Hoppa till innehåll

Vem kastade den första stenen?

juli 24, 2011

Många högergrupperingar försöker nu sätta på sig ”demokratiska lösskägg” för att distansera sig från massmördaren i Norge. Att de genom hatpropaganda skapat en grogrund för en extremists nutida form av stenkastning med skjutvapen och bomber försöker de nu förneka.

I Aftonbladet finns idag en debattartikel av socialdemokraternas partiordförande Håkan Juholt, han skriver bl.a. ”Demokrati förutsätter nämligen respekt för varandra. Alla människors lika rätt och värde ska förbli den demokratiska grund som vår nation ska vila på.”

Läs gärna artikeln, den är bra, men undvik kommentarerna om inte Aftonbladets nätredaktion börjat moderera dem aktivt. För även på denna sida som under andra artiklar som finns att läsa på nätet om det ofattbara illdådet i Norge så fortsätter högerextrema fanatiker att sprida sitt hat, sina fördomar och även absurda konspirationsteorier som liknar de som gärningsmannen hade som ett av sina motiv till det urskiljningslösa mördandet.

Samtidigt försöker olika högerextremister att distansera sig från den kallblodiga slakten av fullständigt oskyldiga ungdomar på Utøya och statsanställda i Oslos regeringsadministration. De försöker nu likt stenkastarna i filmen ”Life of Brian” att sätta på sig och gömma sig bakom lösskägg, ”demokratiska lösskägg” och låtsas som om de inte alls haft de åsikter de bevisligen haft och alltjämt har.

En av dessa grupperingar har sedan senaste riksdagsvalet ledamöter i Sveriges Riksdag. De har ett partinamn som innehåller ordet demokraterna, men en snabbt titt på denna grupperings hemsidor visar att spridning av fördomar och inskränkningar av demokratiska fri- och rättigheter är en hörnsten för deras politik.

I deras drivbänk av blåsippor, (dess partisymbol), så gror naturligtvis även monstruösa växter som får näring av de lögner som gödslas över dem, det har tragedin i Norge lärt oss. Låt mig ge ett exempel; ”Sverigedemokraterna vill avskaffa det totalhavererade mångkulturalistiska samhällsexperimentet.” (SD invandrarpolitiska program, sid 6)

Ett annat exempel är deras riksdagsledamöter, exempelvis Kent Ekeroth som numera även är känd för smaklösa Twitterinlägg angående det politiska mördandet i Norge. Han kampanjade inför valet 2010 med budskapet ” Din röst mot islamiseringen”. En annan person som var övertygad om att det pågår en islamisering i Europa sitter just nu i förvar hos Oslopolisen.

I bibeln står; ”Den av eder som är utan synd, han kan kasta första stenen på henne.” (Evangelium enligt Johannes 8:e kapitlet 7 versen). För mig är det uppenbart om vilka krafter som trott att de varit utan synd i såväl Norge som Sverige och andra europeiska länder och som försökt att kasta de första stenarna. Många av dem sitter i olika nationella parlament och EU-parlamentet, tyvärr.

Låt oss hoppas att den individualisering, den ensamme galningsförklaringen, som en del debattörer, ledarskribenter och s.k. experter nu torgför upphör. För alla politiska mord som utförs beror på att förövaren/förövarna har fått rota sig och gro i olika extrema jordmåner.

Håkan Juholts artikel i Aftonbladet:
http://www.aftonbladet.se/debatt/article13368123.ab

Ett försök till avståndstagande:

http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=4618770

Läs gärna bloggarna till höger på denna sida →

3 kommentarer leave one →
 1. Dan permalink
  juli 26, 2011 11:04 e m

  Jag är emot flera delar i den Svenska invandringspolitiken som jag anser är väldigt ogenomtänkt, men därav kommer jag inte att vare sig spränga Rosenbad eller mörda några människor som fortfarande tror att den kommer att fungera.

  • juli 27, 2011 2:06 e m

   Hej Dan
   Visst finns det detaljer som kan krititiseras inom alla politiska sakområden. Men när kritiken bygger på fördomar och egna påhittade fakta, så kan det bli farligt. Det är en av de aspekter jag pekar på i min blogg. Märk väl att jag skriver att alla politiska mord, i detta fall massmord, bygger på att det finns grupper som uppmanar till aktion eller att stoppa något. Detta skapar ett klimat, en grogrund för enskilda och grupper att hetsa varandra till avskyvärda brott såsom det bestialiska avrättandet av mestadels barn och ungdomar på Utoya samt sprängningen av vuxna inne Oslo som vi tyvärr fått uppleva.

   Dessa extremgrupper utgör en informell självutnämnd maktstruktur som förenas i olika former av fobier samt idéer om s.k. enkla lösningar som handlar om att stoppa eller förbjuda olika saker de tycker illa om. I sin mest perverterade form så övergår det i våldshandlingar mot olika individer som får agera symbol för det som de avskyr. Det betyder inte att jag tror att alla som skriver hatiska bloggar eller kommentarer på nätet är de som kommer att börja ge sig på invandrare, hbt-personer, feminister, kvinnor , myndighetsföreträdare eller någon annan grupp som de upplever som en fiende. Men det räcker att en av alla dessa personer hetsas av de sprida fördomarna och börjar agera enligt de våldsteorier som sprids inom vissa grupperingar. Det har den ofattbara formen av högerextrem terrorism i vårt grannland visat oss.

Trackbacks

 1. Lösskäggsdemokraterna | Lars Pålsson Syll – docendo discimus

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: