Hoppa till innehåll

Bostadslånen en miljardmarknad på lösan sand

juli 27, 2011

Under juni ökade de svenska hushållen sin låneskuld med 17 miljarder, det innebär att låneracet fortsatte med 395 925 kronor i minuten under månaden. Men SCB, Riksbank och en del media fortsätter att räkna i procent för att påvisa en inbromsning. Falsk matematik?

”Den totala utlåningen från banker, bostadsinstitut och finansbolag till hushållen ökade med 6,7 procent i juni jämfört med samma månad föregående år. Det var lägre än i maj då årstakten var 6,9 procent, enligt Statistiska centralbyrån.” (DI 110727)

Men tabellerna på sidan 66 i SCB och Riksbankens Finansmarknadsstatistik Juni 2011 visar att hushållens skuldsättning under juni ökade med 17,1 miljarder kronor eller 395 925 kronor i minuten. Motsvarande siffror för maj var 12,5 miljarder kronor eller 280 824 kronor i minuten. Trots detta envisas SCB och Riksbank med att hävda att bolånetak och räntehöjningar haft effekt genom att peka på de procentuella förändringarna. Detta trots att hushållen är mer skuldsatta än någonsin.

Totalt uppgår de svenska hushållen lån hos banker, bostadsinstitut samt finansbolag till 2 588 miljarder kronor. Av dessa utgör i juni 2 070 miljarder kronor bostadslån som tagits med småhus, bostadsrätt eller fritidhus som säkerhet. Jämfört med maj har bostadslånen ökat med 12 miljarder.

Blancolån och bolånetak

Detta innebär att 5 miljarder lånats för andra ändamål. En del av detta har nog lånats till konsumtion, men stora delar av dessa miljarder utgörs säkert av s.k. blancolån som tagits i samband med bostadsköp, därigenom kan effekterna av de s.k. bolånetaket ”rundas” och låntagaren kan totalt låna upp 100 procent av det uppblåsta s.k. marknadsvärdet på den aktuella bostaden

Samtidigt vet vi att det börjar bli svårare att sälja bostäder till lika höga priser som tidigare samt att allt fler internationella och en del nationella ekonomiska bedömare anser att svenska bostäder är övervärderade. När de internationella spekulanterna börjar avveckla sitt innehav av svenska s.k. bostadsobligationer, dvs. svenska bostadslån ompaketerade till räntebärande skuldsedlar/obligationer så kommer det bli tydligt att bostadslånen är en del av en miljardmarknad på lösan sand.

Återreglering av bank- och finanssektorn

Den amerikanske författaren Upton Sinclair uppges ha sagt; ”Krediten är ekonomins blod. Makten över krediten är makten över hela samhället”. I vår nuvarande ekonomi som domineras av neoliberala teorier och dogmer är det uppenbart vilka som har makten. Det är definitivt inte låntagare och demokratiskt valda politiska församlingar, men de är dessa som får hantera de ständigt återkommande kriserna som neoliberalismen skapar.

Den uppmaning som Socialdemokraterna och dess ekonomiskpolitiske talesperson Tommy Waidelich kom med i slutet av förra veckan om att det är dags för regering och riksdag att ta risken för en bostadsbubbla på allvar borde hörsammas snabbt, snart kan det vara för sent.

Det börjar bli dags för att diskutera återregleringar av bank- och finanssektorn på allvar. Samt en bättre lagstiftning som skyddar konsumenterna och de boende när det gäller fastighetsmäkleri och ombildning av hyresrätter till bostadsrätter.

Läs även de tänkvärda bloggarna till höger på denna sida →

SCB och Riksbankens Finansmarknadsstatistik Juni 2011
http://www.scb.se/statistik/_publikationer/FM5001_2011M06_BR_FM5001BR1107.pdf
 Artiklar:
http://di.se/Artiklar/2011/7/27/241210/SCB-UTLANING-TILL-HUSHALL-67-JUNI-JMF-JUNI-2010/

http://www.svd.se/naringsliv/lagre-utlaningstakt-till-hushall_6351402.svd
Falsk matematik?!
http://www.youtube.com/watch?v=t_D-Bw3wHBY

4 kommentarer leave one →
 1. juli 27, 2011 1:04 e m

  Hej Lars, är glad att jag Lincoln på http://parasitstopp.wordpress.com/ tipsade mig om din blogg.

  Bokmärkes genast 🙂

  Janne

 2. Lincoln permalink
  juli 27, 2011 9:16 e m

  Det sorgliga med det penningsystem vi har idag är skuldsättning är en förutsättning för att det ska finnas några pengar (mer rätt krediter i samhället) i samhället. När en kredit amorteras (dödas på latin) dödas den och penningmängden minskas med det beloppet. Om alla skulder betalades skulle det m.a.o inte finnas någon penningmägd kvar.

  Enligt Basel-reglerna är riskvikten (påhittrisken är mer rätt att säga) satt till 0 vid påhittning av krediter/skulder till stat/kommun. En bank behöver m.a.o INTE HA ETT ÖRE i eget kapital för att kludda ned en godtycklig summa kredit som den skuldsätter stat och kommun med. På dessa helt onödiga skulder betalar vi sedan skatt

  Det bästa vore givetvis att stat staten skapade skuldfria pengar och spenderade ut till allmännyttiga ändamål som vi kan styra i demokratisk anda. Vi skulle då kunna ha en permanent penningmängd som inte grundar sig på att banksystemet skuldsätter allt med.Bankerna skulle syssla med det de påstår att de gör – låna ut insättarnas pengar – och fråntas rätten att hitta på skuldsättande krediter!

  Det näst bästa vore att göra som Japanerna som har världens i särklass största statsskulden på runt 220% men det är ingen fara. Varför? Jo, För Japanska staten äger Postbanken till vilken staten är ”skyldig” dessa pengar. Staten är m.a.o skyldig sig själv och det är ju ingen skuld.

  I Sverige har politiker (oavsett färg) valt att skuldförslava befolkningen till ett gäng privata parasitbanker (och SBAB) genom att göra boskuldslavar av maximalt många. Japans penningmängd består inte av skuldslavar såsom i Sverige. Japan behöll sin suveränitet.

  När skuldbubblan, även kallad bobubblan, punkteras här och penningmängden rasar ihop med påföljande depression (såsom på 90-talet då 60 00 företag dog p.g.a av dessa bankparasiters härjningar) kan staten göra en ”Japan” och ta ”lån” från SBAB som har bankoktroj sedan November förra året. Statens skuldsättning skulle då vara till sig själv, precis såsom i Japan. Staten skulle då kunna dra igång infrastruktursatsningar, byggande, betala sjukvård, äldreomsorg etc och hålla ekonomin uppe.

  Det här penning/banksystemet är det sämsta tänkbara. Ta inte mina ord på det lyssna på Bank of Englands chef Marvyn King:
  ”Of all the many ways of organising banking, the worst is the one we have today.”
  http://www.positivemoney.org.uk/2010/10/mervyn-king-of-all-the-many-ways-of-organising-banking-the-worst-is-the-one-we-have-today/

  Ett mer demokratiskt och rättvist penningsystem är möjligt!

  Tack för en bra blogg och inlägg! Bra att alltfler ser det sjuka i det här!

  • juli 27, 2011 10:20 e m

   Hej
   Bank of Englands governor Marvyn King ?! Det är ju en mycket märklig person. Under många år har han varit en av de största stöttepelarna för nedskärningar av offentliga utgifter, dvs de brittiska välfärdssystemen, dvs. den politik som nuvarande regeringskoalitionen med Tories och Liberals just nu försöker tvinga på britterna. På senare tid har han stundtals förutspråkat andra lösningar som känns ganska spretiga och svåra att få ihop. För mig är han en i grunden ganska klassisk neoliberal ekonom som visserligen ibland talar klartext om att den ekonomiska krisen som började 2008 fortfarande har effekter på ekonomin, i synnerhet den europeiska, vilket de flesta kan märka med tanke på de s.k. PIIGS-länderna inom Euro-zonen. i en del tal har han framhållit den s.k. Chicagoskolan Milton Friedmans teorier. Det är en anledning till att jag tvivlar på att hans lösningar är något att för ha för de flesta vanliga låg- och medelinkomsttagare i vår typ av ekonomi.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: