Skip to content

Spelet om våra pensioner

juli 11, 2011

Att tre av fyra svenskar inte kan bedöma sin framtida pension presenteras som en nyhet. Men det kan ju inte de ”proffs” som spelar med våra pensionspengar heller. Istället för pseudofakta vore det intressantare med en debatt om hur vi kan slippa ”pensionstärningarna”.

En nyligen genomförd SIFO-undersökning visar föga överraskande att en stor majoritet inte kan bedöma sin framtida pension. Det resultatet används av sjunde AP-fondens VD Richard Gröttheim till att diskutera om det inte är dags för att samla de passiva pensionsspararnas pengar i särskilda fonder för pensionssystemets soffliggare.

”För att inte inskränka valmöjligheterna skulle en väg framåt kunna vara att hårdare reglera skyddet för soffliggarna genom hela systemet. ” (Richard Gröttheim, DN Debatt 110711)

”På samma sätt skulle icke-väljar-alternativen i tjänstepensionen kunna samordnas och anpassas till att spararna redan har en allmän pension med en viss utformning. Genom att bidra med ett helhetsperspektiv som passar normalsvensken, undviker systemet att straffa lågt engagemang.” (Richard Gröttheim, DN Debatt 110711)

Inget reellt val

Att inte heller de s.k. proffsen kan placera pensionspengar på ett bättre sätt berörs dock inte i debattartikeln. Personligen skulle jag gärna tillsammans med andra placera pensionspengar aktivt i långsiktiga och samhällsnyttiga framtidssatsningar. Exempelvis i förnyelsebar energi, långsiktiga infrastruktursatsningar, billigt bostadsbyggande för kommande generationer samt detaljhandel som fokuserar på ekologiska och rättvisemärkta produkter. Men det går inte idag och kommer heller inte vara möjligt med Richard Gröttheims förslag till samordnade soffliggarfonder.

För det grundläggande problemet är att alla pensionssparare idag inte har makten att välja i realiteten. Det vi kan välja mellan är olika försäkringsbolag, fondbolag och tjänstepensionsförvaltare som alla erbjuder i stort sett samma pensionstärningar som AP-fonderna, dvs. en mix av aktier, obligationer och andra s.k. värdepapper.

Ett titt in i sjunde AP-fondens placeringar visar att de utgörs av räntefonder och aktiefonder. Räntefondernas placeringar består till stor del av bostadsobligationer som är ompaketerade lån som banker och hypoteksinstitut tidigare beviljat för att hålla igång bostadsbubblans köp- och säljkarusell av mestadels begagnade och övervärderade bostäder.

I aktiefonderna utgörs placeringarna av stora kända företag som Exxon, IBM, Coca-Cola, ett 30-tal bankaktier samt hela åtta procent i Signum Finance Plc, ett irländskt finansbolag. Nu är i rättvisans namn sjunde AP-fonden inte särskilt unikt.

Hållbart och demokratiskt pensionssystem

Den som är intresserad kan försöka följa sina pensionspengar via försäkrings- och fondbolag samt tjänstepensionsförvaltare. De är inte alltid så lätt att följa som AP-fonden, men ni som lyckas kommer att hitta en mix som mestadels påminner om sjunde AP-fondens placeringar och de är som de flesta kan se en del av den internationella placeringskarusellen som tyvärr är allt annat än stabil och långsiktig.

Och det är det grundläggande problemet, hur ska vi få ett hållbart och demokratiskt pensionssystem som gör att jag aktivt tillsammans med andra pensionssparare ska kunna styra våra pengar? Vi som inte vill gynna vare sig tveksamma bolag eller kortsiktiga och profithungriga kapitalflyttare har idag inget alternativ, det borde pensionsdebatten handla om.

Till dess får vi förlita oss på fru Fortuna, har vi tur, finns det kanske pensionspengar kvar när vi går i pension om 10, 20 eller 30 år.

Läs gärna bloggarna som finns i den högra spalten på denna sida.

Se gärna min tidigare blogg om pensioner:

https://larsback.wordpress.com/2011/04/18/pensioner-%e2%80%93-var-tids-bagarspel/
 DN-debatt 110711:
http://www.dn.se/debatt/tre-av-fyra-svenskar-kan-inte-bedoma-sin-pension
 Sjunde AP-fondens aktie- och räntefonders placeringar:
http://www.ap7.se/sv/vara-produkter/Byggstensfonderna/AP7-Aktiefond/#149
 http://www.ap7.se/sv/vara-produkter/Byggstensfonderna/AP7-Rantefond/#165
 Signum Finance Plc:
http://www.rns-pdf.londonstockexchange.com/rns/7824F_-2011-5-3.pdf

Annonser
No comments yet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: