Skip to content

En hård ekonomisk höst väntar

augusti 4, 2011

De ekonomiska larmrapporterna om börsen, bostadsbubblan, euron och amerikansk ekonomi kommer allt tätare. När höststormarna sätter in och ekonomierna faller som dominobrickor så måste arbetarrörelsen ha samlat sig till en nationalekonomisk alternativplan.

”Oro för fallande bopriser”,” tungt ras på börsen”, ”skuldkrisen tvingar ECB till stödköp” – är några nyhetsrubriker som beskriver en allt svajigare svensk och internationell ekonomi. Det krävs knappast några nationalekonomiska orakel för att inse att det är en hård ekonomisk höst som väntar. Troligen kommer allt fler europeiska ekonomier att falla likt dominobrickor under sensommaren och hösten.

Sverige kommer att påverkas av flera skäl, dels för att vi är en del av ett internationellt ekonomiskt system, men också för att vi skapat en egen tickande finansiell bomb – bostadslånebubblan. När det gäller det internationella beroendet så baseras det på att vi har en stor exportsektor som är beroende av efterfrågan på andra marknader än den nordiska, men också att våra banker och bostadsinstitut emitterat stora volymer av bank- och bostadsobligationer på den internationella finansmarknaden.

Alternativ Socialdemokratisk handlingsplan

Om efterfrågan på våra exportprodukter viker nedåt samtidigt som internationella placerare börjar sälja av sitt innehav av svenska bostads- och bankobligationer så kommer de ekonomiska höststormarna att blåsa kraftigt. Den borgerliga alliansregeringen kommer att göra som förra gången för tjugo år sedan; 1) ge banker och finansinstitut ett ganska villkorslöst stöd, 2) hårdbanta offentliga utgifter (välfärden) hårt och 3) tillsätta en ny neoliberal ”ekonomikommission” (jmfr. 1992 års s.k. Lindbeckkommission). De borgerliga kommer sammantaget bara ha neoliberala reprislösningar att erbjuda.

Därför måste socialdemokratin redan nu börja forma och formulera en alternativ nationalekonomisk handlingsplan. Vi kan inte som förra gången kliva in och vara en snäll stödtrupp för diverse neoliberala kortsiktiga lösningar av främst två skäl. Dels så blir de lösningar som alliansregeringen utformar sådana som enbart drabbar låg- och medelinkomsttagare och som det tar årtionden att återställa. (Märk väl att vi alltjämt har kvar försämringar som den förra stora ekonomiska krisen förde med sig.)

Det andra skälet är att ännu en omgång av neoliberala lösningar såsom de som den s.k. Lindbeckkommissionen hade i sin kokbok 1993 och som till stor del genomförts – de 113 krisrecepten i ” Nya villkor för ekonomi och politik” (SOU 1993:16) – enbart kommer att gynna extrempartier på höger- och vänsterkanten. Med tanke på att vi sedan valet 2010 har ett högerextremt parti i riksdagen så skulle en ny omgång neoliberala lösningar kunna gynna dem starkt. En del kanske tycker att det är att måla högerextrema fascistiska spöken på väggen, men redan nu märks rörelser bland exempelvis fascistiska grupperingar i Grekland i spåren på den ekonomiska krisen där.

Keynes, Wigforss, Myrdal och Grassman

Inom arbetarrörelsen och högskolevärlden finns det ekonomer som inte bara ser världen genom neoliberala ”glasögon”. Det gäller därför för socialdemokraterna och fackföreningarna att samla dem och bjuda in den ekonomiska kompetens som finns och redan nu börja forma och formulera en alternativ ekonomisk handlingsplan innan krisstormarna med full kraft börjar blåsa över landet. Några insiktsfulla sociologer och ekologer behövs också i det arbetet.

Öppna arkiven och ta fram Karl Marx, Friedrich Engels, John Maynard Keynes, Gunnar Myrdal, Ernst Wigforss, John Kenneth Galbraith och Sven Grassman m.fl. ur hyllorna. Läs, anteckna och formulera en ny politisk ekonomi (nationalekonomi) för 2010-talet och de kommande decennierna. Gör det nu, annars kan det vara för sent.

Läs gärna de tänkvärda bloggarna till höger på denna sida→
Några nyheter
DI – Växande oro för fallande bopriser:
http://di.se/Default.aspx?sr=6&tr=291336&rlt=0&pid=241697__ArticlePageProvider&epslanguage=sv
 SvD – Tungt ras på börsen:
http://www.svd.se/naringsliv/tungt-ras-pa-borsen_6368866.svd
 SvD – Skuldkrisen tvingar ECB till stödköp:
http://www.svd.se/naringsliv/skuldkrisen-tvingar-ecb-till-stodkop_6367372.svd

SvD – Jätteras på Wall Street:

http://www.svd.se/naringsliv/jatteras-pa-wall-street_6369588.svd
 SR Ekot – Barroso varnar för förvärrad kris:
http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=4632102
 AP -Fears of far-right rise in crisis-hit Greece:
http://hosted.ap.org/dynamic/stories/E/EU_GREECE_FAR_RIGHT?SITE=CARIE&SECTION=HOME&TEMPLATE=DEFAULT

Annonser
2 kommentarer leave one →
  1. Bengt Nilsson permalink
    augusti 5, 2011 1:56 e m

    Jag tror att din kristallkula rörande den s.k. alliansens åtgärder är helt ogrumlad. Det är en grundläggande borgerlig föreställning att alla kriser löses med försämringar för de allra fattigaste, och som du mycket riktigt skriver på annat håll döps detta om till reformer, alternativt satsningar. Troligen är valfrihet också inblandat på ett hörn. Jag minns ganska väl Lindbeck och hans våtdrömmarnas SOU, som ingen egentligen tog riktigt på allvar, om man stod åtminstone i mitten av sosse-partiet.

    Inför reprisen ligger många av samhällets fattigaste, vilka är åtminstone potentiellt socialdemokratiska väljare, ännu risigare till än förra gången. Således vore det rimligt med en ”avdammning” av några av de teoretiker du föreslår, men dessvärre tror jag inte att ditt parti orkar med detta, inte ens under Juholt och hans hjälpande paraplyer. Men man kan alltid hoppas, kruxet är i så fall att nästa gång det ges tillfälle att påverka är 2014 i september. Då har det troligen för länge sedan gått åt helvete med musik, och det är inte direkt Internationalen som spelas.

Trackbacks

  1. Gärna finansutskott men först ett besök på arbetarerörelsens arkiv « Lars Bäck

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: