Skip to content

När nyhetsvärderingen tar semester

juli 19, 2011

Kortare semester bättre – var en nyhet igår. Snabbt var Elisabeth Thand Ringqvist, vd för Företagarna ute och välkomnade forskningsresultatet. Men den forskning som det hänvisas till omfattar 96 holländare som fått redovisa sina intryck efter en kortare vintersemester.

Kortare semester är bättre – det var ett ”nyhetsbudskap” som SR Ekot förmedlade igår morse, snabbt följde andra media efter med inslag om denna ”semesternyhet”. Men den största nyheten i sammanhanget verkar istället vara att nyhetsvärderingen och källgranskningen tagit semester. För hela undersökningen omfattar enbart 96 personer som följts upp i anslutning till en vintersemester och fått redovisa sina intryck till de holländska forskarna. Att hela 60 procent upplevt semestern som positiv framgick inte av nyhetsrapportering.

Intressant i sammanhanget var dock att VD:n för intresseorganisationen Företagarna, Elisabeth Thand Ringqvist snabbt välkomnade studien och den vinkling av resultat som medierna förde ut. Något senare under måndagen tillbakavisades dock de hårddragna ”slutsatserna” av LO:s ordförande Wanja Lundby-Wedin. Men det skulle inte förvåna om Svenskt Näringsliv, Timbro eller någon annan neoliberal propagandaapparat återkommer med någon rapport som ifrågasätter semesterlagstiftningens nuvarande utformning. Och då lär vi se om media fortfarande låter nyhetsvärderingen och källkritiken ha fortsatt semester, för det brukar den alltför ofta ha när LAS, lagen om anställningsskydd, attackeras från det neoliberala hållet, oavsett årstid.

Med tanke på den föga aktiva nyhetsvärderingen tycker jag att det gamla vykortet nedan som inte krävde så stor aktivitet av avsändaren är en passande illustration.

(Den 21 juli dementerade SR Ekot ”nyheten” se länk:

http://sverigesradio.se/sida/gruppsida.aspx?programid=4097&grupp=14434&artikel=4611899 )

 

SR Ekot och SR Vetenskap & Miljö 110718:
http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=4606694

http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=406&artikel=4604499

Kort sammanfattning av forskningsrapporten:
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21678165

Läs gärna bloggarna som finns i den högra spalten på denna sida

Annonser
6 kommentarer leave one →
 1. juli 19, 2011 10:35 f m

  läser just nu Fogelströms Stadserie och slås över hur tydlig den politiska tendensen är just nu att vilja vrida tiden tillbaka till innan framväxten av folkhemmet, för – var är väl t.ex. Fas 3 annat än att likna vid den s.k. Dihlströmska arbetsinrättningen, fast i modern tappning? Det kommer säkert neoliberala attacker på semesterlagstiftningen framöver, Timbro ligger säkert i startgroparna och snart har vi väl lösdriverilagarna tillbaka.

  • juli 19, 2011 10:51 f m

   Hej. Håller helt med, det känns som om mina barnbarn kommer att få börja om från början och skapa ett nytt välfärdsamhälle, ungefär som vår föräldrageneration och generationerna före dem fick göra.

 2. juli 19, 2011 11:00 f m

  Skönt att inte du tar semester i alla fall, LB, när alla andra som borde ha kritisk vakenhet tydligen gått i dvala!

  • juli 19, 2011 11:05 f m

   Tack det samma Lars P S. Förmodligen kommer det fler liknande ”nyheter”, tyvärr.

 3. juli 21, 2011 10:14 e m

  Såg att ditt inlägg på Kulturupproret på Facebook, ang. dementin i Dagens Eko, inte fanns kvar – varför?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: