Hoppa till innehåll

Tillfällig paus i tömningen av statskassan

augusti 11, 2011

Efter de tre andra allianspartierna talar nu även moderaterna om en senareläggning av det femte jobbskatteavdraget. Finansminister Borg lägger istället undan pengarna för att senare kunna stödja banker och finansinstitut.

För en knapp vecka sedan började borgerliga röster tala om att det kanske skulle vara aktuellt att senarelägga genomförandet av den s.k. reformen om ett femte jobbskatteavdrag. Som vanligt kallas försämringar, i detta fall en tömning av statskassan, för reformer enligt den märkliga neosvenska synonymordlista som alla neoliberala ekonomiska fundamentalister har i bokhyllan.

Men att det femte jobbskatteavdraget troligen kommer att skjutas upp på framtiden, betyder inte att delar av statskassan kommer att satsas på skapande av riktiga arbetstillfällen, kompetensutveckling och infrastrukturinvesteringar.

Nej, den moderatstyrda regeringen kommer att behålla tillgångarna ett tag för att senare kunna gå in och stötta banker och finansinstitut som inte har tillräcklig likviditet när krisen rullar vidare.

”Enligt finansminister Anders Borg finns flera hotbilder som gör att det kan komma att gå mycket sämre än väntat. Bland annat finns brister hos bankerna från den finansiella krisen 2008 som fortfarande inte är åtgärdade.
– Det är en väsentligt lägre tillväxt än vad vi trodde när vi gjorde vårpropositionen. Det kommer att slå igenom på offentliga finanser, men exakt hur återstår att se. Men det är alldeles tydligt att det är en försvagning. Vi kommer att klara balans både i år och nästa år, men det är en försvagning, säger Anders Borg.” (SR Ekot 110811)

Min tolkning är att det börjat bli svårt för svenska banker och finansinstitut att avyttra sina bank- och bostadsobligationer. D.v.s. de så kallade värdepapper som utgörs av hopsamlade konsumtions- och bostadslån, med andra ord den hög av skuldreverser som brukar säkras med hjälp av nationell och internationell upplåning. Enligt den senaste SCB/Riksbanksstatistiken så handlar det om minst 2 588 miljarder kronor. Börjar det bli svårt att hantera dessa skulder, så räcker inte ens de undanstoppade jobbskattemedlen särskilt långt.

En fråga i sammanhanget är om regeringen vet något om de flera hundra miljarder i bank- och bostadsobligationer som hittills funnits ute internationellt. Mörkar regeringen fakta för att inte hetsa upp en redan nervös börs?

Läs även de tänkvärda bloggarna till höger på denna sida →
Medielänkar:
http://www.svd.se/naringsliv/borg-reviderar-ned-prognos_6381892.svd
 http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=4641333
 SCB och Riksbankens Finansmarknadsstatistik Juni 2011:
http://www.scb.se/statistik/_publikationer/FM5001_2011M06_BR_FM5001BR1107.pdf

 

No comments yet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: