinstituten ska kunna hålla igång sina lånekaruseller. Exempelvis säger Olof Sandstedt, chef för enheten för bankanalys på Riksbanken följande;

”Om man jämför svenska banker med europeiska konkurrenter så har de en förhållandevis liten andel inlåning i förhållande till sin utlåning, vilket gör att de har ett större behov av att låna upp pengar på kapitalmarknaderna. I dagsläget får bankerna tag på den finansiering de behöver och alla marknader är öppna för dem. Det som dock är typiskt i stressade tider är att det blir dyrare för banker generellt att låna upp pengar och att det kan bli något kortare löptider”, säger han.” (DI 110812).

En stor del av denna upplåning sker genom att banker och finansinstitut ger ut bank- och bostadsobligationer som ofta köps av pensionsfonder och utländska aktörer. När den nuvarande krisen tog fart hösten 2008 var de svenska bankerna och finansinstituten bara en hårsmån från att få verkliga problem. Den gången handlade det om cirka 120 miljarder i bostadsobligationer som utländska aktörer sålde av snabbt och som bankerna fick köpa tillbaka, numera är upplåningen enligt SvD/E24 omkring 1 500 miljarder kronor, dvs. mer än tio gånger större.

Inför det extra mötet i riksdagens finansutskott på tisdag i nästa vecka hoppas jag att de rödgröna partierna, socialdemokraterna, miljöpartiet och vänsterpartiet, inte längre tror på neoliberala ekonomiska lösningar av den nuvarande ekonomiska krisen. Efter trettio års neoliberal dominans borde det vara dags att säga farväl till dessa teorier som enbart skapat återkommande kriser och istället börja fundera på mer keynesianska och ekologiskt präglade lösningar.

Javisst ja, är det fortfarande någon som skulle vilja låna 200 miljoner av mig om jag var en bank?

Medieklipp:
http://di.se/Default.aspx?pid=242285__ArticlePageProvider&epslanguage=sv
 http://www.svd.se/naringsliv/nervigt-infor-visningshelgerna_6384058.svd
 http://www.e24.se/analys/stor-exponering-mot-oroshardar_2985336.e24

http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=4642446
 SCB och Riksbankens Finansmarknadsstatistik Juni 2011:
http://www.scb.se/statistik/_publikationer/FM5001_2011M06_BR_FM5001BR1107.pdf
 Finansiell stabilitet – vart är vi på väg? Tal Stefan Ingves 091119, se gärna sid 9-10:
http://www.riksbank.se/upload/Dokument_riksbank/Kat_publicerat/Tal/2009/091119.pdf
 Lite fredagsmusik:
http://www.youtube.com/watch?v=BuNzGnW1-mk

 

No comments yet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: