Skip to content

Jobbskatteavdraget = införande av platt skatt

juli 7, 2011

Det är dags att peka ut vad jobbskatteavdragen leder till och vad de är, dvs. krympande gemensamma resurser och ett etappvis införande av platt skatt genom bakdörren. Därför är det glädjande att Håkan Juholt (s) tydligt sagt nej till fortsatta jobbskatteavdrag.

”– Den som påstår att vi äventyrar landets ekonomi om vi säger nej till enormt stora skattesänkningar har en lång pedagogisk uppförsbacke. Sanningen är ju att vi har mer resurser kvar därför att vi säger nej till dessa ständigt pågående skattesänkningar. Vi har högre ambitioner med Sverige än att bara sänka skatter.” (Håkan Juholt SR Dagens Eko 110707)

Samtidigt som Håkan Juholt är tydlig är det uppenbart att den borgerliga alliansens företrädare försöker blanda bort korten. För två dagar sedan sa exempelvis Anders Borg (m) följande;

”-Uppgiften framöver är bland annat att säkra överskott och betryggande säkerhetsmarginaler i offentliga finanser. Oron i omvärlden ska mötas från en stark position. Vi ska försvara och stärka sysselsättningsuppgången liksom värna välfärden. Ökad sysselsättning och mer pengar i plånboken för låg- och medelinkomsttagare, genom framför allt jobbskatteavdraget, skulle minska den osäkerhet bland svenska hushåll som annars riskerar att dämpa utvecklingen. Villkoren för de grupper som bland annat drabbats av finanskrisen ska fortsatt förbättras och förutsättningarna för grupper som ofta har svårt att etablera sig på arbetsmarknaden ska stärkas, säger finansminister Anders Borg.” (Pressträff Almedalen 110705)

Den märkliga ekvationen ”säkra överskott” och ”jobbskatteavdrag” ska förmodligen gå ihop med hjälp av den sedvanliga och hitintills obevisade neoliberala tesen om dynamiska effekter?!

Att jobbskatteavdragen undandrar och krymper de gemensamma resurserna till satsningar på viktiga sektorer såsom vård, utbildning och omsorg samt långsiktiga miljö- och infrastrukturinvesteringar har socialdemokraterna och andra delar av oppositionen pekat på ett flertal gånger.

Men hittills är det ingen som i debatten tydligt kopplat samman jobbskatteavdragen med den neoliberala ideologiska synen på skatter. Upprepade omgångar av jobbskatteavdrag leder i praktiken till ett etappvisst avskaffande av statsskatten och därmed ett införande av s.k. platt skatt genom en bakdörr. I januari i år höll exempelvis Fredrik Reinfeldt i en SVT-intervju dörren öppen för såväl ett sjätte som sjunde omgång av jobbskatteavdrag.

Att den borgerliga regeringspolitiken även på detta område låter krav från diverse neoliberala lobbygrupper och intresseorganisationer vara en bas är inte överraskande. Exempelvis har såväl Skattebetalarnas Förening som Svenskt Näringsliv under många år pläderat mer eller mindre öppet för en övergång till platta skatter.

I riksdagen har på senare år den utpekade ”center- kronprinsessan” Annie Johansson tillsammans med ”Stureplanscenterns” kände profil Fredrik Federley skrivit flera motioner och krävt införande av platt skatt;
”En slopad statsskatt är ett första steg i riktning mot ett mer rättvist skattesystem som uppmanar till hederlighet och arbete. Den platta skatten borde av genomskinlighets- och enkelhetsskäl samordnas med en bolagsskatt och moms på samma nivå som riktpunkten för den platta skatten.” (Motion 2009/10:Sk297)

Att platt skatt kommer leda till en eroderad välfärd och krympande kommunalt självstyre skrev jag om på denna blogg tidigare i år. https://larsback.wordpress.com/2011/04/12/skatteomlaggning-pagar/

 
 Håkan Juholt (s) i SR Dagens Eko 110707
http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=4591386

 
 Anders Borg (m) Regeringens pressmeddelande 110705
http://www.regeringen.se/sb/d/14987/a/172248

 
 Skattebetalarnas Förening Rapport – Vägen från 69 procent
http://www.skattebetalarna.se/LinkClick.aspx?link=Pdf%2frapporter+fakta%2f201103_marginalskatter.pdf&tabid=3143&mid=15438

 
 Svenskt Näringsliv Rapport – En optimal svensk inkomstbeskattning
http://www.svensktnaringsliv.se/multimedia/archive/00018/En_optimal_Svensk_in_18222a.pdf

 
 Motion 2009/10:Sk297 Platt skatt av Fredrick Federley och Annie Johansson (c)
http://www.riksdagen.se/webbnav/index.aspx?nid=410&dok_id=GX02Sk297

 

Annonser
2 kommentarer leave one →
  1. Leif Nilsson permalink
    juli 9, 2011 11:16 f m

    Annie Johansson höll en lång harang, alldeles nyligen, där hon bland mycket annat pratade om att man skulle betala lika skatt. Det lät märkligt. Mycket bra skrivet av dig om jobbskatteavdraget.

  2. juli 9, 2011 6:09 e m

    Tack för kommentaren Leif. Om (s) håller fast vid sitt Nej till jobbskatteavdraget så innebär det också ett farväl på vandringen mot s.k. platt skatt i Sverige. Ett skattesysstem som hittills till största delen bara införts av gamla diktaturstater som hamnat i händerna på nya dogmatiska härskare när de gamla stalinisterna lämnat plats till neoliberalerna.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: