Skip to content

Extremhögern korsar sina fingrar bakom ryggen

juli 28, 2011

Efter det högerextremistiska massmordet i Norge har många röster hörts i massmedia och på bloggar och kommentarfält på internet. Det är extremhögern som på olika sätt uttrycker sympati för terroristens motiv. Samtidigt försöker högerextrema ledare två sina händer.

Svenska, italienska, franska, engelska och amerikanska företrädare för extremhögern m.fl. har de senaste dagarna utryckt en bisarr form av förståelse för den norske högerextremistens motiv till det avskyvärda massmordet på barn och ungdomar på Utøya samt vuxna i Oslos regeringskvarter.

Någon kanske tror att det enbart är hos aparta kryptonazistiska och dito fascistiska sympatisörer som detta inhumana stöd för motiven bakom ett ofattbart illdåd har märkts. Men nej, tvärtom är det även företrädare för partier som sitter i demokratiskt valda församlingar, ibland även nationella parlament samt EU-parlamentet som på olika sätt sagt sig förstå mördarens motiv.

Det lär oss att bakom den demokratiska fasaden som flera högerextrema politiker tagit på sig så finns det en annan personlighet, en känslokall cynisk anti-demokrat som är beredd att acceptera ett resonemang som möjligen kan sammanfattas med det klassiska uttrycket – ändamålet helgar medlen.

En gammal vän till mig har träffande benämnt den högerextreme mördarens omänskliga program eller deklaration som ett slags nutida variant av ”Mein Kampf”. Det är främst detta dokument som olika företrädare för såväl den nationella som internationella extremhögern i olika utsträckning uttryckt förståelse för.

När dessa högerextrema personer offentligt uttrycker sitt gillande av terroristens förvirrade tankegångar, så bidrar detta till att demaskera dessa partiers egentliga mål och ambitioner. Det blir enkelt för de flesta att inse vad de högerextrema partiernas krav på allehanda förbud och begränsningar egentligen handlar om och vad det kan leda till i värsta fall.

Samtidigt som nationella media har uppmärksammat exempelvis Kent Ekeroth, riksdagsledamot för SD och hans partikollega kommunalpolitikern Erik Hellsborn från Varberg, så har även andra högerextrema politiker uppmärksammats internationellt.

Några sådana exempel är Mario Borghezio, som representerar Silvio Berlusconis koalitionsparti Lega Nord i Europarlamentet, Jacques Coutela och Laurent Ozon, medlemmar av Marine Le Pens franska parti Front National samt personer verksamma inom den engelska organisationen English Defence League.

Men även danska Venstres integrations- och utvecklingsminister Sören Pind och den amerikanske radioprataren Glenn Beck som står nära den republikanskt stöttade Tea Party-rörelsen har hamnat i fokus för märkliga och osmakliga liknelser apropå terroristdådet i Norge.

Sammanfattningsvis har de senaste dagarnas fokus på de olika högerextrema partierna, en del av dess medlemmar och deras politik blivit obekvämt för dem och tvingat ut dem i dagsljuset. Därför kan vi nu höra hur partiledare efter partiledare för dessa högerextrema partier nationellt och internationellt försöker distansera sig från tragedin i Norge.

De försöker två sina händer, men för mig personligen så känns det mera som om de står med fingrarna i kors bakom den demokratiska fasad de försöker upprätthålla. Läs gärna deras högerextrema program och ta del av deras förslag och se hur dessa förhåller till samt skulle påverka alla människors lika chanser till att omfattas av demokratiska och mänskliga fri – och rättigheter.

Läs även alla tänkvärda bloggar till höger på denna sida →

SR Ekot – Delikat balansgång för högerextrema partier 110728:
http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=4621601

Annonser
No comments yet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: