Skip to content

Snillen spekulerar – eller?

augusti 5, 2011

När neoliberala ekonomer framför sina högerpolitiska förslag till försämringar så brukar det kallas för nationalekonomi. Men när den s.k. marknaden svajar så låter de annars tvärsäkra ”experterna” som en nutida sämre variant av forna tiders siare och spågummor.

Som lite lättsammare veckoslutsläsning presenteras några klargörande uttalanden från några företrädare för det ekonomiska etablissementet.

– Vi är i slutfasen av en panikperiod. Nedgångsfasen har hållit på en bra stund, men nu kan det vända. Vad börserna behöver är en tro på att konjunkturcykeln inte kommer gå in i en recession. Man behöver se att de ekonomiska hjulen snurrar och där har politikernas agerande en betydande roll, säger Hans Petersson, SEB:s chef för investment strategy.(DN 110805)

”Det handlar helt om vad politikerna gör i Europa och USA. Om de visar handlingskraft och tar de rätta greppen så kan det här gå bra, annars ser det värre ut”, säger Ragnhild Wiborg, vd och huvudägare i Wiborg Kapitalförvaltning, till di.se. (DI 110805)

Två stycken uttalanden på temat ” å ena sidan och å andra sidan” samt rop på politikerna att de ska skjuta till mera pengar till bank- och finansmarknadens casinoverksamhet.

Swedbanks chefekonom Cecilia Hermansson beskriver de fallande börserna som en ”temperaturmätare”. Det finns en ökad nervositet kring skuldproblemen i Europa och USA och det allt dystrare läget i världsekonomin.
– Det finns en oro för att vi går in i en svagare omvärldskonjunktur, och det finns också en oro för en ny finanskris, säger hon. (SvD 110805)

Kanske dags för lite valium och sobril till marknaden?

Jag har haft kontakter för att försäkra mig om att både Riksbanken, Finansinspektionen och finansdepartementet följer utvecklingen väldigt noga så att vi är säkra på att vi har våra bastioner på plats, säger Borg. (SvD 110805)

Tvivlar finansminister Borg på att de sköter sitt arbete på myndigheterna och hans eget departement? Sedan verkar det lite märkligt att likna tre stycken ganska ordinära administrationsbyggnader med befästningsanläggningar. Men kanske planerar Borg och resten av regeringen att låsa in och barrikadera sig och låta jobbskatteavdrag och andra förslag singla ut likt papperssvalor från skottgluggarna.

Lägger avslutningsvis upp en länk till en gammal schlager som ekonomer och finansministrar kan sjunga för marknaden och media. Med tanke på finansministerns lite grabbiga framtoning har jag valt den s.k. hårdrockversionen. http://youtu.be/yswU3hsNHZk

Läs gärna de tänkvärda bloggarna till höger på denna sida→

Lite pressklipp:
http://www.dn.se/ekonomi/borsens-ode-vilar-pa-politikernas-axlar
 http://www.svd.se/naringsliv/kris-kan-knacka-valloften_6371268.svd
 http://di.se/Default.aspx?sr=6&tr=291400&rlt=0&pid=241843__ArticlePageProvider&epslanguage=sv

Annonser
4 kommentarer leave one →
 1. Christer permalink
  augusti 5, 2011 9:36 e m

  Det är skönt att Borg sköter finanserna. Vad som nu behövs är stramhet med statens medel dvs inga höjda bidrag, men kanske stimulans för de som utvecklar landet, dvs stöd för kompetens och arbetsvilja.

  • augusti 5, 2011 10:07 e m

   Hej Christer. Trevligt att få en kommentar från en aktiv landstingspolitiker. Jag antar att stramhet betyder att statskassan inte töms via jobbskatteavdrag. Men jag undrar vad de stimulanser som du antar att din partikollega Borg ska satsa på innebär konkret? Är det en återföring av resurser till komvux samt satsning på infrastuktur för att skapa arbetstillfällen?

 2. Bengt Nilsson permalink
  augusti 5, 2011 10:03 e m

  http://sverigesradio.se/api/radio/radio.aspx?type=db&id=3345822&codingformat=.m4a&metafile=asx

  Vet inte om ovanstående länk fungerar, men i vilket fall är det Studio Ett som konsulterar bl.a. Peter Malmqvist idag fredag. Det riktigt roliga börjar efter ca 9 minuter och fram till slutet, där Malmqvist anser att politikerna ska göra absolut ingenting eftersom det bara förvirrar den redan hyperventilerande marknaden. Allt är i sin ordning, framförallt på lång sikt!

  • augusti 5, 2011 10:24 e m

   Hej Bengt , intressant att höra en välkänd s.k. analytiker beskriva hur ”placerarna” dvs. de ekonomiskt utbildade penningflyttarna uppträder som en flock skenande djur som springer vilset omkring för att leta efter säker ”avkastning” för pengarna de flyttar omkring. De skapar ju inget direkt förtroende för den s.k. värdepappershandeln som alltmer börjar likna den verksamhet som ATG och Svenska Spel tillhandahåller.

   Det som är lite skrämmande i sammanhanget är att förmodligen är det en del av våra pensionspengar som virvlar runt på ”marknaden” och bidrar till att skjuta såväl länder som företag i sank, med åtföljande negativa effekter för välfärd och arbetstillfällen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: