Skip to content

Lobbyisternas ”Kiviks Marknad”

juli 2, 2011

Söndagen den 3 juli startade den s.k. Almedalsveckan i Visby, i år arrangeras 1 449 olika seminarier och debatter. Senast jag var där år 2002, var det ”bara” 90 olika arrangemang. Redan då kändes åsiktsnasandet, denna lobbyisternas Kiviks Marknad, en smula oöverblickbar.

För 43 år sedan den 25 juli talade en man från ett lastbilsflak i Almedalen, utbildningsminister Olof Palme. Även Krister Wickman, konsultativt statsråd var där 1968, men det är numera nästan bortglömt. Den 3 juli började det igen, i år genomförs enligt media 1 449 olika seminarier och debatter.

Under flera år i skiftet mellan 90- och 00-tal var jag där. Det senaste året, 2002, var det enligt uppgift 90 olika arrangemang. Redan då kände jag att hela arrangemanget var svårt att överblicka. Privat till mina vänner jämförde jag det med ”Kiviks Marknad” som jag besökt under 1970-talet. Under promenader i centrala Visby var det redan då tätt mellan olika ”marknadsstånd” där olika åsikter och värderingar bjöds ut.

Numera när hela arrangemanget än mer drabbats av någon slags ”elefantiasis”, så är jag relativt övertygad om vem som drar det längsta strået. Eftersom merparten av våra media ägs av grupperingar som står alliansen nära och allt flera journalister i främst storstäderna framlever ett ganska tryggt liv i övre medelklassmiljö så tror jag tyvärr att opinionsvinnarna blir näringslivet och dess neoliberala evangelister och nasare.

Om inte Svenskt Näringsliv eller någon annan högerorganisation släpper en lika korkad rapport som ”Konsten att strula till ett liv” om differentierat studiestöd, eller något statsråd ertappas med tveksamt leverne, så blir vinnarna näringslivets och den neoliberala högerns alla lobbyister. De kommer att vinna såväl intäkter som medieutrymme.

Den kommande veckan kommer vid sidan av partiledartalen våra media att domineras av budskap om lägre ingånglöner, fri etableringsrätt inom vår och omsorg, platt skatt, avskaffa las och andra klassiskt neoliberala budskap. Vid sidan av detta kommer s.k. retorikexperter att få sätta betyg på partiledarnas insatser i Almedalen.

Jag hoppas att jag har fel och att Almedalsveckan blir en framgång för arbetarerörelsens olika delar, socialdemokraterna och fackförbunden, men tyvärr talar inte dagens mediesituation för detta. Ett seminarium arrangerat av ABF under måndagen bekräftade tyvärr denna dystra föraning, (lyssna och titta på denna länk : http://88.83.48.34/videos/video/206/ )

http://www.almedalsveckan.info/9558
http://www.svd.se/naringsliv/foretagens-nya-mecka_6287918.svd
http://www.svensktnaringsliv.se/fragor/almedalen2011/almedalen-2011_131642.html
http://www.timbro.se/innehall/?art=timbro-pa-almedalsveckan
http://www.skattebetalarna.se/Medlemsnyheter_display/smid/12887/ArticleID/4032/reftab/37
http://www.vardforetagarna.se/web/Almedalen_2011_5_1.aspx

Annonser
No comments yet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: