Hoppa till innehåll

Rädda vad som räddas kan

juli 13, 2011

I sista minuten försöker mäklarna hålla bostadsbubblan svävande genom att föreslå att bankerna bör ställa krav på amortering av bostadslånen. Först rapporterade SEB att allt flera tror att bostadspriserna ska falla och nu försöker mäklarna rädda vad som räddas kan.

I måndags presenterade SEB resultatet av den Bostadsprisindikator som Demoskop sammanställer på uppdrag av banken. Av den framgår att andelen svarande som tror på sjunkande bostadspriser blivit flera, nu 33 procent jämfört med 22 procent en månad tidigare.

För snart två veckor sedan presenterade SBAB resultatet av sin Mäklarbarometer som visade att även branschen tror på fallande priser. Och nu försöker mäklarna dämpa ett snabbt ras för branschen genom att lansera ett krav om att bankerna bör se till att bostadslåntagarna börjar amortera på sina lån.

”– Jag tycker att amorteringskrav är en absolut nödvändighet. På samma sätt som Finansinspektionen har en rekommendation om en 15-procentig kontantinsats, som följs av i princip alla banker, borde något liknande ske med krav på amortering, säger Jeanette Gustafsdotter, vd på Mäklarsamfundet.” (E24 -intervju 110712)

Mäklarsamfundet organiserar cirka 75 procent av de aktiva fastighetsmäklarna i landet. En bransch som tillsammans med bankerna varit vinnare under det bostadslånerace som skapat den allt instabilare bostadsbubblan. Mot den bakgrunden känns uttalandet ganska hycklande och speglar att branschen börjar frukta ett snabbt ras och nu försöker rädda vad som räddas kan.

”Ni anger att 50 procent skulle kunna få svårt att klara sina bostadslån, är inte det en väldigt tydligen signal på att vi har en bostadsbubbla?
– Det är inte min sak att bedöma, uppgifterna kommer från en av storbankerna. Egentligen tror jag att du ska tala mer med bankerna om just prissättningen på bostadsmarknaden, eftersom det är de som lånar ut beloppen till köparna. Vi är ju som bekant bara mellanhanden”. (E24 -intervju 110712)

Det är inte enbart mäklarbranschen och bankerna som varit de stora vinnarna på de senaste årens stora ”prisökning” på småhus och bostadsrätter. Vid sidan av dessa finns också alla de ombildningskonsulter som varit flitigt sysselsatta med att ombilda hyresrätter till bostadsrätter. Dessa ombildningskonsulter har i likhet med fastighetsmäklarna tagit ut kraftiga arvoden på de affärer/ombildningar de förmedlat.

Totalt uppgick de samlade lånen som hushållen har tagit med bostaden som säkerhet till 2 058 000 000 000 kronor den sista maj i år, eller 2 058 miljarder kronor. Till detta tillkommer ett okänt antal miljarder som alla ny- och ombildade bostadsrättsföreningar lånat upp gemensamt. Bland dessa lån finns dolda ekonomiska risker, såsom att bostadsrättsföreningar betalat överpriser för misskötta (mestadels privatägda) fastigheter samt byggfusk i nyproduktion. Troligen kommer en del bostadsrättsföreningar att haverera ekonomiskt när bostadsbubblan brister vilket innebär att boende i dessa blir dubbla förlorare.

En låg uppskattning av de mäklar- och ombildningsarvoden samt de räntevinster som bankerna gjort vid hanteringen av lånevolymen ovan resulterar i vinster på minst 100 till 200 miljarder. Förmodligen är de ännu större. Hela verksamheten med bostadslån, mäklare och ombildningar för tankarna till en annan grådaskig ekonomisk sektor som påminner om mannen på bilden till vänster. Förmodligen försöker mäklarna nu rädda sin variant av beskyddaravgift, förlåt arvode för sin roll som ”mellanhanden”, i sista minuten innan bostadsbubblan brister.

Läs gärna bloggarna som finns i den högra spalten på denna sida

E24-intervju med mäklarsamfundets VD:
http://www.e24.se/pengar/bostad/maklarsamfundets-vd-infor-krav-pa-amortering_2915966.e24
Några tidigare bloggar om bostadslån, bostadsbubbla m.m. för den som vill ha lite sommarläsning:
Lånebubblan växte med 280 824 kr i minuten
https://larsback.wordpress.com/2011/06/30/lanebubblan-vaxte-med-280-824-kr-i-minuten/
 Ännu flera petar på bostadsbubblan
https://larsback.wordpress.com/2011/06/02/flera-petar-pa-bostadsbubblan/
 224 379 kronor i minuten i nya lån
https://larsback.wordpress.com/2011/04/06/224-379-kronor-i-minuten-i-nya-lan/
 Ökad BNP och en växande skuldfälla för hushållen
https://larsback.wordpress.com/2011/03/01/okad-bnp-och-en-vaxande-skuldfalla-for-hushallen/
 ”Tulip mania” på bostadsmarknaden
https://larsback.wordpress.com/2011/02/24/%e2%80%9dtulip-mania%e2%80%9d-pa-bostadsmarknaden/
 En svensk ekonomisk tiger eller en imploderande lånebubbla?
https://larsback.wordpress.com/2011/01/27/en-svensk-ekonomisk-tiger-eller-en-imploderande-lanebubbla/
 Tillväxtens vinnare och förlorare
https://larsback.wordpress.com/2011/01/21/tillvaxtens-vinnare-och-forlorare/

No comments yet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: