Skip to content

Ännu en ekonomisk nedskärning som kallas satsning

augusti 4, 2011

Alliansregeringen använder allt oftare neosvenska när de presenterar sin politik, det innebär exempelvis att försämringar kallas för reformer, att nedskärningar förvandlas till satsningar. Nu kommer ytterligare exempel på detta inom biståndspolitiken.

I en angelägen debattartikel beskriver de fyra socialdemokraterna Viola Furubjelke, Sara Gunnerud, Ahre Hamednaca och Gunilla Källenius hur regeringen först kraftigt minskar anslagen till bistånd. Sedan hur samma regering återkommer med en mindre summa och framställer det som en stor satsning.

”Enligt Unicef är redan 11 miljoner människor i länderna vid Afrikas horn i akut behov av humanitär hjälp. Regeringen har hittills sagt att man skjuter till 30 miljoner i extra stöd till de katastrofdrabbade områdena. Samtidigt tar de alltså 986 miljoner från biståndsbudgeten. 986 miljoner kronor som inte kommer rädda tusentals liv som hade kunnat räddas. Inte gå till mat åt svältande barn. Inte bli till läkarvård för kvinnor och barn som utsatts för massvåldtäkter. Inte bli till livsviktig infrastruktur i länder där inget i samhället fungerar.” ( SvD Brännpunkt 110804)

De som drabbas hårdast av denna politik är givetvis alla de människor som lever mitt i en humanitär katastrof i en redan otrygg och instabil region. Men på sikt kan det även bli en förlust för demokratin och öka politikerföraktet vilket bara gynnar extremism.

När en regering gång efter gång inom olika politiska områden först genomför kraftiga nedskärningar och sedan återkommer och påstår sig göra stora satsningar när endast är en skärv av det ursprungliga beloppet som återförs, då minskar tilltron till företrädarna för demokratiskt valda församlingar.

För det senaste exemplet på det neosvenska politikspråket där försämringar kallas reformer och nedskärningar förvandlas till satsningar är inte unikt. Ett tidigare exempel presenteras nedan;

”I sammanhanget får vi inte heller glömma bort att den borgerliga regeringen i juli 2007 lade ned Arbetslivsinstitutet som bedrev just den forskning och kunskapsinhämtning som regeringen nu vill satsa 7 miljoner på. I samband med nedläggningen av Arbetslivsinstitutet försvann lågt räknat ungefär 300 miljoner kronor per år som tidigare satsats på arbetsmiljöforskning, information och utbildning av parterna på arbetsmarknaden.
Så bakom alliansregeringens neosvenska dimridåer döljs det faktum att det pågår en långsiktig och medveten nedskärning av arbetet för bättre arbetsmiljö. De 7 miljonerna ovan motsvarar 1,7 procent av de cirka 400 miljoner som årligen saknas idag jämfört med år 2006.” ( Tankar om samtiden 110512)

Läs gärna de intressanta bloggarna till höger på denna sida→
SvD Brännpunkt 110804:
http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/bistandet-sanks-nar-afrika-svalter_6367158.svd
 Regeringens pressmeddelande 110803:
http://www.regeringen.se/sb/d/15050/a/173054
 Några tidigare bloggar om ”satsningar”:
https://larsback.wordpress.com/2011/05/12/arbetsmiljosatsning-pa-neosvenska/
 https://larsback.wordpress.com/2011/06/27/timbrobaserad-quick-fix-politik-utan-faktabakgrund/

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: