Hoppa till innehåll

Fler ser bubblan

juli 26, 2011

I skuggan av terroristdådet i Norge har allt flera börjat tala om att bostadsbubblan riskerar att brista. Såväl socialdemokraternas ekonomiske talesperson Tommy Waidelich som mäklare men även bankröster pekar på övervärderade bostäder och en sjunkande efterfrågan.

Parallellt med det ofattbara högerextrema terroristdådet i Norge har andra ämnen redovisats i media, ett sådant är bostadsbubblan. I en debattartikel i DN pekar socialdemokraterna på att det är dags för regering och riksdag att ta blocköverskridande beslut för att dämpa effekterna av ett snabbt bostadsprisfall.

”Krisens härjningar i länder som Spanien, Irland och Storbritannien visar med vilken enorm kraft ett boprisfall kan slå mot tillväxt, sysselsättning och offentliga finanser. Många skuldsatta barnfamiljer skulle dessutom tvingas från hus och hem. Det vore en dubbel tragedi för Sverige.”
”Jag tror knappast att hushållens investeringsbeslut bygger på spekulation, men det finns ändå skäl att vara vaksam. Sedan 1950-talet har bostadspriserna varierat tämligen måttfullt kring ett jämviktsläge som bestämts av hushållens disponibla inkomster. Det nuvarande läget, liksom det som rådde innan 90-talskrisen, utgör två rejäla avvikelser från detta historiskt sett robusta mönster. Sedan år 2000 har den årliga procentuella prisökningen på bostäder genomgående varit tre-fyra gånger högre än tillväxten i hushållens disponibla inkomster.” (Tommy Waidelich, (s) DN-debatt 110723)

I likhet med Tommy Waidelich tror inte jag heller att särskilt många hushåll spekulerat i bostäder. De flesta som köpt en bostad har primärt försökt att skaffa sig en lämplig bostad på en allt mer havererad bostadsmarknad. Däremot har de professionella aktörerna på marknaden, såsom fastighetsmäklare, ombildningskonsulter och banker spelat på illusionen om en ständig värdestegring för bostäder. (Se gärna Bostadsbubblans alkemister, https://larsback.wordpress.com/2011/07/15/bostadsbubblans-%e2%80%9dalkemister%e2%80%9d/ )

För ett par veckor sedan kom det olika rapporter om stillastående eller minskade priser på småhus och bostadsrätter och nu beskriver flera media hur fritidshusmarknaden bromsat in. Som vanligt pekar mäklarna på omvärlden när de ska förklara sjunkande priser och efterfrågan. Att de själva blåst upp bostadsbubblan låtsas de inte om, men bland alla uttalanden skymtar ibland lite klarsyn som hos Skandiamäklaren nedan;

”Det blir som en rullande snöboll. Kunderna börjar tänka att folk inte får sina hus sålda, då blir de försiktigare. Det gör de svårsålda husen med speciella lägen och förutsättningar ännu mer svårsålda, men de rätta husen med rätt läge kommer vara fortsatt attraktiva, säger Björn Sommar.” (SvD 110725)

Men även en del bankföreträdare börjar tala om övervärderade bostäder, såsom denna röst från Handelsbanken;

”Martin Enlund anser att svenska bostadsrätter är övervärderade, men vill varken svara ja eller nej på frågan om vi har en bostadsbubbla. Men prisras på tio procent tycker han inte låter särkskilt dramatiskt.” (DI 110725)

Men även om insikten om bostadsbubblan börjar spridas, så är det precis som socialdemokraterna skriver, dags att börja fundera på hur hushållens höga skuldsättning ska lösas utan att hela ekonomin och välfärden hotas. För bostadsbubblan har tillsammans med en hög utlåning till förvärv och ombyggnader av kommersiella fastigheter bidragit till att skapa en föreställning om att den svenska ekonomin är starkare än vad den i realiteten är. Detta problem skrev jag redan i januari om på denna blogg i ett av mina första inlägg. (Se gärna, https://larsback.wordpress.com/2011/01/27/en-svensk-ekonomisk-tiger-eller-en-imploderande-lanebubbla/ )

Men kanske ska också denna fråga lösas med hjälp av alliansregeringen patentmedicin – jobbskatteavdrag, privatiseringar och utförsäljning av gemensam egendom?

Den moderatdominerade låt gå- eller laissez faire- politiken visar sig vara allt mer ohållbar på område efter område. Problemet är att vi alla riskerar att få betala för detta i slutändan genom högre arbetslöshet, försämrad välfärd samt bostadslösa och skuldsatta barnfamiljer.

Läs gärna de andra bloggarna till höger på denna sida →

Aktuella debatt- och tidningsartiklar:

http://www.dn.se/debatt/samarbete-med-alliansen-kan-mildra-ett-boprisfall
 http://www.svd.se/naringsliv/fler-hus-till-salu-talar-for-prisfall_6345504.svd
 http://di.se/Default.aspx?pid=241097__ArticlePageProvider&epslanguage=sv

4 kommentarer leave one →
 1. Per permalink
  juli 26, 2011 12:28 e m

  Tycker nog du glömmer bort SBAB:s bidrag till kredittillväxten, det var ju trots allt de som under S-regeringen såg till att dumpa riskbedömningen genom att låna ut till hela marknadsvärdet, minska andelen topplån osv. ”Vi måste se till att alla ska kunna få låna till en bostad” som ungefär sammanfattade vad Göran persson sade.
  Nu hade kanske de andra bankerna kommit på den idén själva så småningom, men lite självrannsakan om ert eget ansvar välkomnas. Att sedan sittande regering agerat sent nu är deras del av kakan, men fastighetsbubblan började inte växa i September 2006.

  • juli 26, 2011 12:39 e m

   Hej Per. Javisst är SBAB en av de som blåst upp bubblan. Om du läser en del av mina andra blogginlägg, så kan du se att jag är kritisk till en del socialdemokrater som tämligen okritiskt tagit till sig delar av de neoliberala ekonomiska teorierna. Denna utveckling började redan i mitten på 1980-talet med K-O Feldt och den s.k. kanslihushögern. (se gärna min första blogg från november 2010). När det gäller bostadsbubblan så tog den fart ungefär samtidigt som hushållens skuldkvot passerar 100-procentstrecket för lite mer än tio år sedan.

 2. Lincoln permalink
  juli 26, 2011 9:06 e m

  Vid en husförsäljning har inte köparna pengarna utan ”lånar” av banken som inte heller har pengarna men kan hitta på från luften såsom kredit
  Så här har vi tre deltagare på denna ”marknad”
  1) en säljare (tillgångssidan)
  2) potentiella köpare (efterfrågesidan)
  och
  3)mellanhanden banken som vill sälja så mycket som möjligt av sin ”produkt” – dvs skulder skapade från ingenting
  Det är ingen marknad, det är skuldslavsrace där ”husägaren” får hyra huset av mellanhanden, parasiten=banken

  Och bankerna marknadsför bostadsinflationen, som är en följd av denna upptrissning, såsom ”värdeökningar” (samma skit med IT-bubblor, aktier, guld, etc). På så sätt får de människor att tro att alla kan bli rika bara de skuldsätter sig maximalt och går in i pyramidspelet och spekulerar. Sist ut blir svarte Petter.

  • juli 26, 2011 10:02 e m

   Hej
   Det är verkligen ett pyramidspel. Eftersom vi har personligt betalansvar så blir det låntagarna som sitter med nitlotten när priserna går ner. Är det dessutom fråga om en bostadsrätt i en förening med dålig ekonomi så kan den föreningen hamna i samma sits som en del nyproducerade brf gjorde i början av 1990-talet. Dvs de blir upplösta och då sitter de som bor i den föreningen med dubbla nitlotter, dels en skuld efter lägenhetslånet och dels med en lägenhet som inte längre är en säljbar lägenhet nästa gång pyramidspelet startar om.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: