Skip to content

Timbrobaserad Quick-fix-politik utan faktabakgrund

juni 27, 2011

Förr satt statliga utredningar i åratal innan förslag lades fram för beslut i Riksdagen, det var inte alltid så bra. Numera fattar den borgerliga alliansregeringen beslut utan fakta och sedan tar det åratal innan felaktigheter åtgärdas, det är ännu sämre. Snart drabbas de funktionsnedsatta av denna politik.

Efter försämringar för arbetslösa och sjuka så är nu turen kommen till ungdomar med funktionsnedsättningar. Det framgår av nyhetsflödet under midsommarhelgen. Först ut denna gång var folkpartiet som via sin företrädare Johan Pehrson förklarade att de ville avskaffa den aktivitetsersättning som utgår till unga med olika former av funktionsnedsättningar.

Som vanligt är utspelet grundat på tyckande och gamla Timbrorapporter, exempelvis säger Johan Pehrson följande i media: ”Johan Pehrson tror att omkring 90 procent av de som är förtidspensionerade i dag kan klara kraven på att ha någon form av aktivitet”. (SvD 110625)

Även den moderata socialförsäkringsministern Ulf Kristersson förklarade att: ”Cirka 1 300 av dem som förtidspensioneras varje år har mycket grava psykiska och fysiska störningar. Resterande är en mer diffus grupp där vi kan sätta in åtgärder.” (SvD 110626)

Att ord som ”tror” och ”diffus grupp” förekommer i sammanhanget är tyvärr inte förvånande. För numera bedrivs en konsekvent quick-fix-politik av den borgerliga regeringen. Den bygger inte på fakta som samlats in genom ordentliga undersökningar och utredningar. Nej istället för fakta så bygger denna politik på den vanliga samlingen av gamla neoliberala värderingar som hämtas ur rapporter som tagits fram och bekostats av Timbro och liknande näringslivsfinansierade propagandabyråer.

I januari i år kom nämligen Timbro med en rapport, ”Arbetslinjen på undantag” som är skriven av Nima Sanandaji, som är VD för tankesmedjan Captus och associerad utredare hos Skattebetalarnas Förening när han inte skriver rapporter åt Svenskt Näringslivs stiftelsestyrda propagandabyrå Timbro. I rapporten framförs det vanliga budskapet, dvs. via försämringar av socialförsäkringar och anställningsskyddet, sänkta minimilöner samt subventioner till näringslivet så ska allt bli bättre. Som vanligt används ordet reformer, vilket översatt från neosvenska betyder försämringar.

”Sjuk- och aktivitetsersättning bör reformeras så att de inte längre stänger ute unga arbetslösa från arbetsmarknaden. Nya, mera generösa, ersättningar bör införas som tydligt riktar sig till den grupp som på grund av funktionsnedsättningar aldrig kan komma in i arbete. Samtidigt räcker det inte bara att ändra ersättningarna, utan arbetsmarknaden bör också reformeras så att jobbtillfällen skapas för unga som står utan arbeten. Höga minimilöner och rigida anställningsregler stänger idag ute svaga grupper av arbetare, som unga och personer med funktionshinder. Långsiktiga lönesubventioner bör ses över som ett alternativ till dagens system, även om dessa medför snedvridningar i ekonomin och kan tränga undan vanliga anställningar. Friare regelverk på arbetsmarknaden och reformer som ökar jobbtillväxten skulle möjliggöra för fler unga att gå från utanförskap till arbete.” (Timbro rapport – Arbetslinjen på undantag)

Förr i världen på 1960- och 1970-talet tillsattes stora utredningar som utredde olika frågor och tog fram fakta innan regering och riksdag fattade beslut i en fråga. En del av dessa utredningar satt väldigt länge innan slutbetänkandet lades fram – det var inte bra. Men personligen föredrar jag ändå en bred demokratiskt tillsatt utredning med insamling av fakta via olika experter framför dagens form av quick-fix-politik.

För numera har det blivit så att den borgerliga regeringen tar fram ett förslag till beslut som deras partiföreträdare röstar igenom i riksdagen. Inte sällan saknas såväl grundläggande fakta som konsekvensanalyser inför stora genomgripande försämringar inom exempelvis arbetsmarknads- och socialpolitiken. Möjligen kan det förekomma en snabbt genomförd enmansutredning. Sedan när konsekvenserna av det fattade beslutet blir känt, så tar det åratal innan skevheterna kanske åtgärdas.

Jag föredrar en långsam faktabaserad och bred demokratisk utredning än snabbt genomdrivna neoliberala försämringar baserade på en minoritets tyckanden och åsikter.

http://www.svd.se/nyheter/inrikes/fp-vill-avskaffa-aktivitetsersattning_6273222.svd
http://www.svd.se/nyheter/inrikes/ministern-ett-stort-och-gomt-problem_6274162.svd
http://www.timbro.se/bokhandel/pdf/9175668048.pdf

http://www.regeringen.se/content/1/c6/17/14/31/cde357f0.pdf

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: