Skip to content

Näringslivet och täringslivet

augusti 10, 2011

I medias rapportering om börsfrossan beskrivs hur den s.k. marknaden ställer krav på politikerna. Men på marknaden förekommer idag inte bara närande utan också tärande verksamheter som bidrar till att en blomstrande välfärdsekonomi är på väg att vissna.

Vid sidan av det som brukar kallas för näringslivet har det vuxit fram olika former av företagande som skulle kunna definieras som ”täringslivet”. Det som förenar företagen inom täringslivet är att de vuxit i omfattning och inflytande efter de avregleringar som genomförts de senaste decennierna i enlighet med de krav som ställts av neoliberala ekonomer och politiker.

Täringslivet är dels företag inom bank- och finanssektorn men också en del större företag verksamma inom skola vård, omsorg, energi samt kollektivtrafik. Det som förenar dem är kortsiktig vinstmaximering och att medborgarna på olika sätt förväntas att ställa upp och bidra till deras verksamhet. För företag verksamma inom skola, vård och omsorg så handlar det främst om skattemedel som slussas vidare till företagen och blir till vinster som ofta ”trollas bort” via avancerade företagskonstruktioner. Inom energi – och kollektivtrafiksektorn så skapas kortsiktig vinst främst genom eftersatt underhåll och bristande satsningar på infrastrukturutveckling.

När det gäller företagen inom bank- och finanssektorn är det istället så att krav om ekonomiskt stöd ställs av den s.k. marknaden i samband med olika kriser såsom den pågående börsfrossan. Ofta finns en förväntan på att staten via riksbank samt politiska beslut ska träda in och stödja bank- och finanssektorn när det krisar. Att de återkommande kriserna i det neoliberalt präglade finanssystemet är självgenererande och beror på att bank- och finanssektorn om och om igen undervärderar risker och övervärderar värdet på exempelvis fastigheter, företag samt värdepapper nämns inte i den offentliga retoriken.

Den kortsiktiga casinokapitalismen skapar en ekonomisk instabilitet som i slutändan bidrar till att välfärdssystemen eroderas samtidigt som det traditionella näringslivet drabbas av minskad efterfrågan på varor och tjänster. Något som är förvånande i sammanhanget är att olika arbetsgivar- och lobbyorganisationer, såsom Svenskt Näringsliv och Timbro, ensidigt år efter år kräver mera neoliberalt präglade förändringar. För mer avregleringar, skattesänkningar och låt-gå-politik är i slutändan kontraproduktivt för den majoritet av företag som trots allt bedriver mer traditionell och långsiktigare affärsverksamhet med varor och tjänster.

De ständigt återkommande ekonomiska kriserna som i slutändan alltid får betalas av medborgarna via försämrad välfärd och stigande arbetslöshet innebär ju da facto att såväl enskilda hushåll som offentliga verksamheter får mindre ekonomiskt utrymme. Hela samhällsekonomin hamnar i en nedåtgående spiral. Enda sättet att bryta en sådan utveckling är att avveckla det neoliberala projektet, återgå till en mer s.k. keynesiansk ekonomisk politik samt en näringspolitik som gynnar näringslivet och bromsar ”täringslivets” möjligheter till att lämna över s.k. springnotor till medborgarna.

Läs gärna de tänkvärda bloggarna till höger på denna sida→

Några mediainslag:
http://www.svd.se/naringsliv/ett-nytt-2008-eller-inte_6378994.svd
http://www.svd.se/naringsliv/gardell-marknaden-har-blivit-ett-monster_6377562.svd
http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/infor-avgift-for-riskbenagen-bank_6378844.svd
http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=4638883

 

Annonser
One Comment leave one →
  1. augusti 12, 2011 7:41 f m

    Den senaste tidens ”krasch” på spekulationsmarknaden har tydligen fått t.ex. Grekland och Sydkorea att tillfälligt förbjuda Blankning. Dvs att man lånar pengar med säkerhet i aktier man inte äger för att spekulera i korta affärer i aktier som man sedan säljer igen.

    Egentligen tycker jag att det är underligt att det alls är tillåtet. Jag tycker det låter som bedrägeri att låna med säkerhet i något man inte äger. Men ett tydligt exempel på ur sjuk finansmarknaden är.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: