Hoppa till innehåll

”Ingen kris i vår tid”?!

juli 21, 2011

EU-kommissionens nya förslag till regler för bank- och finansmarknaden är bara en marginell förändring av dagens riktlinjer. Om de införs så hinner vi drabbas av många ekonomiska kriser skapade av aktörerna på bank- och finansmarknaden innan de träder i kraft 2018.

Som en sentida Neville Chamberlain steg EU-kommissionärer Michel Barnier fram på presskonferensen i Bryssel igår och viftade med förslaget till EU:s nya regler för bank- och finansmarknaden. Lika lite som Chamberlain i slutändan kunde garantera” fred i vår tid” kan ej heller Barnier garantera en framtid befriad från nya bank- och finanskriser, vilka i slutändan får betalas av européerna med högre arbetslöshet och sämre välfärd .

Det som EU-kommissionen vill göra är att låta rekommendationerna i den s.k. Basel III-överenskommelsen bli en lag. Reellt betyder det bara att bank- och finansmarknaden bör ha några tusenlappar till i kassan innan de kortsiktiga utlånings- och spekulationskarusellerna fortsätter att snurra allt fortare. Med nuvarande regler behöver en svensk bank ha ungefär 2 800 kronor på kontot enligt riksbankens beräkningar för att kunna låna ut en miljon kronor till exempelvis ett bostadsköp.

Med det nya regelverket som föreslås av EU-kommissionen så behöver banker och hypoteksinstitut ha några tusenlappar till. Givetvis kommer lånehajarna på marknaden att kompensera sig för detta genom det räntegap som finns mellan in- och utlåning.

Troende neoliberaler

Värt att notera i sammanhanget är att rekommendationerna i Basel III utarbetats av BIS, Bank for International Settlements, som är ett samarbetsorgan för riksbanker. Eftersom merparten av de nationella riksbanksledningarna rekryteras från internationellt verksamma banker, finansföretag och neoliberala handelshögskolor så är det väl knappast någon som tror att deras rekommendationer är hårda.

Även den ansvarige kommissionären Michel Barnier är med sin bakgrund som politiker och minister för det franska konservativa partiet, UMP, Union pour un Mouvement Populaire, samt sina studier vid ESCP Europe i Paris en garant mot några Keynesianska inslag i det nya regelverket. Sammanfattningsvis är det en samling troende och trogna neoliberaler som utarbetat de nya villkoren för bank- och finansmarknaden.

Nu ska dessa BIS-rekommendationer eventuellt förvandlas till en gemensam EU-lag under förutsättning att samtliga 27 medlemsländer accepterar förslaget. Sedan kommer de successivt att införas och bli bindande år 2018. Mot bakgrund av den europeiska situation där det vid sidan av Grekland också finns de övriga länderna i den s.k. PIIGS-gruppen som har en ekonomi som nära nog befinner sig i fritt fall, så känns förslagen från EU-kommissionen som allt annat än kraftfulla.

De länder som står närmast på tur efter Grekland är Portugal, Irland, Italien och Spanien, men även Belgien kan bli svajigt med tanke på att det inte finns någon stabil regering i landet. Sedan befinner sig hela den amerikanska ekonomin på slak lina eftersom republikanerna blockerar alla försök till att stabilisera ekonomin. Dessutom finns bakom det amerikanska ekonomiska dilemmat ett stort antal delstater som redan är bankruttmässiga.

När krisen kommer

Förr i världen hade alla hushåll i Sverige en broschyr som hade titeln ”Om kriget kommer”, idag skulle vi kanske behöva en ny sådan med titeln” När krisen kommer”. Men istället för de klassiska neoliberala förslagen till bekämpning av ekonomiska kriser som bara drabbar välfärden och de som bäst behöver en social och ekonomisk stabilitet och trygghet, så borde den innehålla alternativ.

Mitt bidrag till detta är att när krisen drabbar Sverige så kan ett alternativ till de neoliberala patentrecepten var att låta bankerna och hypoteksinstitutens överföra alla bostadslån kostnadsfritt till staten, Riksgälden, som i sin tur får emittera statliga bostadsobligationer. Dessa kan sedan köpas med hjälp av mina och andras pensionspengar i AP-fonderna och hos andra pensionsfonder.

Jag har hellre mina pensionspengar placerade i långsiktiga bostadslån till andra svenskar än utlånade till diverse internationella skojare med olika fonder samt internationella aktiebolag med tveksamma affärsverksamheter.

Med en sådan lösning kan såväl banker som välfärden klaras bättre än vad som blir fallet med de neoliberala recepten. Jag vet att det låter som klassisk Keynesianism eller en del av Stockholmskolans ekonomiska teorier. Men nog bör de flesta föredra en klassisk socialdemokratisk politik framför ett land i ekonomiskt kaos med tilltagande politisk instabilitet och neofascister marscherande på gator och torg, eller?

Läs gärna bloggarna som finns i den högra spalten på denna sida

EU-kommissionens dokument:
http://ec.europa.eu/internal_market/bank/regcapital/index_en.htm#crd4
 http://ec.europa.eu/internal_market/bank/docs/regcapital/CRD4_reform/IA_directive_en.pdf
 http://ec.europa.eu/internal_market/bank/docs/regcapital/CRD4_reform/IA_regulation_en.pdf
 Diverse pressklipp:
http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=4611327
 http://di.se/Templates/Public/Pages/ArticlePrint.aspx?pl=240705__ArticlePageProvider
 http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/bankerna-maste-ta-ett-storre-ansvar_6331360.svd

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: