Skip to content

Låglönekampanjen fortsätter

juni 16, 2011

Nu ansluter den ”oberoende” riksbanken till konjunkturinstitutet och ”tycker till” om kommande löneförhandlingar. Budskapet är likartat och handlar om att låga löneökningar är önskvärda om arbetslösheten ska gå ned. De neoliberala ekonomerna håller ihop.

Den 19 maj gick konjunkturinstitutet ut och markerade att låga löneökningar krävdes för att arbetslösheten skulle gå ned. Den lönebildningsrapporten välkomnades av neoliberalerna inom regering, näringsliv och media och kritiserades av fackliga organisationer. När vice riksbankschefen idag hade samma budskap i ett tal hos medlingsinstitutet, så lade han in en brasklapp i slutet av sitt tal, men huvudbudskapet är ändå tydligt.

”Min bedömning är ändå att med lite mindre löneökningar än de cirka 3,5 procent per år 2012 och 2013 som Riksbanken räknar med i prognosen från april så skulle såväl inflationen och arbetslösheten som räntorna kunna bli lägre. Ur ett vidare välfärdsperspektiv vore det att föredra. Det skulle också minska risken att stigande energi- och råvarupriser eller stigande inflations- och löneförväntningar driver upp inflationen mer än vi räknar med.” (Svante Öberg, vice Riksbankschef, tal medlingsinstitutet 110616 sid 9, länk till rapporten, se nedan)

I likhet med Konjunkturinstitutet så bygger riksbankens teorier på att det behövs en s.k. jämviktsarbetslöshet eller NAIRU, Non-Accelerating Inflation Rate-of-Unemployment. Det var en av den neoliberale ekonomens Milton Friedman:s teoretiska hörnstenar och att det innebär att allt för stora delar av den arbetsföra befolkningen konstant hålls utanför arbetsmarknaden i en fattigdomstillvaro nämns inte i nyhetsflödet.

Detta bidrar naturligtvis till att de som har anställning inte kan kräva så höga löner, eftersom den s.k. jämviktsarbetslösheten innebär att det finns en reservarme av arbetskraft som är villig att ta anställning med sämre villkor och till en lägre lön. Se gärna mina tidigare bloggar nedan.

Husbondens röst:

https://larsback.wordpress.com/2011/06/08/husbondens-rost/

Neoliberalernas ”P2-orden” vill pressa ned lönerna:

https://larsback.wordpress.com/2011/05/19/neoliberalernas-%e2%80%9dp2-orden%e2%80%9d-vill-pressa-ned-lonerna/

 

Samhällsekonomiska förutsättningar för lönebildningen, Svante Öbergs tal:

http://www.riksbank.se/upload/Dokument_riksbank/Kat_publicerat/Tal/2011/110616.pdf
Några presskommentarer:

http://www.e24.se/makro/sverige/riksbanken-goda-forutsattningar-for-lonebildning_2874292.e24

http://di.se/Default.aspx?pid=1247947__TelegramPageProvider&epslanguage=sv

 

Annonser
2 kommentarer leave one →
  1. juni 16, 2011 1:26 e m

    Tack för bra artikel och intressanta länkar!

    • juni 16, 2011 1:46 e m

      Tack själv för många intressanta fakta på din blogg. Har hämtat PDF:n om Amartya Sen on neo-liberalism för genomläsning.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: