Skip to content

Nyhets- och börsfrossan fortsätter

augusti 8, 2011

Medierna fylls av uttalanden från olika ”expertekonomer” om den svajiga ekonomin. Men innan du antar eller förkastar deras påståenden, betänk vem som betalar deras lön.

I spåren av USA:s och EURO-ländernas ekonomiska kris så försöker våra nyhetsmedier begripa och beskriva vad som pågår. Problemet är att medierna mest vänder sig till troende neoliberala chefsekonomer, familjeekonomer, analytiker och seniora ekonomer som samtliga är avlönade av bank- och finansinstitut eller börsen samt de större mäklarfirmorna.

Att förvänta sig att dessa ”experter” ska komma med andra svar än de som ligger i linje med deras arbetsgivares intressen är inte bara naivt utan är också ett tecken på en total avsaknad av källkritiskt tänkande. Det krävs ingen stor genialitet för att inse att krisen är ett resultat av flera decenniers tillämpning av neoliberala ekonomiska teorier som i korthet inneburit tre saker; återkommande kriser, förmögenhetsöverföringar från fattiga till rika samt en ny form av kapitalism som mest är inriktad på att flytta runt sparkapital (bl.a. våra pensioner) i jakt på maximal avkastning till de stora aktörerna.

De som tjänat mest på en i stort sett helt frisläppt och okontrollerad casinokapitalism under ett trettiotal år är just de olika ”expertekonomernas” arbetsgivare. Så nästa gång du tar del av en ”expertekonoms” uttalanden i media, fundera över vem som betalar dennes lön och vilken utveckling den aktören vill ha när det gäller den ekonomiska politiken.

Läs gärna de tänkvärda bloggarna till höger på denna sida→

Några medialänkar:

http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=4635759
 http://www.svd.se/naringsliv/stockholmsborsen-inledde-nedat_6374534.svd

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: