Skip to content

Framtidskommissionen – den politiska oförmågans storlager

juli 4, 2011

De politiska utmaningar som den borgerliga regeringen inte har någon konkret gemensam lösning på ska nu hamna i en framtidskommission. Det verkar bli ett stort lager fyllt av politiska långbänkar, samtidigt som regeringen fortsätter att rafsa igenom flera försämringar.

Det är vare sig få eller små politiska utmaningar som den borgerliga regeringen nu tänker lagra i framtidskommissionen. Demografi, integration, demokrati, jämställdhet, socialt utanförskap, klimat och miljö kommer vara etiketterna på de största lådorna som nu ska stoppas undan på lagret. Troligen får de ligga där tills Svenskt Näringsliv, Timbro, Skattebetalarnas förening och andra högerlobbyistiska föreningar skrivit någon lämplig rapport som kan paketeras om till regeringspolitik.

I den debattartikel där de borgerliga partiledarna Reinfeldt, Björlund, Hägglund och Olofsson lanserar lagringstaktiken konstaterar de även självbelåtet följande; ”Redan i dag bedriver vi en intensiv reformpolitik för att stärka värdet av arbete och sysselsättning. Det svenska skattetrycket har sjunkit märkbart, framför allt för låg- och medelinkomsttagare. Arbetsmarknadspolitiken är omlagd för att fokusera på aktivitet och omställning. Det är enklare och billigare att starta och driva företag. Reformerna inom sjukförsäkringen, med bättre stöd och fler vägar tillbaka, innebär att Sverige på kort tid lämnat bottenplaceringen som västvärldens mest sjukskrivna land.” (DN Debatt 110704)

Som vanligt är presentationen i debattartikeln av den neoliberala politiken skriven på det ”neosvenska” tvärtomspråket, vilket betyder att försämringar kallas för reformer o.s.v. Det är inte svårt att inse att det fortsatta borgliga regerandet kommer att fortsätta på samma sätt som hittills, d.v.s. quick-fix-utredningar baserade på Timbrorapporter samt liknade dokument och sedan snabbt genomdrivna försämringar.

Framtidskommissionen ger dessutom regeringen en möjlighet för ministrarna och de borgerliga partierna att hänvisa alla jobbiga frågor till just framtidskommissionen. När de kommer att avkrävas ansvar och svar på politiska frågor som ryms under de stora övergripande rubrikerna som räknas upp av de borgerliga partiledarna i den gemensamma debattartikeln, så blir svaret troligen; ”Det är en viktig fråga som vi just arbetar med i vår framtidskommission”.

När jag läste artikeln i morse och sedan hörde olika inslag på radion, så kom jag att tänka på slutscenen i den 30 år gamla filmen – Jakten på den försvunna skatten. I den förs förbundsarken in i ett jättelikt lager där det förmodligen är näst intill omöjligt att hitta någonting. I ett sådant politiskt lager kommer frågor som handlar om, demografi, integration, demokrati, jämställdhet, socialt utanförskap, klimat och miljö, att bli liggande och i realiteten förbli lika olösta som legenden om förbundsarken.

Det är inte märkligt, för de neoliberala dogmerna som de borgerliga grundar sin politik på, har inga lösningar att erbjuda på frågor som kräver långsiktighet, solidaritet och en bra välfärd för alla oavsett plånbokens storlek.

http://www.dn.se/debatt/framtidskommission-ska-mota-sveriges-utmaningar

Annonser
No comments yet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: