Hoppa till innehåll

Om alla får det sämre blir det rättvist?!

juli 29, 2011

”Bättre visstidskontrakt minskar orättvisorna” är en rubrik i SvD. I en ledare pläderas för ännu en variant av försämring av anställningstryggheten i Sverige. Den verkar mest vara en slags platsansökan eller lojalitetsförklaring till Timbro och andra neoliberala centra.

När klassiska neoliberala centra och tankesmedjor såsom Svenskt Näringsliv, Timbro och Captus m.fl. växlar över till semestertempo så träder andra aktörer in på arenan och upprepar de gamla vanliga förslagen till försämringar av anställningstryggheten och den generella välfärden. Det brukar mestadels vara via debattartiklar som exempelvis ungmoderater upprepar något de hämtat ur en s.k. rapport från någon neoliberal organisation. Men även bland repetitiva megafoner går det att hitta nya varianter på ”lösningar” eller ”reformer” som neoliberaler brukar kalla försämringar för.

”Sverige har världens bästa anställningsskydd. För dem som är tillsvidareanställda. Men för resten, som hankar sig fram på vikariat och projektanställningar, är anställningsskyddet uselt.” (SvD Gustaf Almkvist 110729)

Så börjar denna platsansökan till Timbro, förlåt ledare. Senare i den långa neoliberala lojalitetsförklaringen kommer förslaget till lösning på problemet;

”Rätt konstruerat skulle ett lite mer långvarigt visstidskontrakt ge arbetstagaren andrum att fundera över vart han ska ta vägen när anställningstiden går ut. Arbetsgivaren skulle ha lättare att behålla kompetens som man idag förlorar vid utlasningarna. Och vi skulle äntligen komma åt en av samhällets stora orättvisor. Klyftan mellan dem som har och dem som inte har fast jobb.” (SvD Gustaf Almkvist 110729)

Enligt ledarskribentens märkliga logik så skulle alla få det bättre och tryggare på arbetsmarknaden om lagen om anställningsskydd, LAS, kan kringgås under längre tidsperioder än idag?! Med andra ord, om flera på arbetsmarknaden under längre tidsperioder får otryggare anställningsvillkor så blir det mera rättvist.

Undrar hur ledarskribentens lösning på andra områden gestaltar sig med samma logik? Kanske är det dags att göra om arbetsmiljölagen till en dispositiv lag, så att de arbetsgivare som inte anser sig ha råd att tillsvidareanställa personal också kan avtala bort sitt arbetsmiljöansvar med den enskilde arbetstagaren i sann individuell och neoliberal laissez faire- eller låt gå-anda. Visserligen skulle flera arbetstagare då riskera att få sämre arbetsmiljö, men det vore väl också ett steg i mera rättvis riktning enligt den logik som ledarskribenten på SvD tillämpar.

Läs gärna de tänkvärda bloggarna till höger på denna sida →

Ledare i SvD 110729:
http://www.svd.se/opinion/ledarsidan/battre-visstidskontrakt-minskar-orattvisorna_6356000.svd
 En tidigare blogg om LAS och neoliberaler:
https://larsback.wordpress.com/2011/05/24/nyhogerns-anstallningsotrygghet/

 

No comments yet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: